...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Mert, top oynarken kolunu kırmıştır. Doktor, Mert'in kolu iyileşene kadar en çok neler yemesini söylemiş olabilir?
    A) Karaciğer, et, süt, yumurta
    B) Mısır, balık, su, yeşil sebzeler
    C) Makarna, tahıl, patates, sebze
    D) Bitkisel yağlar, balık, tereyağ, yeşil sebzeler
    Cevap: D
  • 2) Ayhan futbol oynarken düşüp dizini ve kolunu yaralamıştır. Ayhan'ın yaralarını iyileştiren besin içeriği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Su
    B) Mineraller
    C) Karbonhidratlar
    D) Proteinler
    Cevap: D
  • 3) Yediğimiz besinler sindirim için vücutta hangi yolları izlerler?
    A) ağız – yemek borusu- yutak- mide-ince barsak
    B) ağız- yutak- yemek borusu- mide- ince barsak
    C) yutak- ağız- yemek borusu- mide- ince barsak
    D) ağız- yutak- mide- yemek borusu- ince barsak
    Cevap: A
  • 4) Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi içerdiği besin yönüyle diğerlerinden farklıdır?
    A) Makarna
    B)Salata
    C)Ekmek
    D) Bisküvi
    Cevap: B
  • 5) I-Üzerinde yazan “son kullanma” tarihine bakmak
    II-İçindekiler bölümünden katkı maddelerine bakmak
    III-Kokusuna bakmak
    Besin maddelerini tüketirken yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine dikkat etmek gerekir?

    A)yalnız I
    B)yalnız II
    C)yalnız III
    D)I ve II
    Cevap: D
  • 6) Ayni yaş ve vücut ölçülerine sahip Ömer ve Efe oyun oynarken kollarından yaralanırlar.Yaralarının yeri ve büyüklüğü ayni olduğu halde Efe’nin yarası daha çabuk iyileşmiştir.
    Bunun sebebi sizce aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Efe daha çok patates,makarna ve salata yemiştir.
    B) Ömer,daha çok et,sebze ve unlu mamullerle beslenmiştir.
    C) Efe,daha çok balık,süt,sebze ve makarna türü besinlerle beslenmektedir.
    D) Ömer,daha çok makarna, et ve şekerli besinlerle beslenmektedir.
    Cevap: C
  • 7) “Ben dengeli besleniyorum.” diyen bir kişi aşağıda verilenlerden hangisini yapmaktadır?
    A)Her çeşit besinden yeterince tüketmektedir.
    B)Hayvansal besinleri çokça tüketmektedir.
    C)Et, süt, yumurta ve bal ile beslenmektedir.
    D)Bol vitaminli yiyeceklerle beslenmektedir.
    Cevap: A
  • 8) Sindirim sisteminin ilk ve son bölümü hangi seçenekte doğru verilmiştir?
    a) Ağız- kalın bağırsak
    b) Yutak- ağız
    c) Ağız- anüs
    d) Mide- anüs
    Cevap: C
  • 9) Sigaranın içinde bulunan ve bağımlılığa neden olan madde hangisidir?
    a)Karbon monoksit
    b)nikotin
    c)Katran
    d)Benzen
    Cevap: B
  • 10) Aşağıdakilerden hangisinde E vitamini bulunmaz?
    A)Karaciğer
    B)Et
    C)Bitkisel yağlar
    D)Çilek
    Cevap: D
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi köpek dişleri görevidir?
    A)Yiyeceklerin ufalanıp öğütülmesini sağlar.
    B)Yiyecekleri koparmaya ve parçalamaya
    C)Yiyecekleri ısırmaya yarar.
    D)Yiyecekleri bölmeye yarar.
    Cevap: C
  • 12) Salgılarıyla besinleri karıştırıp kasılıp gevşeme hareketi ile çalkalar, bulamaç haline getirir.
    Yukarıda sözü edilen organımız hangisidir?

    A) Mide
    C) ince bağırsak
    B) Yemek borusu
    D) kalın bağırsak
    Cevap: A
  • 13) Sigarayı bırakmak isteyenlere destek amacıyla kurulmuş Alo Sigara Bırakma Hattı'nın numarası kaçtır?
    A) 171
    B) 174
    C) 155
    D)112
    Cevap: A
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi boşaltım ile ilgili yapı ve organlardan birisi değildir?
    A)İdrar borusu               
    B) İdrar kanalı     
    C)  Mide               
    D) Böbrekler
    Cevap: C
  • 15) Annesi Özge’ye daima doğal besinler yemesi gerektiğini söylüyor.Buna göre Özge Aşağıdakilerden hangisini yememelidir?
    A ) yumurta
    B ) çikolata
    C ) portakal
    D ) tereyağı
    Cevap: B
  • 16) Aşağıdaki besin maddelerinden hangisi kağıda sürdüğümüzde kağıdı şeffaflaştırır?
    A) kesme şeker     
    B) ceviz      
    C) yumurta akı     
    D) ekmek
    Cevap: C
  • 17) Yediğimiz besinler sindirim için vücutta hangi yolları izlerler?
    A-) ağız – yemek borusu- yutak- mide-ince bağırsak
    B-) ağız- yutak- yemek borusu- mide- ince bağırsak
    C-) yutak- ağız- yemek borusu- mide- ince bağırsak
    D-) ağız- yutak- mide- yemek borusu- ince bağırsak
    Cevap: B
  • 18) Aşağıdakilerden hangisinde bulunan besinlerin tamamı hayvansal kaynaklıdır?
    A) Tereyağı – ceviz – süt
    B) Domates – Havuç – Elma
    C) Et – süt – yumurta
    D) Balık – Tavuk – Şeftali
    Cevap: B
  • 19) Paketlenmiş besinlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Son Tüketim Tarihi geçen ürünleri yemeliyiz.
    B) Paketlenmiş gıdaları istediğimiz yerlerde saklamalıyız.
    C) Gıda paketi yırtılmış olanları almalıyız.
    D) Paketlenmiş ürünlerin içindekiler bölümüne dikkat etmeliyiz.
    Cevap: D
  • 20) Dişlerimizin sağlığı için aşağıdakilerden hangisini yapmamalıyız?
    A) Dişlerimizi günde en az 2 kere fırçalamalıyız.
    B) Dişlerimizle sert cisimler kırmalıyız.
    C) 6 ayda bir diş doktoruna gitmeliyiz.
    D) Çok sıcak ve çok soğuk içecekler içmemeliyiz.
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder