Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Cssmin has a deprecated constructor in /home/sinavbak/public_html/application/libraries/Cssmin.php on line 62
2018-2019 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Dönem 1. Sınav [21]


 



...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdakilerden hangisinden insan sorumlu tutulmuştur?
    A) Davranışlarından
    B) Doğum yerinden
    C) Irkından
    D) Cinsiyetinden
    Cevap: A

  • 2) 'Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar(sorumlu tutar).’ ayeti insanın kaderiyle ilgili hangi konuya doğrudan değinmektedir?
    a)İnsanın sabırlı olduğuna
    b)İnsanın özgür ve sorumlu olduğuna
    c)İnsanın tevekkül etmesi gerektiğine
    d)İnsanın çalışması gerektiğine
    Cevap: A

  • 3) Zekât verecek kişide aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?
    A) Müslüman olmak
    B) Erkek olmak
    C) Akıllı olmak
    D) Zengin olmak
    Cevap: B

  • 4) Mert: Doğada denge ve düzen yoktur
    Erkan: Evrendeki var­lıklar kendi içinde tutarlı ve uyumludur
    Burak: İnsanın yaratılışında bir ölçü vardır
    Ali: Allah, evrende bulunan her şeyi bir ölçüye göre yarat­mıştır
    Yukarıda bazı öğrencilere ait görüşlere yer verilmiştir. Hangi öğrencinin görüşü doğru olarak kabul edilemez?

    a)Ali
    b)Burak
    c) Erkan
    d) Mert
    Cevap: D

  • 5) Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) harfi koyun
    ( )İnsan yaptıklarından dünyada ve ahirette sorumludur
    ( )Doğada denge ve düzen yoktur
    ( ) Her canlı ölümü tadacaktır.
    ( ) Yola çıkmadan önce şoförün sadece dua etmesi tevekküldür.
    ( ) İnsan ailesini (anne –baba), ırkını kendisi seçebilir
    Cevap:

  • 6) Sınavda başarısız olan bir öğrenci “ Ne yapalım Allah kaderimi böyle yazmış” diyerek sorumluluğu kadere ve Allah’a yüklemesi doğru değildir. Niçin? Açıklayınız
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    Cevap:

  • 7) İnsanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Akıl ve irade
    B) Konuşma
    C) Yeme-içme
    D) Yürüme
    Cevap: A

  • 8) Allah’tan başka ilah olmadığı vurgulandıktan sonra Yüce Allah’ın üstün özelliklerinden söz edilen Kur’an-ı Kerim’in ikinci suresi olan Bakara suresinin 255. ayeti aşağıdakilerden hangisi ile isimlendirilir?
    a) Kunut Duaları
    b) Ayetel Kürsi
    c) Fil Suresi
    d) Fatiha Suresi
    Cevap: B

  • 9) “Sizden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması, dilenmesinden hayırlıdır.” Peygamberimizin bu sözünde bize anlatmak istediği ana konu nedir?
    A)Emek sarf ederek helal rızık yemek.
    B)Kumar türü oyunları oynayarak kazanmak.
    C)Dilencilik yaparak kazanmak.
    D)Zengin olmak için kazanmak.
    Cevap: A

  • 10) Aşağıdakilerden hangisi evrenin yasalarından biri değildir?
    A) Fiziksel yasalar
    B) Kimyasal yasalar
    C) Toplumsal yasalar
    D) Biyolojik yasalar
    Cevap: B

  • 11) İmanın şartlarını (esaslarını) yazın.
    Allah’a iman
    .
    .
    .
    .
    Cevap:

  • 12) Aşağıdaki kavramları açıklayınız.
    Kader:

    Kaza:

    Tevekkül:

    Cevap:

  • 13) "Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir.’ Hadisini İslam’ın Paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem açısından değerlendiriniz
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    .................................................................................
    Cevap:

  • 14) Aşağıda verilen ayetlerin evrendeki yasalardan hangisiyle ilgili olduğunu altlarına yazınız.
    “(Ey İnsanlar!) Biz sizi basit bir sudan yaratmadık mı? İşte o suyu belli bir süreye kadar sağlam bir yere yerleştirdik, sonra da ona ölçülü bir biçim verdik.” {Mürselat,20-23}

    “İçtiğiniz suya baktınız mı? Onu buluttan siz mi indiriyorsunuz, yoksa biz mi? Dileseydik onu tuzlu yapardık. Şükretmeniz gerekmez mi?” {Vakıa,68-70}

    “Her toplumun belirlenmiş bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde onu ne bir an erteleyebilir ne de bir an geri alabilirler.” {Araf,34}


    “Gökten su indiren odur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkartırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üzerine binmiş taneler, başaklar çıkarırız…… .”{En’am, 99}

    “Bilmez misin ki Allah, geceyi gündüze ve gündüzü geceye katmaktadır. Güneşi ve ayı da buyruğu altına almıştır.”{Lokman,29}

    Cevap:

  • 15)

    Cevap:




  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.