...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Solunum sistemi sağlığını korumak için neler yapmalıyız? En az 3 madde yazınız.





    Cevap:
  • 2) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurun
    1- Kemikleri birbirine bağlayan yapıya …………………. denir.

    2- Soluk borusunun akciğerlere giren ikiye ayrılmış kollarından her birine ……………..…… denir

    3- ………………….. solunum sisteminin en önemli organıdır.

    4- Akciğerlerin altında bulunan, soluk alıp verme esnasında kasılıp gevşeyen kasa ………………….….. kası denir

    5- Koful bitki hücrelerinde ……………..…. ve ……………..….. sayıda bulunur.

    6- Destek ve hareket sisteminde 3 temel yapı bulunur.Bunlar;
    a- …………… b- ………….. c-…………….

    7- Hücrenin protein sentezini ……………….. organeli yapar.
    Cevap: .
  • 3) Temel canlılık olaylarının gerçekleştiği canlının en küçük yapı taşı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Organ
    B) Hücre
    C) Kas
    D) Beyin
    Cevap: B
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi canlılık olaylarından değildir?
    A) Büyüme
    B) Solunum
    C) Çevreden gelen uyarılara cevap vermeme
    D) Gelişme
    Cevap: C
  • 5) Aşağıdakilerden hangisi canlının et temel taşı olan hücrenin kısımlarından biri değildir?
    A) Çekirdek
    B) Mitokondri
    C) Sitoplazma
    D) Hücre zarı
    Cevap: B
  • 6) Hücre gibi gözle görülmeyen çok küçük canlıların görüntülememizi sağlayan araç hangisidir?
    A) Kamera
    B) Mercek
    C) Mİkroskop
    D) Lamel
    Cevap: D
  • 7) Bitki hücrelerini hayvan hücrelerinden ayıran özellikerden iki tanesin yazınız.
    1.
    2.
    Cevap: 1: Şekli köşelidir. -- 2: Hayvan hücresine oranla daha büyüktür.
  • 8)
    * Hücreye şekil verir
    * Hücrenin derisi gibidir
    * Hücreye giren çıkan maddeleri kontrol eder
    Yukarıda verilen maddeler aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılır?

    A) Hücre zarı
    B) Sitoplazma
    C) Mİtokondri
    D) Çekirdek
    Cevap: A
  • 9) Hücre zarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Hücreye dayanıklılık kazandırır.
    B) Hücrenin derisi gibi iş görür
    C) Madde geçişlerinde görevlidir
    D) Hücreye gelen tüm maddeleri reddeder içeri almaz
    Cevap: D
  • 10) Sitoplazmanın görevini kısaca açıklayınız.
    ..........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Cevap: Hücrenin enerji üretimi, sindirim, besin sentezi gibi işlemleri yapar
  • 11) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz.
    1. Hücre içinde canlılık olaylarının gerçekleştiği yapıya ................ denir
    2. Canlının en küçük yapı birimi .................dir.
    3. Yumurda akına benzeyen yapıya ve hücreyi dolduran yapıya ............. denir.
    Cevap: Organel, hücre, sitoplazma
  • 12) Hücrenin yönetim merkezi, beyni olarak isimlendirilen yapı aşağıdakilerden hangsidir?
    A) Sitoplazma
    B) Lizozom
    C) Çekirdek
    D) Hücre duvarı
    Cevap: C
  • 13)
    I. Hücrenin kalıtsal materyallerinin saklandığı yer
    II. Akışkan bir yapıyla yumurta beyazına benzer
    II. Hücrenin yönetim merkezidir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi ve ya hangileri çekirdeğin görevidir?

    A) I
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: C
  • 14) Kloroplast için hangisi yanlıştır?
    A) Besin bu organelde sentezlenir.
    B) Yeşil renk maddesi olan klorofil içerir
    C) Bitki ve hayvan hücresinde bulunur.
    D) Güneş enerjisinin kullanılmasını sağlar
    Cevap: C
  • 15)
    * Bitki hücrelerinde bulunur
    * Besin içerikleri burda sentezlenir
    Yukarıda verilen hangi organelin görevidir?

    A) Mitokondri
    B) Kloroplast
    C) Koful
    D) Ribozozom
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder