...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Türkçe 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz anlamı yoktur?
    A) Uğur attan düşüp kolunu kırdı.
    B) Cep Herkülü halterde dünya rekoru kırdı
    C) Arkadaşının kalbini söylediği sözlerle kırdı
    D) Onun banan yalan söylemesine kırıldım
    Cevap: A
  • 2) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz anlamı anlamı vardır?
    A) Ekmek keserken elimi kestim
    B) Eline aldığı bıçak çok keskindi
    C) Onu bir kere gözüne kestirdi
    D) Kese kağıdını makasla kesti
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdaki kelimelerden hangisi soyut anlamlıdır?
    A) Rüzgar
    B) Çocuk
    C) Elektrik
    D) Kibir
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdakilerden hangisinin kapsamı en düşüktür?
    A) Varlık
    B) Bitki
    C) Balık
    D) Lale
    Cevap: D
  • 5) Aşağıdakilerden hangisinin kapsamı en fazla olandır?
    A) Varlık
    B) Bitki
    C) Balık
    D) Lale
    Cevap: A
  • 6) Sınavı geçemediğini öğrenince dünyası başına yıkıldı.
    Cümlesindeki anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

    A) Etekleri zil çaldı
    B) Gözü döndü
    C) Perişan oldu
    D) İçi içine sığmadı
    Cevap: C
  • 7) Eve akşam beşte geldi.
    Cümlesindeki zarf tümleci hangisidir?

    A) Eve
    B) Akşam beşte
    C) Geldi
    D) O
    Cevap: B
  • 8) Kitabının yırtıldığını görünce bir hışımla kendini dışarı attı.
    Cümlesindeki dolaylı tümleç hangisidir?

    A) Bir hışımla
    B) kendini
    C) Kitabının
    D) Dışarı
    Cevap: D
  • 9) Aşağıda verilen cümleleri ögelerine ayırınız.
    1. Ziyaretçiler tarihi müzeyi çok beğendiler.

    2. Dün bu evi boyamışlar.

    3. Bu bölgede erkekler genelde çiftçilik yapar

    Cevap:
  • 10) Aşağıda karışık olarak verilen atasözlerini düzenleyerek altlarına yazınız.
    1. zararla/ oturan / kalkar / öfkeyle

    2. yağmurda / abanın / kıymeti / bilinir

    3. iş / olur / başında / adam / belli
    Cevap: 1: Öfkeyle oturan zararla kalkar -- 2: Abanın kıymeti yağmurda bilinir. -- 3: Adam iş başında belli olur
  • 11) Aşağıda verilen cümlelerin öznelerini bularak altlarını çiziniz.
    1. Akşama kadar buradaki pisliği sen temizleyeceksin.

    2. Balık tutmaya kardeşiyle beraber gittiler.

    3. Akşamki maça onlarda geleceklerini söylediler.
    Cevap: 1: sen -- 2: onlar(gizli) -- 3:onlar
  • 12) Aşağıda verilen cümlelerin noktalama işaretlerini yerleştiriniz.
    1. Aynur ( ) Aysel ve Elif beraber geldiler ( )

    2.( )Çok işiniz var mı ( ) ( ) diye sordur ( )

    3. O da herkes gibi düşündüklerini söyledi ( )
    Cevap: 1: ,-. -- 2: "-?-"-. -- 3: .
  • 13) Akan su yosun tutmaz. Atasözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız.





    Cevap:
  • 14) Aşağıda verilen cümlelerin fiilimsilerini bularak altlarına yazınız.
    1. Şakalaşan çocuklar biraz sonra kavga ettiler

    2. Ankara'ya varınca ilk işi otel bakmak oldu.

    3. Kurulan çadırlar rüzgarla sallandı.

    Cevap: 1: Şakalaşan -- 2: Varınca -- 3: Kurulan
  • 15) "Benim onca yardımlarıma rağmen beni görmezden geldiler."
    Cümlesindeki anlam hangisidir?

    A) Öneri
    B) Sitem
    C) Olasılık
    D) Önyargı
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder