...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “yol” sözcüğü soyut anlamda kullanılmıştır?
    A) Bu yolu takip ederseniz köye varırsınız.
    B) Su yolunu ne zaman temizleyeceğiz.
    C) Sen işini yoluna göre yap, gerisine karışma.
    D) İstanbul’a hava yoluyla gideceklermiş.
    Cevap: C
  • 2) ”geçen yaz,malatya’dan  ankara’ya geliyordum,kayseri’den geçerken erciyes’i gördüm.”tümcesinde büyük harfle başlaması gereken kaç sözcük vardır?
    a ) 3        
    b ) 4       
    c ) 5      
    d ) 6
    Cevap: C
  • 3) “Perde” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
    A) Yeni aldığı yazlık perde, evin havasını değiştirdi.
    B) Söylenenleri duyunca gözlerindeki perde kalktı.
    C) Penguen, kutupta yaşayan perde ayaklı bir kuştur.
    D) Oyunun ikinci perdesinde salondakiler çok sıkıldı.
    Cevap: B
  • 4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
    A) Sınava gelirken yanında mutlaka yedek kalem ve silgi getirirdi.
    B) Yorgunluktan ayakta duracak hâli kalmamış.
    C) Kardeşlerimi mutlu etmeyi sevdiğim için onlara küçük hediyeler alırdım.
    D) Hava durumunu dinlediğinden şemsiyesini yanında getirmiş.
    Cevap: C
  • 5) “Saymak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “hesaba katmak, dikkate almak” anlamında kullanılmıştır?
    A) Terbiyeli bir çocuktu, büyüklerini hep sayardı.
    B) Tahtaya kalktı ve bildiklerini tek tek saydı.
    C) Daha önce ödediğimiz taksitleri saymamışlar.
    D) Küçük kardeşi birden yüze kadar çok güzel saydı.
    Cevap: C
  • 6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil cümleye ‟terk edilmiş alışkanlık” anlamı katmıştır?
    A) Bütün hareketlere çok iyi çalışmışmış.
    B) Maçla ilgili yorumları dinlemeliydin.
    C) Biz de çocukluğumuzda çok iyi top oynardık.
    D) Yağmur yağarsa taksiye binip gelirim.
    Cevap: C
  • 7) Yıllardır gitmek istediği ülkede üniversite okuma hakkı kazanınca ...........
    Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilemez?

    A) ağzı kulaklarına vardı.
    B) etekleri tutuştu.
    C) havalara uçtu.
    D) içi içine sığmadı
    Cevap: B
  • 8) Hangi fiil yapısına göre türemiştir?
    A) Doldurmuş
    C) Güldü
    B) Ağlamışım
    D) Baksam
    Cevap:
  • 9) 1960 yılında Gaziantep’te doğdum. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu yönetim bölümünü bitirdim. 1985-1986 yıllarında Moskova’da Sosyal Bilimler Akademisinde siyaset eğitimi gördüm. Daha sonra şiir ve öykülerimi yayımlamaya başladım.
    Yukarıdaki paragrafın yazı türü nedir?

    A)Öykü
    B)Anı
    C)Otobiyografi
    D)Biyografi
    Cevap:
  • 10) Fiillerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A) bahsettiler
    B)kilitlendiler
    C)karşıladı
    D) açıklandı
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, cümlenin anlamına uygun kullanılmamıştır?
    A) Tatil haberini alınca sevinçten eli ayağı buz kesildi.
    B) O kadar kızmıştı ki burnundan soluyordu.
    C) Dedesinden miras kalan arsaları satınca köşeyi döndü.
    D) Bir zamanlar aralarından su sızmayan bu insanlar şimdi anlaşamıyor.
    Cevap:
  • 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla ek eylem vardır?
    A) Onlar, her yaz köylerine gidermiş.
    B) Herkes heyecanlıydı, oyunun başlamasını bekliyordu.
    C) Söylediğiniz kitabı okudum ama pek beğenmedim.
    D) Azıcık daha gayret ederseniz başarılı olacaksınız.
    Cevap:
  • 13) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili kelime “ek fiil” almıştır?
    A) Beğendiği cümlelerin altlarını kırmızı kalemle çiziyor.
    B) İlkbahar, gün geçtikçe kendini daha çok hissettiriyor.
    C) O sıralarda ben, yirmi iki yaşında bir gençtim.
    D) Vadiyi, en mutlu bakışımla uzun uzun seyrettim.
    Cevap:
  • 14) Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A)Biz her Pazar birlikte yürüyüşe çıkarız.
    B)En son 26 Mayıs Cuma günü bize gelmişti.
    C)Öğretmenimle gelecek Çarşamba tekrar çalışacağız.
    D)Onunla bir Perşembe günü tanıştık.
    Cevap:
  • 15) Ayşe : Çay çok sıcakmış, ağzım yandı.
    Ali : Öğretmen ödevi almazsa yandım.
    Bora : Topu çizginin dışına atarsan yanarsın.
    Ceren :Uçağa yetişemezsek biletimiz yanar.
    Yukarıdaki öğrencilerden hangisi yanmak sözcüğünü gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Ayşe
    B) Ali
    C) Bora
    D) Ceren
    Cevap:
  • 16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A) Kandil gecesi son bir haftanın kaza namazını kıldı.
    B) Patronun kızması üzerine işçiler işleri bir çırpıda bitiriverdiler.
    C) Fen Lisesi’ni kazandığını öğrenince sevinçten etekleri zil çaldı.
    D) Tüm gün sıcak altında çalıştığından çok susamıştı.
    Cevap:
  • 17) “Kalmak, uyuşmak, vurmak, bilmek, solmak, ağlamak” fiilleri anlam özelliklerine göre sırayla aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kılış, Oluş, Kılış, Durum, Oluş, Durum
    B) Durum, Durum, Kılış, Kılış, Oluş, Durum
    C) Kılış, Oluş, Durum, Durum, Oluş, Kılış
    D) Durum, Oluş, Kılış, Kılış, Oluş, Durum
    Cevap:
  • 18) “Birden, karanlığı bir ustura gibi acısız ve belirsiz yaran bir beyaz şimşek parladı.” cümlesinde bir benzetme vardır. Buna göre ne, neye benzetilmektedir?
    A) Şimşek - Usturaya
    B) Ustura – Şimşeğe
    C) Karanlık – Usturaya
    D) Hava – Usturaya
    Cevap: A
  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili kullanılmamıştır?
    A) Elektrik kesilince dolaptaki bütün meyveler çürüdü.
    B) Güneşte fazla kaldığından cildi bronzlaştı.
    C) Sıkıntıdan kısa sürede saçları beyazladı.
    D) Dikkatsizliğinden çantasını dereye düşürdü.
    Cevap:
  • 20) Yaşam standartlarımız bundan 15-20 yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olmasına ve birçok imkâna çok daha hızlı kavuşabilmemize rağmen okuma alışkanlığı konusunda ilerleme kaydedemedik. İnsanlarımıza okuma alışkanlığı kazandıramadık. Şehirleşme arttı, yaşam standartları gelişti ama okuma alışkanlığı konusunda yerimizde saydık. Sanırım bunda teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak İnternetin bu derece yaygınlaşması da etkili oldu.

    Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

    A) Yaşam şartlarımızın eskiye oranla daha iyi durumda olduğu
    B) Okuma alışkanlığı kazanma konusunda istenen değişimin yaşanmadığı
    C) İnternet'in yaygınlaşmasıyla hayatımızın kolaylaştığı
    D) Teknolojik gelişmelerin okuma alışkanlığının kazanılmasını engellediği
    Cevap:
Yorum Yap
Gönder