...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Peygamberimizin Hayatı 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Yüce dinimiz çocukların anne babalarına karşı sorumlu oldukları gibi anne babalarında çocuklara karşı sorumlu olduğunu bizlere bildirmektedir.
    Aşağıda verilenlerden hangisi anne babanın çocuklara karşı sorumluluklarından biri değildir?

    A) Çocuklarına Allah'ın sevdiği güzel isimlerden koymak.
    B) Çocuklarını güzel ahlaklı olarak yetiştirmek.
    C) Yaşlandıklarından onlara iyi bakmak.
    D) Çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak
    Cevap: C
  • 2) Aşağıda verilen davranışlardan hangisi çocuğun anne babasına karşı sorumluluklarından olamaz?
    A) Onlara Öf bile dememeli
    B) Yaşlandıklarında onların bakımını üstlenmeli.
    C) Onların sözlerini dinleyip onlara karşı saygılı olmalı.
    D) Çok istediği bir şey olduğunda onların sözlerini dinlemeden istediğini almalı
    Cevap: D
  • 3) On iki yaşında olan Ayşe aşağıdaki davranışlardan hangisini yaparsa anne babasına olan görevini yerine getirmemiş olur?
    A) Arkadaşlarıyla oyun oynamak için annesinden izin alırsa
    B) Çok sevdiği oyuncağı babası almayınca ona küserse
    C) Annesine ev işlerinde yardımcı olursa
    D) Onlara hiç bir zaman öf bile demezse
    Cevap: B
  • 4)
    I. Gece ve gündüzün sürekli birbirini seyretmesi
    II. Dünyanın güneş etrafında dönmesi
    III. Ayın dünya etrafından sürekli aynı yörüngede dönmesi
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri dünyanın bir ölçü üzerine Allah tarafından yaratıldığına dair örnek olur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 5) Kamer suresi 49 ayetinde "Şüphesiz her şeyi bir ölçü ile yarattık" geçmektedir.
    Buna göre aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen ayete örnek olarak gösterilemez?

    A) Dünyanın milyonlarca yıldır hiç yerinden sapmadan hareket etmesi
    B) İnsanların sanayileşme uğruna ormanları yok edip küresel ısınmaya sebep olması
    C) Kutup yıldızının milyonlarca yıldır aynı yerinde durması
    D) Bitkilerin fotosentez yaparak dünyadaki oksijeni hiç aksatmadan sağlaması
    Cevap: B
  • 6) Müminler diğer kardeşlerine rahatsızlık vermeyecek işler yapmalı, çevreye ve doğaya karşı duyarlı olmalıdır.
    Yukarıdaki açıklamaya göre bir müminin aşağıdaki davranışlardan hangisi yapması beklenemez?

    A) Sokakta yürürken yol ortasında duran bir taşı alıp yolun kenarına koyması.
    B) Gönüllü olarak ağaçlandırma çalışmalarına katılmak.
    C) Oruç tuttuğu için sinirli olan müminin diğer arkadaşlarına bağırması.
    D) Yerlere atılan çöpleri mümkün olduğunca alıp çöpe atması.
    Cevap: C
  • 7) Rum suresi 41. ayette "İnsanların kendi işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde bozulma ortaya çıktı. Pişman olmaları için Allah yaptıklarının kötü sonuçlarını onlara tattıracaktır." bildirilmiştir.
    Buna göre doğaya zarar veren ve doğanın düzenini bozanlar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Allah onlara bu davranışlarından dolayı sevap verecektir.
    B) Allah onlara yaptıklarından dolayı yaptıklarının sonucunu tattıracaktır.
    C) Allah doğayı tekrar düzene sokacaktır.
    D) Allah tüm insanlığı helak edecektir.
    Cevap: B
  • 8) Rum suresi 41. ayette "İnsanların kendi işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde bozulma ortaya çıktı. Pişman olmaları için Allah yaptıklarının kötü sonuçlarını onlara tattıracaktır." bildirilmiştir.
    Ayetten yola çıkarak aşağıdaki davranışlardan hangisi doğaya zarar vermez?

    A) Barajların yapılması
    B) Ormanların yok edilmesi
    C) Nükleer denemelerin yapılması
    D) Savaşlarda kimyasal ve biyolojik silahların kullanılması
    Cevap: A
  • 9) "Ensar" kelimesinin açıklaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A) Mekke'den Medine'ye göç eden Mekkeliler için kullanılmaktadır.
    B) Mekke'den göç edenlere evlerini açan Medineliler için kullanılmaktadır.
    C) Mekkeli müşrikler için kullanılmaktadır.
    D) Medineli müşrikler için kullanılmaktadır.
    Cevap: B
  • 10)
    I. Mekke'den, peygamber efendimiz dahil Medine'ye göç edenlere söylenir.
    II. Mekke'den göç edenleri evlerinde ağırlayıp, tüm varlıklarını onlarla paylaşan müminlere söylenir.
    Yukarıda tanımları yapılmış kavramlar hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

    A) Muhacir -- Ensar
    B) Ensar -- Muhacir
    C) Muhacir -- Hanif
    D) Ensar -- Hanif
    Cevap: A
  • 11) Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadisinde "Bizi yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah'a hamdolsun" söylemiştir.
    Yukarıda verilen hadisten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?

    A) Dünya bir düzen içindedir.
    B) Verilen nimetler için Allah'a şükretmemiz gerekmektedir.
    C) Namaz İslam'ın farzıdır.
    D) Müminler birbirlerini sevmelidirler.
    Cevap: B
  • 12)
    * Miraç gerçekleşti.
    * Ebu Talip vefat etti
    * Hz. Hatice vefat etti.
    * Peygamberimizin annesi Amine vefat etti.
    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi hüzün yılında gerçekleşmiştir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: C
  • 13) Rahman suresinin 7. ve 8. ayetinde "Göğü yükseltti ve dengeyi koydu. Sakın dengeyi bozmayın." bildirilmiştir.
    Bu ayetten yola çıkarak aşağıdakilerden hangisi evrendeki dengeye zararı olmaz?

    A) Sanayileşmenin bir yarış haline gelip hızla artması
    B) Fabrikaların atıklarını filtrelemeden doğaya salması
    C) İnsanların çöplerini geri dönüşüme atması.
    D) Yasak avlanma ile balık türlerinin yok olması
    Cevap: C
  • 14) Aşağıdaki davranışlardan hangisi bir müminde görülmez?
    A) Büyüklerine karşı her zaman saygılı olur.
    B) Anne babasına karşı şefkatli olur.
    C) Çocuklara karşı sert olur.
    D) Müminleri kardeşi gibi sever.
    Cevap: C
  • 15) Ahlak örneği olan Peygamber efendimiz aşağıdaki davranışlardan hangisini yapmış olamaz?
    A) Bazen şakayla karışık yalan söylerdi.
    B) Çocukları ve torunlarıyla şakalaşırdı.
    C) Büyüklerine karşı saygılıydı.
    D) İnsanların sorunlarını dinler onlara yardımcı olurdu.
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder