Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisinde hal eki almış bir sözcük yoktur?
    A) Bugün burada bilgi için toplandık.
    B) Bilgiyi saklamak değil, yaymak güzeldir.
    C) Seni tanımıyordu sanki.
    D) Pasta, sevdiğimiz bir yiyecektir.
    Cevap: D
  • 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” lerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
    A) O tarafta bulunmanı istemiyorum.
    B) Erzincan’da bir kuş var kanadında gümüş var.
    C) Pehlivan dağlarında şafaklar büyümüş.
    D) Cevizde sende, bademde sende
    Cevap: D
  • 3) Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
    A) Kimsesiz çocuklar ÇEK’te kalır.
    B) TRT’ye memur alınacakmış.
    C) SSK’ya borçları çok birikmiş.
    D) TBBM’ni ziyaret ettik.
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdakilerden hangisinde yazarın kişisel duygularına yer verilmemiştir?
    A) Öykü iki arkadaşın macerasını anlatıyor.
    B) Öykünün dili oldukça yalın ve etkileyiciydi.
    C) Bu öykü, okuduğum en başarılı öykülerden biridir.
    D) Bu öykünün yazarı, gençler içinde en kalıcı olanıdır.
    Cevap: A
  • 5) Her şeyden önce, ilaçlarla ilgili bütün konularda olduğu gibi, burada da halkın, eğitimine büyük önem verilmelidir. Gerek kurslar gerekse kitle iletişim araçlarıyla motorlu araç sürücülerine bazı ilaçların tehlikeli olabileceği öğretilmeli ve bu ilaçların etkisi geçinceye kadar sürücülerin araba kullanmamaları önerilmelidir. Türkiye’de henüz trafik kazalarında kanda ilaç düzeyini saptayacak laboratuvarlar geliştirilmediğinden, bazı kazaların nedenleri karanlıkta kalmakta ya da gözden kaçmaktadır.
    Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangidir?

    A) İlaçların tanıtımı
    B) İnsan sağlığı ve ilaç kullanımı
    C) Trafik kazalarında ilaç kullanımının rolü
    D) İlaçların insan sağlığına etkisi
    Cevap: B
  • 6) Sekizimiz odun çeker
    Dokuzumuz ateş yakar
    Kaz kaldırmış başını bakar
    Kırk gün oldu kaynatırım kaynamaz

    Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Benzetme
    B) Kişileştirme
    C) Abartma
    D) Konuşturma
    Cevap: B
  • 7) Günümüzde şehirlerde yaşayan çocukların çok şanssız olduğunu düşünüyorum. Kaç tanesi dalından kiraz yiyebiliyor ki? Kaçı kuş sesi ile uyanıyor ve kaçı pencereyi açtığında uçsuz bucaksız bir orman manzarasını selamlıyor?
    Yazara göre şehirde yaşayan çocukların şanssız olmasının asıl nedeni nedir?

    A) Meyveyi dalından yiyemedikleri için
    B) Orman manzaralı evleri olmadığı için
    C) Doğal güzelliklerden mahrum kaldıkları için
    D) Suni yollarla beslendikleri için
    Cevap: D
  • 8) Hangi cümlede büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir hata vardır?
    A.. Muhabbet Kuşları neşeli hayvanlardır.
    B.. En lezzetli inci kefalleri Van Gölü’ndedir.
    C.. Mustafa Kemal Lisesi bu yıl altmış kişi alacakmış.
    D.. 8. Ulusal Kitap Fuarı haftaya açılacakmış.
    Cevap: A
  • 9) Dil, yalnızca bir anlaşma aracı değildir. Milli kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında dilin çok büyük bir önemi vardır. Böylece ortak bir kültür yoluyla nesiller arasında bir bağ kurulmuş olur. Çünkü milli kültürümüzün en canlı, en birleştirici örnekleri, Türkçe yazılmış sanat 10-. Dil, yalnızca bir anlaşma aracı değildir. Milli kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında dilin çok büyük bir önemi vardır. Böylece ortak bir kültür yoluyla nesiller arasında bir bağ kurulmuş olur. Çünkü milli kültürümüzün en canlı, en birleştirici örnekleri, Türkçe yazılmış sanat eserleridir. Bu eserler, milli şuuru meydana getirir, milli birliği sağlar…

    Anlam bütünlüğü dikkate alındığında paragrafın hangi cümleyle tamamlanması uygun olur?

    A) Millet ve yurt sevgisini besleyip güçlendirir.
    B) Türkçe, yaşayan canlı ve doğal bir dildir.
    C) Her ulusun bir dili vardır.
    D) Her türlü duygu ve düşünceyi anlatmaya elverişlidir.
    Cevap:
  • 10) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı bir isim tamlaması vardır?
    A) Borç yiğidin kamçısıdır.
    B Arpa unundan kadayıf olmaz.
    C) Kedinin boynuna ciğer asılmaz.
    D) İş, insanın aynasıdır.
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "neden-sonuç" ilişkisi vardır?
    A) Yağmur yağmadığı için bütün tarlalar kurumuştu.
    B) Önceden çok yaramazdı ama şimdi uslandı.
    C) Yeryüzünde tek dostum sensin.
    D) Çevreyi kirletmek doğru değildir.
    Cevap: A
  • 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltma­larla ilgili yazım yanlışı vardır?
    A) TRT’de yeni bir dizi başlıyor.
    B) Bu kitap MEB’nın müfredatına uygundur.
    C) Maçı evde TV’den izleyeceğim.
    D) TÜBİTAK’ın yayınlarını takip ediyorum.
    Cevap: B
  • 13) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı bir isim tamlaması vardır?
    A) Borç yiğidin kamçısıdır.
    B) İş, insanın aynasıdır.
    C) Kedinin boynuna ciğer asılmaz.
    D) Arpa unundan kadayıf olmaz.
    Cevap: D
  • 14) Bu bahar toplayınca son günlerimizi,
    Coşalım, haydi coşalım! Ve rüzgâr
    Gibi denize doğru koşalım, çocuklar!
    Umut en güzeliyse dünyalarımızın

    Bu dizelerde aşağıdaki sözcük türlerinden hangisinin örneği yoktur?

    A) ünlem
    B) edat
    C) bağlaç
    D) zamir
    Cevap: A
  • 15) Nerede insan varsa orada umut vardır. Vişnelerin karaya çalan kırmızısı gibi, incirlerin sayılmakla bitmeyen oyuncak çekirdekleri gibi, bir odanın penceresinden bir çırpıda girip bir portakalın yuvarlağını kaplayan bir gün ışığı gibi, bir kelebeğin kanadına konan yağmur damlası gibi umut…

    Bu parçanın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Umutsuzluk insanı karamsarlığa sürükler.
    B) Bazı kimseler hayattan kopuk yaşar.
    C) Umudunu yitiren insanlar yaşayamaz.
    D) İnsanın olduğu yerde umut vardır.
    Cevap: D
  • 16) "Onun ile besleyeceksin anneni ile kardeşini." cümlesinde altı çizili sözcüklerin türü, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
    A) Zamir, edat, bağlaç
    B) Zamir, bağlaç, bağlaç
    C) Bağlaç, edat, edat
    D) Zamir, bağlaç, edat
    Cevap: D
  • 17) ''Aferin!'' ünlemi, hangi seçenekte sitem bildirmektedir?
    A) Aferin! Hemen gidip aldın.
    B) Aferin! Sonunda gelebildin.
    C) Aferin! Çok iyi çalışmışsın.
    D) Aferin! En çabuk sen bitirdin.
    Cevap: B
  • 18) Trafik kazalarında en büyük kusur insanlarındır. Taşıt arızasından kaynaklanan kaza sayısı çok azdır. Kazaların temel nedeni, sürücü ve yayaların trafik kurallarına uymamasıdır. Uykulu, yorgun veya alkollü olarak araç kullanan; hız yapan sürücülerle, dikkatsiz yayalar kazaların baş sorumlusudur.

    Paragrafta trafik kazalarıyla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?

    A) Araçlardan kaynaklanan hatalardan
    B) Trafik işaretlerinin yetersizliğinden
    C) Sürücülerin hız sınırını aşmasından
    D) Sürücülerin dinlenmeden uzun süre araç kullanmasından
    Cevap:
  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Şehrin güzelliklerinden bahsediyordu.
    B) Okulun bahçesinde spor yapıyoruz.
    C) Güliver’in Gezilerini okudun mu?
    D) Bu zamanlarda gerçek dost bulmak çok zor.
    Cevap: B
  • 20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı yoktur?
    A) Sarı eve beş merdiven çıktıktan sonra ulaştık.
    B) Küçük havuzda ördekler yüzüyormuş.
    C) Yüksek duvardan atlayıp kolunu kırdı.
    D) Bazı öğrenciler çok konuşuyor.
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder