Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Ekim başlarında birkaç gün dinlenmek için Bursa’ya gittim. (1) Şehrin merkezinde büyük ve modern bir otelde kaldım. (2) Geniş merdivenleri, şık bir yemek salonu vardı. (3) Binbir çeşit çiçeğin olduğu güzel bir bahçeye sahipti. (4) Otelin yapısı ise bana hakiki bir mimarın değil, kalfanın elinden çıkmış hissini verdi.
    Bu parçada yazarın otel hakkındaki düşüncesi, numaralandırılmış cümlelerin hangisinde değişmiştir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: D
  • 2) Sahibinin söylediğine göre Muko adlı fil, çok oburdu. Muko, her yıl Nil Irmağı’ndan akan suyun yarısını içer, Afrika ormanlarındaki yeşilliğin dörtte birini tüketirdi.
    Bu parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

    A) Kişileştirme
    B) Konuşturma
    C) Abartma
    D) Benzetme
    Cevap: C
  • 3) Zeytin ağaçlarının çevrelediği patikalarda, ada çayı ve kekik kokuları arasında yaptığımız yürüyüşün ilk zorunlu molasını Çakıl Sahili’nde veriyoruz. Akdeniz’in turkuaz renkli sularına kendimizi bırakmanın tam zamanı diye düşünüyoruz. Dipten kaynayan tatlı, berrak suyun serinlettiği denizin keyfini doyasıya yaşıyoruz. Moladan sonra tekrar yola koyuluyoruz. Bir saatlik yürüyüşün ardından bizi, cennetten bir köşe olan Gökkaya Koyu’nun harika manzarası karşılıyor.
    Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Betimlemeye başvurulmuştur.
    B) Örneklemeden yararlanılmıştır.
    C) Farklı duyularla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.
    D) Benzetme yapılmıştır.
    Cevap:
  • 4) “Araba devrilince yol gösteren çok olur.”
    Bu cümlenin özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

    A) Kurallı, olumsuz, isim cümlesi
    B) Kurallı, olumlu, fiil cümlesi
    C) Devrik, olumlu, isim cümlesi
    D) Devrik, olumsuz, fiil cümlesi
    Cevap:
  • 5) Çocuklarla birlikte bu pazarı şehrin geniş ve güzel parkında geçirdik.
    Yukarıdaki cümledeki anlatım bozukluğu nasıl giderilir?

    A) “birlikte” sözcüğü cümleden çıkarılarak
    B) “bu” sözcüğü cümleden çıkarılarak
    C) “geçirdik” fiilini “geçirdiler” fiili ile değiştirerek
    D) “geniş ve güzel” söz grubu cümleden çıkarılarak
    Cevap: D
  • 6) Aşağıdaki cümlelerdeki yazım bozukluklarını bulunuz ve nedenini yazınız.
    İradesi sağlam olan insan sigarayı bırakamaz.

    Her öğrenci sınıf kurallarına uyması gerekir.

    Buraya ilk defa, Bursa’ya hiç gitmedim.

    Derdini söylemeyen şifa bulamaz, demişler.

    Onun kendine özel düşünceleri vardı.

    Cevap:
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemenin görevi diğerlerinden farklıdır?
    A) Sepetini tezgâhtan seçtiği iri iri elmalarla doldurdu.
    B) Çocuk bütün şehri karış karış dolaştı.
    C) Annesi eve dönünceye kadar çocuk uslu uslu oturdu.
    D) Yol açılınca arabalar yavaş yavaş ilerledi.
    Cevap: A
  • 8) “Gibi” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman ilgisi kurmuştur?
    A) Aniden sicim gibi yağmur yağmaya başladı.
    B) O bize hâlâ düşman gibi davranıyordu.
    C) O da senin gibi evden erken çıktı.
    D) Beni gördüğü gibi salondan kaçtı.
    Cevap: D
  • 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?
    A) Kayıt için okul müdürüyle görüştüm.
    B) Açılışa Kaymakam Bey de katılacak.
    C) Her hafta çocuğunu görmeye gelir.
    D) Tatile gitmek için hazırlıklarını tamamladı.
    Cevap: A
  • 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -dan (-den, -tan,-ten) ekinin işlevi diğerlerinden farklıdır?
    A) Konuşmaktan yorgun düşmüştü.
    B) Gözleri rüzgârdan sulanmıştı.
    C) Evleri sınıftan görünüyordu.
    D) Tozdan hiçbir şey görememiştik.
    Cevap:
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde fiilimsi kullanılmıştır?
    A) İnsanı mutlu eden şeylerin başında başarı gelir.
    B) Çektiğimiz sıkıntılar bir gün sona erecek.
    C) Büroya gelen şahıs sizi sordu ve çıktı.
    D) Kardeşi düşünmek ve arasında bocalıyordu.
    Cevap:
  • 12) Dünyaca ünlü bir futbolcu olmak isteyen Murat, bu sporda başarı kazanmış ünlü futbolcuların hayatını merak etmektedir.
    Murat, merakını gidermek için hangi türde yazılmış eserleri okumalıdır?

    A)Gezi yazısı
    B)Biyografi
    C) Deneme
    D) Anı
    Cevap: B
  • 13) Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangilerinden sonra büyük harfle başlanır?
    A) (.) (?) (!)
    B) (,) (…) (;)
    C) (:) (.) (;)
    D) (?) (!) (,)
    Cevap:
  • 14) Aşağıdakilerin hangisinde zarf tümleci yoktur?
    A) Ahmet konuları çok iyi kavrıyormuş.
    B) Hakem taraf tuttuğundan son golü saymamış.
    C) Burnu kanayan çocuk aşağı indi.
    D) Çocuk kırmızı fenerini bahçeye saklamış.
    Cevap:
  • 15) “Sizin bakış açınızla baksaydım bu açı sorusunu asla çözemezdim.” Cümlesinde geçen açı kelimeleri anlam açısından aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
    A) Gerçek anlam- Terim anlam
    B) Mecaz anlam- Terim anlam
    C) Mecaz anlam- Gerçek anlam
    D) Gerçek anlam- Yan anlam
    Cevap: D
  • 16) "Dün sabah okula servisle gittim" cümlesinde vurgu hangi kelimededir?
    A) dün
    B) sabah
    C)servis
    D) gittim
    Cevap: C
  • 17) “Hanginiz kitap okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirdi söyleyin bana? Kaçımız ben sadık bir kitap okuruyum diyebilir ki? Öyle aklınıza gelince elinize kitap almakla olmaz bu iş! Sizin düşündüğünüz gibi olsaydı…” Yukarıdaki metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Roman
    B) Makale
    C) Tartışma
    D)Biyografi
    Cevap:
  • 18) Aşağıdaki cümlelerden hangisi sadece özne ve yüklemden oluşmuştur?
    A) Toprağı eşeleyen kedi kendi kuyusuna düştü
    B) Gecenin geç saatlerine kadar yumuşacık yatağında kitap okuyan annem uyuyakalmış.
    C) Annemin çağırdığı misafirler geç saatlere kadar gitmediler.
    D) Hakanlar bize gelecekmiş.
    Cevap: A
  • 19) Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısına göre diğerlerinden farklıdır?
    A) Annesi elini tutuyordu.
    B) Kedi sütünün hepsini içmiş
    C) Kedisiyle hamakta uyuyakalmış.
    D)Bir haftada üç kitap bitirmiş.
    Cevap: B
  • 20) Aşağıdaki fillerden hangisi geçişli bir fiildir?
    A) Uyandı
    B) Kazıdı
    C) Kızdı
    D) Öksürdü.
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder