...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) ”Koyu” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde “Şerbet çok cıvık olmuş.” cümlesindeki “cıvık” sözcüğünün karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?
    A) Bu pekmez çok koyu, biraz daha su katalım.
    B) Üzerinde koyu mavi bir gömlek vardı.
    C) Koyu bir kırmızılık gökten ayırmakta yeri.
    D) Yol , koyu gölgelikler içinde görünmez oluyordu.
    Cevap: A
  • 2) Alfabemizdeki 29 harften 8 tanesi ünlü harf 21 tanesi ünsüz harftir. Aşağıdakilerden hangilerinin tamamı ünlü harflerdir?
    a) a,e,ı,i,o,ö,u,ü
    b)b,c,d,e,f,g,a,e
    c)a,b,c,d,e,f,g,h
    d)a,e,u,ü,y,z,g,t
    Cevap: A
  • 3) Olanları duyduktan sonra o kadar sinirlenmişti ki; adeta…
    Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle devam ettirilirse, cümlenin anlamı tamamlanmış ve pekiştirilmiş olur?

    A) Gözünün içi gülüyordu.
    B) Burnundan kıl aldırmıyordu.
    C) Burnundan soluyordu.
    D) Gözüne girmişti.
    Cevap: C
  • 4) Eski mahalleden şimdi ne kaldı geriye (I) Ahmet'le top oynadığımız arsa, annemin ikindiüstleri bizi çağırıp verdiği tereyağlı pideler, toprak yollarda yürüyüşümüz (II) O zamanlar bizim evden hep bir kap fazla pişerdi(III) Annem Ahmet'i çağırır, ona da fazla pişenlerden verirdi(IV) Kuru biber, kuru patlıcan, kış dolması, yaz türlüsü (V)
    Yukarıdaki parçada numaralanmış yerler­den hangilerine üç nokta (...) getirilmelidir?

    A) I. ve II.
    B) II. ve III.
    C) II. ve V.
    D) III. ve IV.
    Cevap:
  • 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem çekimli fiil hem ek fiil vardır?
    A) Dediklerimi yaparsan en güzel hediyeleri alacağım.
    B) Kitap eleştirmenleri artık eskisi gibi yetişmiyor.
    C) Kardeşin gelmiyorsa geziye seni davet edelim.
    D) Dünyanın en büyük dağı Everst’tir.
    Cevap:
  • 6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçekleşmemiş niyet anlamı vardır?
    A) Her hafta ona mektup gönderiyordum.
    B) Ona bir mektup gönderecektim.
    C) Bir mektup da ona gönderseydim.
    D) Bana hiç mektup göndermemişmiş.
    Cevap: B
  • 7) “ Gitmeliyim – gideceğiz– gitse ” fiillerinin kipleri, hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
    A)Dilek – şart, gereklilik, geçmiş zaman
    B) Dilek – şart, istek, gereklilik
    C) Gereklilik, gelecek zaman, şart
    D) Gereklilik, dilek-şart, istek
    Cevap: C
  • 8) Aşağıdaki altı çizili fiillerden hangisi kurallı (özel) birleşik fiildir?
    A)Arkadaşları, eşya taşımasına yardım etti.
    B)Ayşe, çalışmalarıyla öğretmenin gözüne girdi..
    C)Yaptığı şeyden pişman olmuştu.
    D)Fatma bugün bize gelmeyebilir.
    Cevap:
  • 9) Aşağıdaki cümlelerde kullanılan fiillerin hangisinde zaman kayması(anlam kayması) yoktur?
    A) Okullar iki ay sonra açılıyor.
    B) Dudaklarında bir gülüşle bakıyor.
    C) Nasrettin Hoca bir gün dama çıkar.
    D) Önder, yarın İzmir’e gidiyor.
    Cevap:
  • 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ yürü- “ fiili geniş zamanın hikayesi, olumlu , 2.tekil şahsa göre çekimlenmiştir?
    A)Hep birlikte bahçede yürüyorduk.
    B) Eskiden buradan eve kadar yürürdün.
    C) Ayşe okula doğru yürüyecekmiş.
    D) Arkadaşınla parkta mı yürümüştün?
    Cevap:
  • 11) 1. söyleyebilecek
    2. bulun
    3. kusurlarınızı
    4. arkadaşlar
    5. size
    Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulursa sıralama nasıl olur?

    A) 3-4-1-5-2
    B) 3-5-4-2-1
    C) 5-3-1-4-2
    D) 5-4-2-3-1
    Cevap:
  • 12) Hırs bir geminin yelkenini şişiren yele benzer, çoğu gemiyi batırır azı da gemiyi olduğu yerde tutar.
    Bu özdeyişte aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?

    A) ölçü
    B) cesaret
    C) azim
    D) çaba
    Cevap:
  • 13) Aşağıdakilerden hangisi kesinlikle yaşanmıştır?
    A) Anı
    B) Masal
    C)Roman
    D) Öykü
    Cevap: A
  • 14) Aşağıdakilerin hangisinde zarf vardır?
    A) Bana oradan ne aldın?
    B) Oraya kadar nasıl gittiniz?
    C) Nasıl bir elbise arıyorsun?
    D) Aşağı kata in.
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “göz” sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Aradığı kitap dolabın gözündeymiş.
    B) Deniz gibi masmavi gözleri vardı.
    C) İğnenin gözünden ipi geçiremedi.
    D) Suyun gözünü bulup su doldurmuşlar.
    Cevap: B
  • 16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde gerçekleşmemiş bir niyet söz konusudur?
    A) Babam, odasında dinleniyordu.
    B) Bir dahaki sefere daha erken gelmeliymiş.
    C) Çocuklarını tiyatroya götürecekti.
    D) Otobüs, otogarda uzun süre beklemezdi.
    Cevap:
  • 17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır?
    A ) Size verdiğim ilaçları düzenli şekilde kullanıyor musunuz?
    B ) Nasrettin Hoca ( 1208? – 1284 ) yılları arasında yaşamıştır.
    C ) Evden çıkarken ütünün fişini çektim mi çekmedim mi bilmiyorum?
    D ) İstanbul’dan sizin için aldığımız hediyeleri beğendiniz mi?
    Cevap: C
  • 18) Soğuğa dayanmanın en emin çaresi, soğuğu sevmektir. Hakikaten insan soğuğu aradığı zaman, ne kadar şiddetli olursa olsun, ondan şikâyetçi olmaz. Hayatta zorluklara dayanmanın da en emin çaresi, hayatı sevmektir; insan bir kere hayatı sevince onun bütün külfetlerine katlanır, bu külfetlerin hiçbiri insana ağır gelmez. Siz de hayata öyle güler yüzle bakar, etrafınızdaki insanlara bir kat daha hürmet edersiniz.
    Yukarıdaki paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

    A) Mutsuz insanlar, hayatı sevmeyi bilenlerdir.
    B) Hayatımızı iyi geçirmek istiyorsak onu sevmeliyiz.
    C) Hayatı seven insanlar mutlu olur.
    D) Zorlukları sevmek, onları yenmemizi kolaylaştırır.
    Cevap: A
  • 19) Kişinin etkisi olmadan onun isteği dışında, kendiliğinden oluşan ve kişideki değişimi gösteren fiiller oluş anlamı taşır.
    Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili yoktur?

    A) Uzun süre dolapta bekleyen ekmek küflenmişti.
    B) Sonbaharın gelmesiyle bütün yapraklar sarardı.
    C) Aklına gelen her soruyu mutlaka sorardı.
    D) Ağaçtaki meyvelerin tamamı olgunlaştı.
    Cevap:
  • 20) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?
    A) Dokuz düşün, bir söyle.
    B) Kısaca ifade edebilmek, yeteneğin kardeşidir.
    C) Dilin düşüncenden önce hareket etmesin.
    D) Akıllılar, sözlerini altın tartan terazide tartarlar.
    Cevap:
Yorum Yap
Gönder