Ehliyet deneme sınavı 1 (23 Aralık 2017 MTSK)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi organların çalışmasını, bilinç, algılama, anlama, hare-
    ketlerin birbiri ile uyum ve denge içinde olmasını sağlayan vb. işlevleri kontrol
    eden sistemi oluşturan yapılardandır?

    A) Omurilik
    B) Böbrekler
    C) Pankreas
    D) Akciğerler
    Cevap: A
  • 2) Kazazedenin dolaşımı değerlendirilirken;
    I. Bebeklerde kol atardamarından,
    II. Çocuk ve yetişkinlerde şah damarından nabız alınır.
    Verilenler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) I. doğru, II. yanlış
    B) I. yanlış, II. doğru
    C) Her ikisi de doğru
    D) Her ikisi de yanlış
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi solunum durmasının belirtilerinden biri değildir?
    A) Dudakların morarması
    B) Göz bebeklerinin küçülmesi
    C) Göğüs hareketlerinin kaybolması
    D) Nefes alma ve verme sesinin duyulamaması
    Cevap: B
  • 4) Baş ve omurga yaralanması olmayan, bilinci kapalı kazazedenin hava yolunu
    açmak için kazazedeye aşağıdaki baş pozisyonlarından hangisi verilir?


    Cevap: A
  • 5) Yetişkinlere yapılan dış kalp masajı uygulamasıyla ilgili olarak verilenlerden
    hangisi doğrudur?

    A) Ellerin parmakları göğüs kafesiyle temas ettirilmeden, dirsekler bükülmeden ve
    göğüs kemiği üzerine vücuda dik olacak şekilde tutulması
    B) Göğüs kemiğinin alt ve üst ucunun tespit edilerek üst yarısına, orta ve yüzük parmağının dik olarak yerleştirilmesi
    C) Uygulama hızının dakikada 30 bası olacak şekilde ayarlanması
    D) Göğüs kemiği 3 cm aşağı inecek şekilde bası uygulanması
    Cevap: A
  • 6) Aşağıdakilerden hangisi, çok sayıda yaralının bulunduğu olay yerinde uzuv
    kopması olan bir kazazedeye turnike uygulayan ilk yardımcının dikkat etmesi
    gereken kurallardandır?

    A) Çift kemik bulunan bölgeye uygulaması
    B) Tel, lastik, ip gibi malzemeleri kullanması
    C) Uygulanan bölgenin üzerini sargı bezi ile kapatması
    D) Kazazedenin alnına “turnike” ya da “T” harfi yazması
    Cevap: D
  • 7) Kalp-damar sisteminin yaşamsal organlara yeterli miktarda kan taşıyamaması
    sonucu ortaya çıkan akut dolaşım yetmezliği durumuna ne ad verilir?

    A) Şok
    B) Bayılma
    C) Koma
    D) Yüksek tansiyon
    Cevap: A
  • 8) Aşağıdakilerden hangisi ciddi yaralanmalarda yapılması gereken ilk yardım
    uygulamalarındandır?

    A) Yara içinin kurcalanması
    B) Yarada kanama varsa durdurulması
    C) Yaranın üzerinin temiz pamukla kapatılması
    D) Yaraya saplanan yabancı cisimlerin çıkarılması
    Cevap: B
  • 9) Aşağıdakilerden hangisi burkulma belirtilerinden biri değildir?
    A) Şişlik
    B) Kızarma
    C) İşlev kaybı
    D) Hareket ile azalan ağrı
    Cevap: D
  • 10)
    I. Sıkan giysiler gevşetilir.
    II. Sırtüstü yatırılarak ayakları 45 cm kaldırılır.
    III. Kusma varsa mide içeriğini yutması için yarı oturur pozisyonda tutulur.
    IV. Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve açıklığın korunması sağlanır.
    Yukarıdakilerden hangileri bayılmış olanbir kazazedeye yapılması gereken ilk yar-
    dım uygulamalarındandır?

    A) I ve IV.
    B) I, III ve IV.
    C) II ve III.
    D) I, II, III ve IV.
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi kalp spazmında görülen ağrının özelliklerindendir?
    A) Uzun süreli olması
    B) Dinlenmekle geçmemesi
    C) Genellikle göğüs ortasında başlaması
    D) Nefes alıp vermekle şiddetinin değişmesi
    Cevap: C
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi ayak bileklerinden sürükleme yönteminde yapılmaması gereken uygulamalardandır?

    A) Kazazedeye yakın mesafede durulması
    B) Kazazedenin ellerinin yanda serbest bırakılması
    C) İlk yardımcının, kazazedenin ayak kısmına çömelmesi
    D) Kazazedenin baş, boyun ve gövde ekseni bozulmadan sürüklenmesi
    Cevap: B
  • 13) Yolda seyir hâlinde olan bir sürücüde trafik işaretlerini fark edememe, şerit takibinde
    zorlanma ve takip mesafesini ayarlayamama gibi davranışlar gözleniyor.
    Aşağıdakilerden hangisi sürücüde bu davranışların görülmesinin nedenlerin-
    dendir?

    A) Kuralları bilmemesi
    B) Uykusuz ve yorgun olması
    C) Araçta teknik sorun yaşanması
    D) Araç kullanma sürelerine uyması
    Cevap: B
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi Kara Yolları Genel Müdürlüğünün görev ve yetkilerindendir?
    A) Belediye sınırları içindeki yollarda park düzeni, işaretleme, yaya ve okul geçitlerini belirlemek
    B) Kara yolları üzerinde ilk yardım istasyonları kurmak, bu istasyonlara gerekli
    personeli, araç ve gereci sağlamak
    C) Trafik kazalarının oluş nedenlerine göre verileri hazırlamak ve kara yollarında
    gerekli önleyici teknik tedbirleri almak veya aldırmak
    D) Motorlu araç sürücülerinin yetiştirilmesi için sürücü kursları açmak, özel sürücü
    kursu açılmasına izin vermek ve bunları her safhada denetlemek
    Cevap: C
  • 15) Bir aracın güvenle taşıyabileceği en çok yük ağırlığına veya yolcu ve hizmetli sayısına ne denir?

    A) Gabari
    B) Taşıma sınırı
    C) Dingil ağırlığı
    D) Azami ağırlık
    Cevap: B
  • 16) Trafik görevlisinin hangi işareti durmayı gerektirmez?

    Cevap: A
  • 17) Kavşağa yaklaşan bir sürücü, trafik işaret ışığının aralıklarla kırmızı yanıp söndüğünü
    fark etmiştir.
    Bu durumda sürücü nasıl davranmalıdır?

    A) Durmalı, ilk geçiş hakkını kendisi kullanmalı
    B) Hızını sabit tutmalı, kontrollü bir şekilde geçmeli
    C) Hızını azaltmalı, kontrollü bir şekilde durmadan geçmeli
    D) Durmalı, ilk geçiş hakkını diğer yönden gelen araçlara vermeli
    Cevap: D
  • 18)

    Cevap: D
  • 19)

    Cevap: B
  • 20) Şekildeki trafik işaretlerinin anlamları sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak
    verilmiştir?


    A) I. Yol ver --- II. Girişi olmayan yol
    B) I. Dur --- II. Taşıt trafiğine kapalı yol
    C) I. Taşıt trafiğine kapalı yol --- II. Girişi olmayan yol
    D) I. Azami hız sınırlaması --- II. Bütün yasaklama ve kısıtlamaların sonu
    Cevap: C
  • 21) Verilen şekle göre 2 numaralı aracın hangisini yapması doğrudur?

    A) Bisiklet yolunu kullanması
    B) Yayaları ikaz ederek bekletmesi
    C) Sol şeride geçip yoluna devam etmesi
    D) Bu bölgede azami 30 kilometre/saat hızla gitmesi
    Cevap: D
  • 22) Şekildeki “park etme bilgi işaretine” göre hangi numaralı araçlar yanlış park etmiştir?

    A) Yalnız 3
    B) 1 ve 2
    C) 1 ve 3
    D) 2 ve 3
    Cevap: A
  • 23) Şekle göre 1 numaralı araç sürücüsünün aşağıdakiler­den hangisini yapması yanlıştır?

    A) Hızını azaltması
    B) Öndeki aracı geçmesi
    C) Takip mesafesini artırması
    D) Duraklama yapmaktan kaçınması
    Cevap: B
  • 24) Trafik kuralının ihlal edildiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde, toplam 100 ceza puanını aştığı birinci defa tespit edilen sürücülerin sürücü belgeleri kaç ay süre ile geri alınır?
    A) 2
    B) 3
    C) 6
    D) 7
    Cevap: A
  • 25) Sürücünün aşağıdakilerden hangisini yapması kural ihlali sayılır?
    A) Üç şeritli ve iki yönlü yollarda sağ şeritten gitmesi
    B) Aracın cinsine ve hızına uygun olan şeridi kullanması
    C) Geçme, dönme gibi mecburi hâller dışında şerit değiştirmesi
    D) Şerit değiştirmeden önce, gireceği şeritte sürülen araçların güvenle geçişlerini
    beklemesi
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder