...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Sosyal Bilgiler 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Osmanlı Devletinin sınırlarını genişletme politikası hangisi üzerine olmuştur?
    a) Anadolu beylikleri üzerine
    b) Balkan devletleri üzerine
    c) Bizans devleti üzerine
    d) Trabzon Rum imparatorluğu üzerine
    Cevap: C
  • 2) Divanıhümayun önemli siyasi konuları karara bağlamak, sefer ve savaş hazırlığına karar vermek gibi görevler üstlenmiştir.
    Buna göre Divanıhümayun günümüzdeki kurumlardan hangisine benzetilebilir?

    A. Adalet Bakanlığı
    B. Milli Eğitim Bakanlığı
    C. Bakanlar Kurulu
    D. Anayasa Mahkemesi
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin nedenlerinden biri değildir?
    A)Bizans’ın, Osmanlı Devletinin toprak bütünlüğünü bozması
    B)Bizans’ın, Avrupa devletlerini Osmanlı Devletine karşı kışkırtması
    C) Yeniçerilerin padişah üzerindeki baskısı
    D) Hz.Peygamber’in fetih ile ilgili hadisi
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de genel nüfus sayımları yapılmasının amaçlarından biri değildir?
    A)Nüfusun ne kadar olduğunu ve ne kadar arttığını saptamak
    B)Konutlarda kullanılan yapı malzemelerinin türlerini saptamak
    C)Okuryazar sayısını ve nüfusun öğrenim durumunu belirlemek
    D)Nüfusun ne kadarının kadın erkek, çocuk ve çalışacak yaşta olduğunu belirlemek
    Cevap: B
  • 5) Anadolunun Avrupada Türkiye diye adlandırılmaya başlaması hangisinin sonucudur?
    A) Malazgirt Savaşı
    B) İnebolu Savaşı
    C) Çanakkale Savaşı
    D) Mohaç Meydan Muharebesi
    Cevap: A
  • 6) Malazgirt savaşı günümüz hangi ilin sınırları içinde olmuştur?
    A) Ağrı
    B) Muş
    C) Ankara
    D) Malatya
    Cevap: B
  • 7) Malazgirt savaşı hangi ülkeler arasında olmuştur?
    A) Büyük Selçuklu -- Almanya
    B) Büyük Selçuklu -- İngiltere
    C) Büyük Selçuklu -- İtalya
    D) Büyük Selçuklu -- Bizans
    Cevap: D
  • 8) Alp Arslan tarafından fethedilen Ani Kalesi günümüz illerinden hangisinin sınırları içindedir?
    A) Ardahan
    B) Kars
    C) İzmir
    D) İstanbul
    Cevap: B
  • 9) Anadolu'nun Türkleşmesi için gönderilen Selçuklu beyleri bulundukları bölgelere hangi sosyal yapılar inşa etmişlerdir?





    Cevap: Cami, Medrese, Han, Kervansaray, Hastane, Köprü
  • 10) Anadolunun Türkleşmesi için gönderilen Selçuklu beylerin hangisiyle mücadele etmemiştir?
    A) Bizans
    B) Gürcü
    C) Haçlılar
    D) Artuklular
    Cevap: D
  • 11) Anadolu'ya gönderilen beylikler için hangisi doğrudur?
    A) Orada yaşayan halka eziyet etmişlerdir
    B) Orada yaşayan halka ağır vergiler koymuşlardır
    C) Orada yaşayan halka inanç özgürlüğü tanımışlardır
    D) Orada yaşayan halkı katletmişlerdir
    Cevap: C
  • 12) Anadoludaki ilk medreselerden olan Yağbasan Medresesi hangi ilimizdedir?
    A) Konya
    B) Tokat
    C) Sivas
    D) Gümüşhane
    Cevap: B
  • 13) Tokat Niksar'da ki ilk medreselerimizden olan Yağbasan Medresesi hangi beylik tarafından yapılmıştır?
    A) Danişmentliler
    B) Artuklular
    C) Osmanoğulları
    D) Karesioğulları
    Cevap: A
  • 14) Anadoulu'nun sağlam kalan camilerinden olan Nİksar Ulu Cami hangi beylik tarafından kurulmuştur?
    A) Danişmentliler
    B) Artuklular
    C) Osmanoğulları
    D) Karesioğulları
    Cevap: A
  • 15) Taş işlemeleri ile ünlü olan Divriği Ulu Cami hangi beylik tarafından inşa edilmiştir?
    A) Danişmentliler
    B) Artuklular
    C) Osmanoğulları
    D) Mengücekliler
    Cevap: D
  • 16) Taş işlemeleri ile ünlü olan Divriği Ulu Cami ve Divriği Darüşşifası hangi kuruluş tarafından dünya miras listesine eklenmiştir?
    A) WHO
    B) UNESCO
    C) UNISEF
    D) TUIK
    Cevap: B
  • 17) Türklerin Anadoludaki ilk dönemlerine ait mezar taşları ve seramik ürünleri nerededir?
    A) Ahlat Müzesi
    B) Kahta Müzesi
    C) Osmanlı Müzesi
    D) Topkapı Sarayı
    Cevap: A
  • 18) Saltuk hükümdarları tarafından inşa edilen Mama hatun türbesi hangi ilimizdedir?
    A) Erzincan
    B) Trabzon
    C) Gümüşhane
    D) Bayburt
    Cevap: A
  • 19) Malabadi Köprüsü hangi beylik döneminde inşa edilmiştir?
    A) Artuklular
    B) Mengücekliler
    C) Danişmentler
    D) Karesioğulları
    Cevap: A
  • 20) Dünyanın en büyük taş kemerli köprüsü olan Malabadi Köprüsü hangi ilimiz içindedir?
    A) Van
    B) Diyarbakır
    C) Siirt
    D) Hakkari
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder