...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi içerdiği besin yönüyle diğerlerinden farklıdır?
    A)Patates
    B)Tavuk
    C)Makarna
    D)Ekmek
    Cevap: A
  • 2) Dişlerimizin büyüklüklerinin farklı olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ağzımızda dizilişerinin gereği olarak
    B) Değişik görevleri yerine getirmek için
    C) Sıvıları rahat içebilmek için
    D) Dişlerde çürümenin olmaması için
    Cevap: A
  • 3) Sindirim sistemiyle ilgili aşağıda verilen ifadelerin hangisi yanlıştır ?
    A)Dişler sayesinde çiğnenen besinler daha küçük parçalara ayrılır. B) Yutak besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar. C)Yemek borusu kasılıp gevşeyerek besinlerin parçalanmasına sağlar. D)Posa içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir.
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdaki besinlerden hangisinin vücuttaki öncelikli görevi enerji vermektir?
    A- Nohut
    B- Yumurta
    C- Ekmek
    D- Et
    Cevap: B
  • 5) Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    A- Süt----D vitamini
    B- Limon----C vitamini
    C- Karaciğer----A vitamini
    D- Portakal----B vitamini
    Cevap: D
  • 6) Hasan Öğretmen öğrencilerine doğal besinlerle beslenmeleri gerektiğini söylemiştir.
    Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi öğretmenin öğrencilerine söylediği
    doğal besinlerden biri değildir?

    A)Su
    B) Süt
    C) Çikolata
    D) Bal
    Cevap: C
  • 7) Verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    Besin grubu Görevi
    A. Yağ enerji verir
    B. Madensel tuz düzenleme yapar
    C. Protein yapıcı-onarıcıdır
    D. Karbonhidrat düzenleyicidir
    Cevap: D
  • 8) Kişinin …………….., …………….. ve ………... uygun olarak gerekli besinleri yeteri kadar tüketmesine dengeli beslenme denir.
    Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi yazılamaz?

    A)yaşına
    B)cinsiyetine
    C)mesleğine
    D)boyuna
    Cevap: A
  • 9) Gelişim çağındaki öğrenciler aşağıdaki besin gruplarından hangisine daha fazla ihtiyaç duyarlar?
    A)Vitamin
    B)Mineral
    C)Protein
    D)Yağ
    Cevap: A
  • 10) Besinlerin yutaktan mideye iletilmesini sağlayan sindirimde görevli yapı veya organ aşağıdakilerden hangisidir?
    A)İnce bağırsak
    B)Yemek borusu
    C)Mide
    D)Yutak
    Cevap: B
  • 11) Vücutta enerji üretmek için en çok hangi besin kullanılır?
    A)  Yağ
    B)  karbonhidrat
    C)   Vitamin
    D)  Protein
    Cevap: B
  • 12) İnsanda boşaltım sisteminin temel görevi hangi seçenekte verilmiştir?
    A) Hücrelere besin ve oksijen taşımak
    B) Sindirim artıklarının dışarı atılmasını sağlamak
    C) Kandaki zararlıları süzerek vücuttan atmak
    D) Vücudun su dengesini sağlamak
    Cevap: B
  • 13) Arkadaşınız cevizin içinde
    yağ olup olmadığını merak ediyor. Buna göre arkadaşınız yiyeceklerde yağ ararken,
    Aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?

    A- ) Cevizin üstüne lugol damlatmalıdır.
    B- ) Cevizin üstüne nitrik asit damlatmalıdır.
    C- ) Cevizi beyaz bir kağıda sürtmelidir.
    D- ) Cevizin üstüne sirke dökmelidir.
    Cevap: C
  • 14) Sağlıklı bir yaşam için aşağıdakilerden hangilerine uygun davranılmalıdır?
    I. Dengeli ve düzenli beslenmek
    II. Besinleri çok kızartarak yemek
    III. Düzenli spor yapmak
    IV. Sigara içilen ortamda durmamak

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I, III ve IV
    Cevap: D
  • 15) Aşağıdakilerden hangisini yapmak obezite hastası olunmasının nedenlerinden biri olamaz?
    A) Dengesiz ve aşırı yemek
    B) Düzenli egzersiz yapmak
    C) Unlu ve şekerli gıdaları çok yemek
    D) Hareketsiz yaşam tarzı
    Cevap: B
  • 16) Aşağıdakilerden hangisinde ‘DİYET’ en iyi şekilde açıklanmıştır?
    A) Besinlerin tadının daha iyi alınabilmesi
    B) Dişlerimizde çürük oluşumunun engellenmesi
    C) Besinlerin daha kolay yutulabilmesi
    D) Besinlerin sindiriminin daha hızlı yapılabilmesi
    Cevap: B
  • 17) Sabah kahvaltısı yapmadan okula gelinmesi durumunda aşağıdakilerden hangisinin olması beklenmez?
    A) Dikkat dağınıklığının olması
    B) Baş dönmesi
    C) Öğrenme yeteneğinin artması
    D) Okul başarısının düşmesi
    Cevap: C
  • 18) Aşağıdakilerden hangisinde sindirim organı ve görevi doğru verilmiştir?
    A) Ağız: Kaslarla çalkalayarak besinleri ince bağırsağa iletir.
    B) Mide: Posada bulunan su, mineral ve vitaminleri kana emer.
    C) İnce bağırsak: Sindirilmiş besinleri anüse iletir.
    D) Yutak: Besinleri ağızdan yemek borusuna iletir.
    Cevap: D
  • 19) Besinlerin görevlerine göre ayrımı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir ?
    A) Doyurucu – Besleyici – Enerji Verici
    B) Enerji verici – Besleyici – Yapıcı onarıcı
    C) Enerji verici- Yapıcı onarıcı – Enerji verici
    D)Yapıcı onarıcı – Doyurucu – Besleyici
    Cevap: B
  • 20) Aşağıdaki akşam yemeği menülerinden hangisini tüketen bir kişi tüm besin gruplarından beslenmiş olur?
    A) Sebze çorbası- karnıbahar yemeği- salata
    B) Sebze çorbası- etli kurufasulye - tereyağlı pilav
    c) Patates kızartması- makarna - ekmek -tatlı
    D) Etsuyu çorbası - karışık ızgara
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder