...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Felsefe 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Konusu insanın hareketlerinin toplumsal yaşamdaki eylemlerle benzerliğinin dayanağı olan ilkelerin oluşturulması ve açığa çıkarılması çabası olan felsefenin disiplin alanı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Siyaset
    B) Bigli
    C) Ahlak
    D) Din
    E) Varlık
    Cevap: C
  • 2)
    I. Monizm
    II. Dualizm
    III. Pluralizm
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri varlığın mahiyetinin ne olduğuna karar verilen alanlardandır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 3) Türkçede tekçilik olarak bilinen ve varlıkların var oluşlarının tek bir gerçeklikten meydana geldiğini savunan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Monizm
    B) Düalizm
    C) Plüralizm
    D) Çokçuluk
    E) İkicilik
    Cevap: A
  • 4) Hegel varlıklar dünyasındaki her şey için tinin(geist) farklı görünümleridir görüşündedir.
    Buna göre Hegel aşağıdaki görüşlerden hangisini savunmaktadır?

    A) Monizm
    B) Düalizm
    C) Plüralizm
    D) Çokçuluk
    E) İkicilik
    Cevap: A
  • 5) Düalizm ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Türkçede ikicilik anlamına gelir.
    B) Varlığı bakışında indirgenemezcidir.
    C) Temelde iki varlık ögesinin bir diğerine indirgenemez oluşu teorisini savunur.
    D) Hegel savunucularından biridir.
    E) Descartes düalist yaklaşımcıdır.
    Cevap: D
  • 6) Hava, su ve ateş üçlüsüne toprağı da ekleyerek dört unsurcu adı alan filozof aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Descartes
    B) Hegel
    C) Empedokles
    D) Eflatun
    E) Herekleitos
    Cevap: C
  • 7) İki varlık ögesinin bir diğerine indirgenemez oluşu üzerine varlık teorisi geliştiren görüştür.
    Yukarıda verilen önerme hangi yaklaşım ile ilgilidir?

    A) Monizm
    B) Tekçilik
    C) Düalizm
    D) Çokçuluk
    E) Plüralizm
    Cevap: C
  • 8) Herakleitos'un varlığın oluşu ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
    A) Evrenin ana maddesi ateştir.
    B) Varlıklar madde değil oluştur.
    C) Evrende hiç bir şey değişmez
    D) Evren bir yönüyle ateşe diğer yönüyle nehire benzer.
    E) "Aynı nehirde iki kez" sözünü söylemiştir.
    Cevap: C
  • 9) Evreni bir nehre benzeterek evrende olan her şeyin değişim içinde olduğu görüşünü savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Herakleitos
    B) Whitehead
    C) Eflatun
    D) Hegel
    E) Descartes
    Cevap: A
  • 10) Öğretisinin adı süreç felsefesi olan, ve evrendeki her şeyin bir oluş halinde olduğunu savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Herakleitos
    B) Whitehead
    C) Eflatun
    D) Hegel
    E) Descartes
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder
9. Sınıf Felsefe Dersi 2. Dönem 1. Sınav test Orta 2018-02-14
9.sınıf felsefe 2.dönem 1.yazılı. Ahlak ve varlık felsefesi.