AÖF İnklap Tarihi Soruları 1 ( 2016 Güz 4313 A)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakileren hangisi Sultan Abdülmecit’in tahttan indirilerek eski düzenin yeniden
    kurulmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir?

    A) Vaka-yı Hayriye
    B) 31 Mart Ayaklanması
    C) Bab-ı Ali Baskını
    D) Vaka-yı Vakvakiye
    E) Kuleli Vakası
    Cevap: E
  • 2) Aşağıdakilerden hangisi Yeni Osmanlılar Hareketi’nin özelliklerinden biri değildir?
    A) Türkçülüğün benimsenmesi
    B) Basın yoluyla halkın bilinçlendirilmeye çalışılması
    C) Batıyı örnek alarak yapılan yeniliklerin yeterli görülmemesi
    D) Millet egemenliği düşüncesine vurgu yapılması
    E) Meşruti bir yönetim kurmak amacıyla gizli cemiyetler oluşturulması
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi III. Mustafa döneminde yapılan faaliyetlerden biri değildir?
    A) Saray masraflarının azaltılması
    B) Humbaracı ocağının ıslah edilmesi
    C) Vakıf, tımar ve iltizama sıkı denetim getirilmesi
    D) Hazine gelirlerinin artırılması
    E) Ticaretin geliştirilmesi yoluna gidilmesi
    Cevap: B
  • 4) Osmanlı Devleti’nde 1831'de çıkarılan ilk Türkçe gazete aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Basiret
    B) Tercüman-ı Ahval
    C) Takvim-i Vekayi
    D) Tercüman-ı Hakikat
    E) Tercüme-i Şark
    Cevap: E
  • 5) Halkın devlet için değil, devletin halk için var olduğu düşüncesi ilk kez aşağıdakilerden
    hangisinde yer almıştır?

    A) Meclis-i Mebusan
    B) Vilayet Meclisleri
    C) Muhasallık Meclisleri
    D) Tanzimat Fermanı
    E) Meclis-i Tanzimat
    Cevap: B
  • 6) Aşağıdakilerden hangisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Mısır’da yaptığı yeniliklerden biri
    değildir?

    A) Vekayi-ı Mısriyye adında gazete çıkarması
    B) Silah ithalatına yasak getirmesi
    C) Yerli sanayii meydana getirmesi
    D) Avrupa’ya öğrenci göndermesi
    E) Mısır topraklarını devlet arazisi haline getirmesi
    Cevap: D
  • 7) Son model telgraf makinelerinin getirilmesi ve telgrafçılık öğrenimi için Fransa’ya öğrenci gönderilmesi hangi padişah döneminde gerçekleşmiştir?
    A) I. Abdülhamit
    B) III. Selim
    C) Abdülmecid
    D) III. Ahmet
    E) II. Abdülhamit
    Cevap: A
  • 8) Osmanlı Devleti’nin, Avusturya’ya yardımetmek amacıyla asker gönderdiği cephe
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Prag
    B) Salzburg
    C) Galiçya
    D) Bükreş
    E) Slovakya
    Cevap: C
  • 9) Aşağıdakilerden hangisi burjuva kavramını ifade eder?
    A) Genellikle yazar, şair ve ressamlardan oluşan sanatkârlardır.
    B) Devletin önemli kadrolarında görev yapan memurlardır.
    C) Ticaret yaparak zenginleşen ve şehirlerde yaşayan tüccarlardır.
    D) Büyük toprak sahibi olan feodal beylerdir.
    E) Doğuştan zengin ve soylu kişilere verilen addır.
    Cevap: A
  • 10) Aşağıdakilerden hangisinde 1912 seçimlerine katılan siyasi partiler birlikte ve doğru olarak
    verilmiştir?

    A) İttihat ve Terakki Partisi - Yeni Osmanlılar Partisi
    B) İttihat ve Terakki Partisi - Hürriyet ve İtilaf Partisi
    C) Hürriyet ve İtilaf Partisi- Ahrar Partisi
    D) Halk Partisi - İttihat ve Terakki Partisi
    E) Ahrar Partisi - İttihat ve Terakki Partisi
    Cevap: C
  • 11) Birinci Dünya Savaşını başlatan olay aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Rusya’da Bolşevik ihtilalinin çıkması
    B) Avusturya – Macaristan veliahdının bir Sırplı tarafından öldürülmesi
    C) Rusya’nın doğuda etkin bir güç haline gelmesi
    D) İngiltere’nin Mısır’ı işgal etmesi
    E) İngiltere’nin Rusya’yla anlaşamaması
    Cevap: D
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girme sebeplerinden
    biri değildir?

    A) Şeyh Sait isyanının bastırılması için güçlü bir devletten yardım alınması düşüncesi
    B) İttihat ve Terakki liderlerinin Avrupalı güçlü bir müttefik bulma baskısı
    C) Son zamanlarda kaybedilen toprakları geri alma isteği
    D) Almanya’nın savaşı kazanacağı düşüncesi
    E) Balkan Harbi’nde başarısız olan ordunun ıslah edilmiş olması
    Cevap: D
  • 13) Osmanlı Devleti’nde ilk telgraf hattı hangitarihte çekilmiştir?
    A) 1855
    B) 1856
    C) 1881
    D) 1890
    E) 1902
    Cevap: E
  • 14) Osmanlı Devleti’nde ilköğretimi zorunlu hale getiren belge aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sened-i İttifak
    B) Tanzimat Fermanı
    C) Muharrem Kararnamesi
    D) Kanun-i Esasi
    E) Islahat Fermanı
    Cevap: A
  • 15) Trablusgarp Savaşı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Bu savaş Türk-İtalyan Savaşı olarak da bilinir.
    B) Mustafa Kemal Atatürk binbaşılığa terfi etmiştir.
    C) Enver Bey yarbaylığa terfi etmiştir.
    D) Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının düşman karşısında en çetin şartlar altında
    yerli halkla beraber geçirdikleri ilk savaş deneyimidir.
    E) Osmanlı donanması bu savaşta büyük bir fayda sağlamıştır.
    Cevap: E
Yorum Yap
Gönder