...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Kur’an-ı Kerim 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Sözcükteki anlamı bir şeyi güzel yapmak olan ve Kur'an-ı Kerim'in güzel ve usulüne uygun olarak okunması anlamına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ayet
    B) Tecvit
    C) Cüz
    D) Hatim
    Cevap: B
  • 2) Tecvit ilmi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Kur'an-ı her türlü hatadan uzak olarak okumak.
    B) Kur'an-ı ilk indirildiği şekliyle okumak
    C) Kur'an-ı okurken sesimizi ilahi söyler gibi yapmak
    D) Tecvit üzerimize farz kılınmıştır.
    Cevap: C
  • 3) Tecvit ilminde sakin bir harfi kendisinden sonra gelen hareketli harfe doğrudan çevirip katarak okumaya ................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) İdgam
    B) Gunne
    C) Bila
    D) Mim
    Cevap: A
  • 4)
    * ي
    * م
    * ن
    * و
    Yukarıda verilen harflerden kaç tanesi tekvin veya sakin nundan sonra geldiğinde idgam-ı meal-gunne oluşturur?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: D
  • 5) Aşağıda verilen kelimeleri okuyarak idgam-ı meal-gunnenin oluştuğu harflerin altlarını çiziniz.
    1. لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

    2. غِشَاوَةٌۘ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظ۪يمٌ۟

    3. يَوْمَئِذٍ يَصْدُرُ
    Cevap:
  • 6) Aşağıda verilen kelimelerden hangisinde idgam-ı meal-gunne yoktur?
    A) مِنْ وَرَٓائِهِمْ
    B) فِي كِتَابٍ مُبينٍ
    C) صِنْوَانٌ
    D) مَنْ يَقُولُ
    Cevap: C
  • 7) İdgam-ı Bila Gunne ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
    A) Gunneli idgam anlamına gelmektedir.
    B) Sakin nun veya tenvinden sonra lam veya ra harflerinden biri geldiği zaman olur.
    C) Sakin nun veya tenvin bu harflere katılarak okunur.
    D) Ses genizden getirilmez.
    Cevap: A
  • 8) Aşağıda verilen kelimelerden hangisinde İdgam-ı Bila Gunne yoktur?
    A) اٰلِهَةً لَعَلَّهُمْ
    B) فِي كِتَابٍ مُبينٍ
    C) خَيْرٌ لَهُمْ
    D) مِنْ رَبِّهِمْ
    Cevap: B
  • 9)
    I. رَحْمَةً لِلْعَالَم۪ينَ
    II. هُدًى لِلْمُتَّق۪ينَ
    III. غَفُورٌ رَح۪يمٌ
    Yukarıda verilen kelimelerin hangisi veya hangilerinde idgam-ı bila gunne vardır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 10) Aşağıda Yasin suresinden ayetler verilmiştir. Bu ayetlerde bulunan idgam-ı meal-gunneleri bulup idgam harflerinin altlarını çiziniz.
    وَخَلَقْنَا لَهُمْ مِنْ مِثْلِه۪ مَا يَرْكَبُونَ ﴿ ٤٢ ﴾ وَاِنْ نَشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَ صَر۪يخَ

    لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنْقَذُونَۙ ﴿ ٤٣ ﴾ اِلَّا رَحْمَةً مِنَّا وَمَتَاعاً اِلٰى ح۪ينٍ ﴿ ٤٤ ﴾ وَاِذَا

    يكُمْ وَمَا خَلْفَكُمْ لَعَلَّكُمْ ترُْحَمُونَ ﴿ ٤٥ ﴾ وَمَا � ق۪يلَ لَهُمُ اتّقَُوا مَا بَيْنَ اَيْد۪

    ﴾ تأَْت۪يهِمْ مِنْ اٰيَةٍ مِنْ اٰيَاتِ رَبِّهِمْ اِلَّا كَانوُا عَنْهَا مُعْرِض۪ينَ ﴿ ٤٦
    Cevap:
  • 11) Aşağıda Secde suresinin 2. ve 3. ayeti verilmiştir. Bu ayetlerin idgam-ı bila gunnelerini bularak idgam oluşturan harflerin altlarını çiziniz.
    يَهْتدَُونَ

    ﴾ وَاتّبَِعْ مَا يوُحٰىٓ اِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَۜ اِنَّ اللَّٰه كَانَ بِمَا تعَْمَلوُنَ خَب۪يراً ﴿ ٢
    Cevap:
  • 12)
    I. İdgam-ı Misleyn Meal-Gunne
    II. Dudak ifhası
    III. Sakin Mimin İzharı
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri sakin mimin okunuşları arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 13)
    * Sakin mimden sonra hareketli bir mim geldiği zaman oluşur
    * Bu durumda sakin mim şeddeli olarak okunur.
    Yukarıda verilenler hangi sakin mim okunuş türüdür?

    A) İdgam-ı Misleyn Meal-Gunne
    B) Dudak ihfası
    C) İhfa-i Şefevi
    D) İzharı Şefevi
    Cevap: A
  • 14) Sakin mimden sonra mim veya ba harflerinden biri geldiği zaman oluşan sakin mim okuma türü hangisidir?
    A) İdgam-ı Misleyn Meal-Gunne
    B) Dudak ihfası
    C) İhfa-i Şefevi
    D) İzharı Şefevi
    Cevap: D
  • 15) Sakin mimden sonra hareketli bir be harfi geldiğinde oluşan sakin mim okuma türü hangisidir?
    A) İdgam-ı Misleyn Meal-Gunne
    B) Dudak ihfası
    C) Sakin Mimin İzharı
    D) İzharı Şefevi
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder