...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıda verilen boşluklardan hangisine "ama" getirilirse cümlenin anlamı bozulmaz?
    A) Ben onu aradım ............ o telefona cevap vermedi.
    B) Akşam yatmadan .................. dişlerimi fırçalarım.
    C) Yarın matematik ................... hayat bilgisi sınavı var.
    Cevap: A
  • 2) Verilen boşlukların hangisine "veya" getirilmelidir?
    A) Ona gelmesini söyledim ............... o gelmedi.
    B) Sana kalem ................ silgi verebilirim.
    C) Akşama kadar sokaktaydı .............. annesi ona kızdı.
    Cevap: B
  • 3) Aşağıdaki cümlelerin hangisi sebep-sonuç cümlesidir?
    A) Ne yaptıysa arkadaşı için yaptı.
    B) Hava soğuk olduğu için hasta oldu.
    C) Bir saat için ayrıldı.
    Cevap: B
  • 4) "için" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisine sebep sonuç ilişkisi vermemiştir?
    A) Ders çalışmadığı için başarısız oldu.
    B) Spor yapmadığı için hemen yoruldu.
    C) Annesi için için düşünüyordu.
    Cevap: C
  • 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı anlamı vardır?
    A) Dağ gibi adam ne hale geldi.
    B) Arkadaşı yaralanınca çok üzüldü.
    C) Emre çok uzun boylu.
    Cevap: A
  • 6) "Sesi gök gürültüsü kadar gürültülü çıkıyordu." verilen cümlenin türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Duygusal
    B) Abartı
    C) Gerçek
    Cevap: B
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı anlamı yoktur?
    A) Sesi öyle gürdü ki, aslan kükremesi sandım.
    B) Başım o kadar ağrıdı ki patlayacak gibi oldu.
    C) Ödevlerim öyle çoktu ki bitirdikten sonra hemen uyudum.
    Cevap: C
  • 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal anlam vardır?
    A) Örümceği görünce çok korkmuştu.
    B) Akşam televizyonda en sevdiği film var.
    C) Yemekten önce ellerini yıkamamız lazım.
    Cevap: A
  • 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisi duygusal değildir?
    A) Birden gelen sesle korktum.
    B) Matematik dersi çarşamba günüymüş.
    C) Akşam teyzemler gelince çok sevindim.
    Cevap: B
  • 10) "Soğuk" sözcüğü aşağıdakilerden sıfat olarak kullanılmıştır?
    A) Soğuk çoktan gelmişti.
    B) Arkadaşı ona çok soğuktu.
    C) Soğuk su boğazlarına zarar verdi.
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismi niteleyen kelime kullanılmamıştır?
    A) Adam sessizce yerinde oturuyordu.
    B) Öğretmen çok sevindi.
    C) Okul gezisinde bir yılan gördüm.
    Cevap: C
  • 12) "Küçük" sözcüğü aşağıda verilen cümlelerin hangisinde bir varlığı nitelendirmemeiştir?
    A) Küçük adam odadan çıktı.
    B) Küçük, kenarda oynuyordu.
    C) Küçük elma bana kaldı.
    Cevap: B
  • 13) Aşağıdaki cümlelerin hangisin sonuna soru işareti (?) getirilmesi uygundur?
    A) Yine mi geç kalmış ( )
    B) Sabah erken kalktım ( )
    C) Öğretmen konuşmaya şöyle başladı ( )
    Cevap: A
  • 14) Aşağıda verilen zıt kelime eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
    A) Çalışkan - Tembel
    B) Barış - Anlaşma
    C) Uzak - Yakın
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdaki eylemlerden hangisi işin henüz yapılmadığı anlamını taşımaktadır?
    A) Gelmiş
    B) Yorulacak
    C) Uyuyor
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder