...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyet halk fırkasından
    başka TBMM’ne farklı görüşleri yansıtabilmek amacıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Serbest Cumhuriyet Fırkası gibi partiler kurularak çok partili yaşama geçme girişimleri olmuştur.
    Buna göre, bu girişimlerle ulaşılması düşünülen, temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kadınlara siyasal haklar vermek
    B) Dünya barışına katkıda bulunmak
    C) Demokratik yönetimi gerçekleştirmek
    D) Siyasi bağımsızlığı tamamlamak
    Cevap: C
  • 2) 1 Kasım 1922’de Saltanatın kaldırılması, milli egemenliğin tam olarak gerçekleştirilmesi amacına yönelik bir gelişmedir.
    Aşağıdakilerden hangisinin saltanatın kaldırılmasını hızlandırdığı söylenebilir?

    A) Padişah Vahdettin’in hayatını tehlikede gördüğü için İngilizlere sığınması
    B) İtilaf devletleri’nin Lozan görüşmelerine Osmanlı Hükümeti’ni de davet etmeleri
    C) Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlanması
    D) TBMM’nin “güçler birliği” sistemini benimsemesi
    Cevap: A
  • 3) Etibank ve Bağlı işletmelerin Kurulması
    Maden ve Tetkik Arama Enstitüsü Kuruldu.
    Yeni Türk devleti Yukarıdaki kuruluşları oluşturmakla aşağıdakilerden hangisini geliştirmeyi amaçlamıştır?

    A) Denizciliği geliştirmek
    B) Orman ürünleri sanayisini geliştirmek
    C) Yeraltı zenginlik kaynaklarını aramak ve işletmek
    D) Dokuma ve kumaş sanayilerini geliştirmek.
    Cevap: C
  • 4) Mustafa Kemal Paşa, gerek kongreler döneminde gerekse Meclis açıldıktan sonra her konuda heyet ya da meclis üyelerinin görüş ve onayını almıştır.
    Mustafa Kemal Paşa bu davranışıyla aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

    A) İnkılâpları gerçekleştirmeyi
    B) Halifeliği kaldırmayı
    C) Milli iradeyi hakim kılmayı
    D) Ekonomik bağımsızlığı
    Cevap: C
  • 5) Çağdaşlaşma; halkın mutluluk ve varlık içinde yaşanmasını sağlamak, toplumu ileriye götürmek ve içinde yaşanılan çağın gerektirdiği düşünsel ve teknik alanlardaki yenilikleri gerçekleştirmektir
    Buna göre, aşağıdaki gelişmelerden hangisi çağdaşlaşmaya bir örnek olamaz?

    A) Saltanatın kaldırılması
    B) Tarımda traktörün kullanılması
    C) Takvim, saat gibi ölçülerin değiştirilmesi
    D) Ankara’nın başkent ilan edilmesi
    Cevap: D
  • 6) Cumhuriyet’in ilânından sonra;
    Eski rakamların yerine bugün kullanılan uluslar arası rakamların kabulü
    Osmanlı Devleti zamanında ağırlık ve uzunluk ölçüleri olarak kullanılan endaze, arşın, okka, dirhem yerine metre ve kilogram kullanılması
    Hafta sonu tatilinin Cuma gününden Pazar gününe alınması
    ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmıştır.
    Bu yasal düzenlemelerle ulaşılmak istenen amaç aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Batılı devletlerle ekonomik ve sosyal yaşantıda uyum sağlamak
    B) Millî ekonomiyi kurmak
    C) Yurttaşlar arasında eşitliği sağlamak
    D) Ticarî hayatı kolaylaştırmak
    Cevap: A
  • 7) Atatürk ilke ve inkılâplarının dayandığı temel esaslardan bazıları şunlardır:
    Egemenliğin millete ait olması
    Vatan ve millet sevgisi
    Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma ülküsü
    Bu esaslar;
    I. Cumhuriyetçilik
    II. Devletçilik
    III. Milliyetçilik
    IV. İnkılâpçılık
    İlkelerinden hangisi veya hangileri ile doğrudan İlişkilendi-rilebilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız IV
    C) II ve III
    D) I, III ve IV
    Cevap:
  • 8) lk TBMM’nin,
    I. Düzenli orduyu kurması
    II. Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkarması
    III. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı yönetmesi.
    Uygulamalardan hangisi ya da hangileri, mutlak otoritesini güçlendirdiğinin göstergesidir?

    A – Yalnız I
    B- Yalnız II
    C-I ve III
    D- I – II ve III
    Cevap: D
  • 9) Kütahya- Eskişehir Savaşları’ndaki yenilgi üzerine TBMM Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesini istemiştir.
    Mustafa Kemal bu karar ile aşağıdakilerden hangisini hedeflemiş olamaz?

    A- Türk ordusunun yıpranmasını engellemeyi
    B-Direniş için zaman kazanmayı
    C-Ordunun tekrar savunma durumuna geçmesini sağlaması
    D- Ordunun saldırı gücünü artırmayı
    Cevap: C
  • 10) Çok kadınla evlilik yerine tek kadınla evlilik kararlaştırılmış böylece modern Türk ailesinin temelleri atılmıştır.
    Yukarıdaki gelişme, hukukun hangi alanında yapılan yenilikle ortaya çıkmıştır?

    A- Borçlar Kanununu kabullüyle
    B- Medeni Kanunun kabulüyle
    C- Ceza Kanununun kabulüyle
    D-Ticaret Kanununu kabulüyle
    Cevap: B
  • 11) Saltanatın ve halifeliğin kaldırılması
    TBMM’nin açılması
    Çok partili hayata geçiş çalışmaları
    Yukarıdaki İnkılaplar, aşağıdaki Atatürk ilkelerinin hangisi doğrultusunda gerçekleşmiştir?

    A- Halkçılık
    B- Devletçilik
    C- Cumhuriyetçilik
    D- Milliyetçilik.
    Cevap: C
  • 12) Atatürk cumhuriyetin ilk yıllarında Teşvik-i Sanayi Kanununu ve I. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı hayata geçirmek istemiştir.
    Atatürk, bunları yaparken aşağıdaki ilkelerden hangisini uygulamaya koymuştur?

    A- Milliyetçilik
    B- Halkçılık
    C- Devletçilik
    D- Cumhuriyetçilik
    Cevap: C
  • 13) I. Demokrat Parti
    II. Adalet Partisi
    III. Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası
    IV. Serbest Cumhuriyet Fırkası
    Verilen partilerden hangileri Atatürk döneminde açılmıştır?

    A- III ve IV
    B- I ve II
    C- I – II ve III
    D- II –III ve IV
    Cevap:
  • 14) - Nutuk, bağımsızlık ve çağdaşlaşma yolunda yapılması gerekenleri göstermesi bakımından bağımsızlık mücadelesi veren milletlere ışık tutmuştur. Bundan dolayı bir çok dünya diline çevrilmiştir.
    Bu durum Nutuk’un hangi özelliğini gösterir?

    A- Ulusal bir eser olduğu
    B- Vatansever bir eser olduğu
    C-Evrensel bir eser olduğu
    D-Gerçekçi bir eser olduğu
    Cevap: C
  • 15) Türkiye Büyük Millet Meclisi, hangi savaştan sonra Mustafa Kemal Paşa'ya "Mareşallik" rütbesi vermiştir?
    A) l. İnönü
    B) II. İnönü
    C) Sakarya
    D) Başkomutanlık
    Cevap: D
  • 16) Türk Silahlı Kuvvetleri dünya barışına katkıda bulunmak üzere NATO ve BM Barış Gücü kapsamında pek çok bölgede görev almıştır. TSK’nin görev aldığı yerler arasında hangisi yoktur?
    a.Afganistan
    b) Lübnan
    c) Kosova
    d) Filistin
    Cevap: D
  • 17) Evlenme , boşanma , miras ve aile hukuku kadın-erkek eşitliği gibi konuların çözümlenmesi amacıyla çıkarılan kanun hangisidir?
    A- Halifeliğin kaldırılması
    B.Saltanatın kaldırılması
    C- Türk Medeni kanunu
    D.Tevhidi Tedrisat
    Cevap: C
  • 18) * TBMM nin ilk siyasi zaferdir
    * Doğu sınırımız çizilmiştir
    * Ermeniler topraklarımızdan çekilmişlerdir
    Yukarıdaki maddeler hangi antlaşma ile gerçekleşmiştir?

    A) Ankara Antlaşması
    B) Kars Antlaşması
    C) Moskova Antlaşması
    D) Gümrü Antlaşması
    Cevap: B
  • 19) Aşağıdaki cümleleri doğru-yanlış (D/Y) şeklinde yorumlayınız.
    ( ) Türkiye’nin Kore’ye asker göndermesi NATO’ya kabul edilmesinde önemli rol oynamıştır.
    ( ) Şeyh Sait isyanı bir ülkenin içerisinde yaşanan olumsuzlukların dış politikayı olumsuz yönde etkilediğine kanıt olarak gösterilebilir.
    ( ) Türkiye, Batı sınırını güvence altına almak ve Batıdaki komşularıyla iyi ilişkiler kurmak için Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya ile bir araya gelerek “Balkan Antantı”nı imzalamıştır.
    ( ) Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle Türkiye Boğazlar üzerinde tam egemen olmuştur.
    ( ) Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla kapitülasyonlar kaldırılmıştır.
    ( ) Moskova Antlaşması’yla ilk kez batılı ve büyük bir devlet Misak-ı Milli’yi ve yeni Türk Devleti’ni tanımıştır.
    Cevap:
  • 20) Almanya’nın 1939’da aşağıdaki hangi ülkeye saldırması II.Dünya Savaşının başlamasına neden olmuştur?
    A) Arnavutluk
    B) Polonya
    C) Avustralya
    D) Belçika
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder