...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) I- Son kullanma tarihine bakmak
    II- İçerdiği katkı maddelerine bakmak
    III- Rengine bakmak
    Paketlenmiş besin maddelerini tüketirken yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine dikkat etmek gerekir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I ve II
    D)I ve III
    Cevap: C
  • 2) Aşağıdakilerden hangisi bitkisel besinlerdendir ?
    A) tereyağı
    B) yumurta
    C) makarna
    D) süt
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdaki ifadelerden hangisi diş sağ­lığımız açısından yanlış bilgidir?
    A) Yemeklerden sonra ve yatmadan düzenli olarak dişlerimizi fırçalanmalıyız.
    B) Altı ayda bir diş kontrollerimizi yaptırmalıyız.
    C)Süt, yoğurt gibi bol kalsiyum içeren besinler tüketmeliyiz
    D) Ceviz, fındık gibi kabukları sert yiyecekleri dişlerimizle kırarak, dişlerimizin gücünü arttırmalıvız.
    Cevap: D
  • 4) Dünya'da bilinen en yaygın sağlığa zararlı madde aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
    A) uyuşturucu
    B) alkol
    C) sigara
    D) tiner
    Cevap: C
  • 5) Aşağıdakilerden hangisi besin zehirlenmesine yol açmaz?
    A) Son kullanma tarihleri geçmiş gıda maddeleri
    B) Hijyenik ortamda üretilen gıda maddeleri
    C) İlaçlanmış ve çürümüş gıda maddeleri
    D) Tazeliğini yitirmiş gıda maddeleri
    Cevap: B
  • 6) Dişlerimizin sağlığıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A)Fındık ve ceviz gibi sert kuru yemişleri dişimizle kırmamalıyız. B)Haftada en çok iki defa dişimizi fırçalamalıyız. C)İçerisinde barındırdığı minerallerden dolayı yeterli miktarda süt tüketmeliyiz. D)Havuç , salatalık gibi sebzeleri dişlerimizle kopararak yemeliyiz.
    Cevap: B
  • 7) Ekmek, hamburger, sütlaç, cacık ve baklava yiyen bir öğrenci aşağıda verilenlerden hangisini en fazla oranda almıştır?
    A) Karbonhidrat
    B) Protein
    C) Yağ
    D) Su ve mineral
    Cevap: A
  • 8) Mineraller ve su hangi besinler bulunur?
    A- Protein
    B- Karbonhidrat
    C- Yağ
    D- Bütün besinler
    Cevap: D
  • 9) Kahvaltıda çay, ekmek, kızarmış patates,reçel ve domates yiyen biri hangi besin grubunu eksik almıştır?
    A- Karbonhidrat
    B- Yağ
    C- Protein
    D- Vitamin
    Cevap: D
  • 10) Aşağıdaki ifadelerden hangisi diş sağ­lığımız açısından yanlış bilgidir?
    A) Yemeklerden sonra ve yatmadan önce düzenli olarak dişlerimizi fırçalanmalıyız.
    B) Altı ayda bir diş kontrollerimizi yaptırmalıyız.
    C)Bol bol çikolata yiyerek dişlerimizi güçlendirmeliyiz.
    D) Süt, yoğurt gibi bol kalsiyum içeren besinler tüketmeliyiz.
    Cevap: c
  • 11) Sindirilen besinler, aşağıdaki organların hangisinde kana geçer?
    A) İnce bağırsak  
    B) yemek borusu 
    C) mide               
    D) Yutak
    Cevap: A
  • 12) I.Su
    II. Mineral
    III. Besin atıkları
    Yukarıda verilen besinlerden hangileri bağırsaklardan emilerek kana karışır?

    A. Yalnız I
    B. I ve II
    C. Yalnız II
    D. I ve III
    Cevap: B
  • 13) Boksör olan Kenan son maçında aldığı darbeler ile bazı dişlerini kaybediyor.
    Şimdiki dişleri şekildeki gibi olan Kenan aşağıdakilerden hangisini yaparken zorlanır?

    A) Ekmeği çiğnerken
    B) Çorbayı içerken
    C) Elmayı ısırırken
    D) Lokmayı yutarken
    Cevap: C
  • 14) Hasan gazetede aşağıdaki haberi okumuştur. Haberde 65 dereceye kadar ısınan demiryolu raylarının eğrilmesi sonucu yük treninin raylardan çıktığı yazmaktadır. Rayların eğrilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Büzülme
    B) Genleşme
    C) Erime
    D) Süblimleşme
    Cevap: B
  • 15) 1. Uçları sivridir.
    2. Besinleri çiğner ve öğütür.
    3. İki tane üst, iki tane de alt çenede olmak üzere toplam 4 tanedir.
    Yukarıda verilen bilgilerden hangileri azı dişlerinin özelliklerindendir?

    A) Yalnız 2
    B) 1 ve 2
    C) 1 ve 2
    D) 2 ve 3
    Cevap: D
  • 16) Aşağıda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler ve vücuttaki görevleri karşılaştırılmıştır.
    Karşılaştırmalardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Vitaminler –Düzenleyici
    B) Proteinler-Yapıcı ve onarıcı
    C) Yağlar –Düzenleyici
    D) Karbonhidratlar – Enerji verici
    Cevap: D
  • 17) Elif aşağıdakilerden hangilerini tüketirse dengeli ve yeterli beslenmiş olur?
    A) Cips – kola – kraker
    B) Kuru fasulye – pilav – salata
    C) Makarna – patates – tatlı
    D) Et – süt - yumurta
    Cevap: D
  • 18) Aşağıdakilerden hangisi diş sağlığımızı olumsuz etkiler?
    A)Şekerli yiyecekleri fazla tüketmek
    B)Kabuklu yemişleri dişle kırmamak
    C) Düzenli diş doktoruna gitmek
    D) Her yemekten sonra dişleri fırçalamak
    Cevap: A
  • 19) Aşağıdakilerden hangisinde ‘DİYET’ en iyi şekilde açıklanmıştır?
    A) Protein ağırlıklı beslenmektir?
    B) Sağlık sorunları nedeniyle bazı gıdaların tüketilmemesidir.
    C) Dengeli ve yeterli beslenmektir.
    D) Günlük besin ihtiyacımızdan daha az besin tüketmektir.
    Cevap: C
  • 20) Aşağıdakilerin hangisi marketten hazır gıda alırken dikkat etmemiz gereken özelliklerden biri değildir?
    A) Son kullanma tarihi
    B) İçindekiler kısmı
    C) Paketin açılmamış olması
    D) Reklamının olması
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder