...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Bilim Uygulamaları 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıda verilen cümleleri, uygun kelimelerle ok kullanarak eşleştiriniz.
    a) Ara lamel - * Bitki hücrelerde sitoplazma bölünmesi sırasında meydana gelir.
    b) Yenilenme - * Tür içerisinde çeşitliliği sağlar.
    c) Vejetatif - * Van kedisinin gözlerinin birbirinden farklı renkte olması.
    d) Mutasyon - * Bitkilerin dal, yaprak gibi kısımlarından yeni bitkilerin elde edilmesidir.
    e) Adaptasyon - * Toprak solucanında kopan her parçadan yeni toprak solucanı meydana
    gelmesidir.
    Cevap:
  • 2) Bir tür içerisinde çeşitliliği sağlayan aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yenileme
    B) Mutasyon
    C) Mutant
    D) Adaptasyon
    Cevap: D
  • 3) Günlük hayatımızda da çokça kullandığımız bitkiyi çeşitlendirmek için bitkilerin dal, yaprak gibi kısımları kullanılarak yeni bir bitki oluşturma yöntemine ................. denir?
    A) Yenileme
    B) Mutasyon
    C) Vejetatif
    D) Adaptasyon
    Cevap: C
  • 4) Kertenkelenin tehlike anında kuyruğunu bırakıp kaçtıktan sonra kuyruğunun tekrar geri gelmesi olayı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yenileme
    B) Mutasyon
    C) Vejetatif
    D) Adaptasyon
    Cevap: A
  • 5) 1300 nükleot içeren DNA molekülünden Adenin miktarı 300 dür. Buna göre bu DNA'nın içerdiği Timin miktarı kaçtır?
    A) 200
    B) 100
    C) 400
    D) 500
    Cevap: A
  • 6) 1300 nükleot içeren DNA molekülünden Adenin miktarı 300 dür. Buna göre aşağıdaki istenenleri yapınız.
    Toplam şeker sayısı:


    Toplam fosfat sayısı:


    Cevap:
  • 7) Aşağıdaki DNA nükleoitlerine karşılık gelenleri yazınız.
    1. G --------
    2. A --------
    3. C --------
    4. T --------
    Cevap: C , T, G, A
  • 8) Tüm kalıtsal bilgilerimizle beraber tüm yaşamsal olaylarımızı kontrol eden DNA'nın en küçük yapı birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Adenin
    B) Nükleotid
    C) Fosfat
    D) Guanin
    Cevap: B
  • 9) Binlerce nükleotin bir araya gelerek DNA'yı oluşturur. Ancak nükleatinde kendi içinde kısımları bulunmaktadır. Aşağıya nükleotin kısımlarını yazınız.
    1.
    2.
    3.
    Cevap: Azotlu baz, Deoksiriboz şeker, fosfat
  • 10) DNA içerisinde bulunan azutlu bazlar kaç çeşittir?
    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi DNA içinde bulunan azotlu bazlardan değildir?
    A) Guanin
    B) Fosfat
    C) Sitozin
    D) Adenin
    Cevap: B
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi DNA'nın özelliklerinden değildir?
    A) Çift zincirlidir
    B) Azotlu bazlardan oluşur
    C) Kendi kendine çoğalabilir
    D) Düz yapıdadır
    Cevap: D
  • 13) DNA'nın yapısında bulunun azotlu bazlar (adenin, guanin, sitozin, timin) arasındaki bağ çeşiti hangisidir?
    A) Oksijen bağı
    B) Hİdrojen bağı
    C) Karbondioksit bağı
    D) Kimyasal bağ
    Cevap: B
  • 14) Hidrojen bağı ile birbirlerine bağlanan Adenin ve Timin arasında kaçlı bağ bulunur?
    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: B
  • 15) Hidrojen bağı ile birbirlerine bağlanan Guanin ve Sitozin arasında kaçlı bağ bulunur?
    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder