...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Cenk, bir ay sonra yapılacak atletizm yarışmasına hazırlanmaktadır. Cenk, bu bir aylık süre içerisinde beslenmesi­ne dikkat etmek zorundadır. Cenk, beslenme programına hangi 4 besinleri ağırlıklı olarak almalıdır?
    A) Proteinler, sebzeler, A vitamini içeren besinler
    B) Proteinler, meyveler, E vitamini içeren besinler
    C)Karbonhidratlar, sebzeler, yağlar, K vitamini içeren besinler
    D) Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, C ve B vitamini içeren besinler
    Cevap: B
  • 2) Cem bey yaptığı egzersiz sonucunda kaybettiği enerjiyi geri kazanmak için enerji verici olarak aşağıdakiler-den hangisini yemelidir?
    A)BİSKÜVİ
    B)MAKARNA
    C)SU
    D)MISIR
    Cevap: D
  • 3) Boşaltım sisteminin amacı , aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde tanımlanmıştır?
    A)Zararlı maddelerin vücut dışına atılması
    B)Besinlerin çok küçük parçalara ayrılarak kana geçirilmesi C)Posa halindeki artık maddelerden su ve minerallerin emilmesi D)Vücudun ihtiyacı olan enerjinin besinlerden elde edilmesi
    Cevap: D
  • 4) Aşağıda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler ve vücuttaki görevleri karşılaştırılmıştır.
    Karşılaştırmalardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Vitaminler –Düzenleyici
    B) Proteinler-Yapıcı ve onarıcı
    C) Yağlar –Düzenleyici
    D) Karbonhidratlar – Enerji verici
    Cevap: C
  • 5) Yetişkin bir kişinin ağzında toplam kaç kesici diş bulunur?
    A- 32
    B- 16
    C- 8
    D- 4
    Cevap: A
  • 6) Dengeli beslenme ile ilgili aşağıda yapılan açıklamalardan hangisi doğrudur?
    A) Karbonhidrat içerikli beslenmeye dengeli beslenme denir.
    B) Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin gerektiği kadar alınmasına dengeli beslenme denir.
    C) Mineraller dengeli beslenme için gerekli değildir.
    D) Dengeli beslenme için yapıcı ve onarıcı besinlerin tüketilmesine gerek yoktur.
    Cevap: B
  • 7) Söndürülmeden atılan izmaritler, ormanlık alanlarda bırakılan şişeler yangınlara neden olur.
    Yukarıdaki cümle ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Sigara ve alkol kullanımı çevreye zarar verir.
    B)Sigara ve alkol kullanımı kişinin sağlığına zarar verir.
    C)Sigara ve alkol kullanımı insan sağlığını ve çevreyi etkiler.
    D)Alkol zararlı bir maddedir.
    Cevap: A
  • 8) Besinlerin kana geçtiği yerdir
    Besinleri çorba kıvamına getirir
    Sindirilmeyen maddeler ve posalar buraya gelir.
    Yukarıda hangi sindirim organı ile ilgili bilgi verilmemiştir?

    A)Mide
    B)Ağız
    C)İnce bağırsak
    D)Kalın bağırsak
    Cevap: B
  • 9) En çok turunçgiller (portakal, mandalina) maydanoz, çilek, domateste bulunan vitamin hangisidir?
    A) A vitamini
    B) B vitamini
    C) C vitamini
    D) D vitamini
    Cevap: C
  • 10) Ekmek, patates yemeği ve baklava yiyen bir öğrenci aşağıda verilenlerden hangisini en fazla oranda almıştır?
    A) Karbonhidrat
    B) Protein
    C) Yağ
    D) Su ve mineral
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi sindirime yardımcı organlardan biridir?
    A- Böbrek
    B- Mide
    C- Karaciğer
    D- Akciğer
    Cevap: B
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi diş sağlığımızı olumsuz etkiler?
    A)  Şekerli yiyecekleri fazla tüketmek
    B)  Bol miktarda süt ve peynir yemek
    C)  Her yemekten sonra dişleri fırçalamak
    D)  Düzenli diş doktoruna gitmek
    Cevap: A
  • 13) Mustafa Can futbol oynarken düşüp dizini ve kolunu yaralamıştır. Ayhan’ın yaralarını iyileştirme ve onarmada aşağıdaki besin maddelerinden hangisi etkin rol oynar?
    A) su
    B) mineraller
    C) karbonhidratlar
    D) proteinler
    Cevap: D
  • 14) Aşağıdakilerden kaç tanesi boşaltım sisteminin sağlığı açısından gereklidir?
    İdrar uzun süre tutulmamalıdır
    Temizliğe özen gösterilmeli
    Günde en az 2 litre su içilmeli
    Böbrekler ve ayaklar soğuktan korunmalı
    Süt ve süt ürünleri aşırı tüketilmemeli

    A) 2       
    B) 3   
    C) 4
    D) 5
    Cevap: C
  • 15) Ahmet bir süre koştuktan sonra terliyor.
    Terleme esnasında vücuttan uzaklaştırılan atık maddeler ve uzaklaştıran organ hangisinde doğru verilmiştir?

    Atık maddeler Organ
    A) İdrar ve su Deri
    B) Karbondioksit Akciğer
    C) Tuz ve su Böbrek
    D) Tuz ve su Deri
    Cevap: C
  • 16) Dişler ağız içerisinde görevlerine göre farklı sayılarda bulunabilir.
    Buna göre, aşağıda verilen diş çeşitlerinden hangisinin sayısı daha fazladır?

    A) Kesici dişler
    B) Yirmi yaş dişleri
    C) Köpek dişleri
    D) Azı dişleri
    Cevap: A
  • 17) Aşağıdakilerden hangisi ‘pasif içiciliği’ en iyi tanımlar?
    A) Düzensiz olarak sigara içmek
    B) Yalnız başına iken sigara içmek
    C) Sigara dumanını içine çekmeden içmek
    D) Sigara kullanmadığı halde sigara dumanının olduğu ortamlarda bulunmak
    Cevap: D
  • 18) Besinlerin türünü belirlememizi sağlayan durumlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Ekmeğin üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında mavi-mor renk oluşur.
    B) Etin üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında sarı renk oluşur.
    C) Yağlar kâğıda sürüldüğünde şeffaf renk oluşur.
    D) Süte nitrik asit damlatırsak sarı renk oluşur.
    Cevap: .
  • 19) Besinlerin sindirim sisteminde hangi sırayla ilerler?
    A) Ağız-Yutak-Yemek borusu-İnce bağırsak-Kalın bağırsak-Anüs
    B) Ağız-Yemek borusu-Mide-İnce bağırsak-kalın bağırsak-Anüs
    C) Ağız-Yutak-Mide-İnce bağırsak-kalın bağırsak-Anüs
    D) Ağız-Yutak-Yemek borusu-Mide-İnce bağırsak-kalın bağırsak-Anüs
    Cevap: D
  • 20) Türkiye de sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklarla mücadele eden ve toplum bilinci oluşturmaya çalışan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kızılay
    C) TEMA
    B) AKUT
    D) Yeşilay
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder