...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki isim tamlamalarından hangisi diğerlerinden farklıdır?
    A) Karanlık odanın küçük penceresi
    B) Kapının boyasının rengi
    C) Uzun yolun kısa hikâyesi
    D) Kırmızı gülün kokusu
    Cevap: B
  • 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki yoktur?
    A) Yemeği salonda yiyelim.
    B) Derdini benimle paylaşır mısın?
    C) Ödevine yardım edeyim.
    D) Evi okula çok uzaktı.
    Cevap: A
  • 3) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerden hangisi, bir adın yerine kullanılmamıştır?
    A) O zamanlar benim moralim bozuktu.
    B) Öteki bence daha mutluydu.
    C) Bu kitabı hanginiz yırttı?
    D) Toplantıda siz yok muydunuz?
    Cevap: C
  • 4) "Mağazanın sorumluluğunu, oğluna gönül rahatlığıyla bırakabilirsin artık."cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Sınavdan sonra güzelce dinlenip bu yorgunluğun acısını çıkaracağım.
    B) İşlerimi ayarlayınca bir süre gönlümce tatil yapacağım.
    C) Sorularımı hazırladım, artık içim rahat; maça gidebiliriz.
    D) Benim içim kan ağlıyor; senin umurunda bile değil.
    Cevap: C
  • 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    A) Ben hiçbir insana ön yargıyla yaklaşmam.
    B) Her şey gönlünce olsun sevgili kardeşim!
    C) Hastalandığımda bir çok kişi ziyaretime geldi.
    D) Bu kitaplardan herhangi birini okuyabilirim.
    Cevap: B
  • 6) (1) Karşıdan küçük bir köpek yavrusu geliyordu. (2) Zavallı köpek susuzluktan dilini dışarı sarkıtmıştı. (3) Etrafa bakınarak su arıyordu. (4) Bir kaba su koyarak köpeğin önüne bıraktım.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “acıma” anlamı vardır?

    A) 1.
    B) 2.
    C) 3.
    D) 4.
    Cevap: B
  • 7) Sağlıklı insanlar ancak sağlıklı aile ortamında yetişir.Sanıldığı gibi eğitim okulda değil evde başlar ve sağlıklı bir aile ortamında yetişmeyen çocuk için okula gelindiğinde pek çok şey için geç kalınmıştır. Özellikle 3-7 yaş dönemi çocuğun kişiliğinin oluştuğu önemli bir dönemdir ve bu öneme uygun aile ortamı oluşturulmalıdır.
    Yukarıdaki metne konulabilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Aile Ortamı
    B) Aile ve Eğitim
    C) Aile ve Yaşantı
    D) Eğitim ve Öğretim
    Cevap:
  • 8) Aşağıdaki kelimelerden hangisi farklı bir kökten türemiştir?
    A) İlgili
    B) Bilgili
    C) Görgülü
    D) Saygılı
    Cevap: A
  • 9) “Bahçeye çıkdı. Onu bekliyecekti. Oysa ki o çokdan uzaklaşmıştı.” cümlesinde kaç yazım yanlışı vardır?
    A) 2
    B) 1
    C) 4
    D) 3
    Cevap: C
  • 10) Hangi cümlede “sözü edilen işin aynı yerde çok önceden de yapıldığı” anlaşılmaktadır?
    A- Bu tarlada bir zamanlar mısır yetiştirirdik.
    B- Bu tarlada bir zamanlar da mısır yetiştirirdik.
    C- Bu tarlada bir zamanlar mısır da yetiştirirdik.
    D- Bu tarlada bir zamanlar mısır bile yetiştirirdik.
    Cevap: B
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi dilekçede olması gerekenlerden biri değildir?
    A) Dilekçenin yazılma tarihi
    B) İstek veya şikâyet
    C) Dilekçenin yazıldığı kişinin adı
    D) Dilekçeyi yazan kişinin adresi
    Cevap: D
  • 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”duymak” sözcüğü “işitmek” ile eş anlamlı değildir?
    A) Müzik sesini duyunca kalktı.
    B) Bu acıyı her zaman duyacağız.
    C) Duyduğu ninniyi hatırladı.
    D) Artık konuşulanları duyuyordu.
    Cevap: B
  • 13) ‟Sıcak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat görevinde kullanılmıştır?
    A) Sıcaklar bastırmadan memlekete gidelim.
    B) Bu sıcak yemek dolaba konur mu hiç!
    C) Geçen hafta Burdur’da hava çok sıcakmış.
    D) Ütünün fişini çekmeme rağmen tabanı sıcaktı.
    Cevap: B
  • 14) “Arkadaşı ile kardeşi geçen hafta tatile uçak ile gitmiş.” cümlesindeki “ile” kelimelerinin görevi hangi seçenekte doğru verilmiştir?
    A) Bağlaç – Bağlaç
    B) Edat – Edat
    C) Edat – Bağlaç
    D) Bağlaç – Edat
    Cevap: D
  • 15) 1. gerçekleştirmenin
    2. en
    3. yolu
    4. rüyaları
    5. iyi
    6. uyanmaktır

    Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

    A) 4 – 1 – 6 – 2 – 5 – 3
    B) 4 – 1 – 2 – 5 – 3 – 6
    C) 2 – 5 – 3 – 4 – 1 – 6
    D) 2 – 5 – 3 – 6 – 4 – 1
    Cevap:
  • 16) “Mi'' edatı hangisinde soru edatıdır?
    A) Zengin mi zengin bir adamdı.
    B) Burada mı oturuyorsunuz.
    C) Mektubu okudun mu anlarsın.
    D) Okullar tatil oldu mu içime hüzün çöker.
    Cevap: A
  • 17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ay, güneş, dünya”
    sözcüklerinin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

    A) Bugün, oğlumun dünyaya gelişinin altıncı yılını kutluyoruz.
    B) O yıllarda teknoloji Ay’a iniş için henüz yeterli değildi.
    C) Bu oda Güneş almadığından çok karanlık görünüyor.
    D) Ay’ın, Dünya’nın çevresinde dönüş süresi bir gündür.
    Cevap: C
  • 18) (1) Sevgi ve ninesi, Murat Dağı’na varınca öğle yemeği yediler. (2) Tahta oluktan akan buz gibi sudan içtiler. (3) dağın insana huzur veren serin havasını soludular. (4) birlikte çamlıkların altında dolaşıp güleç yüzlü çiçeklere baktılar.
    Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “kişileştirme” vardır?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D)4
    Cevap: D
  • 19) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?
    A) Ahmetin ablası yirmibeş yaşındaymış.
    B) Yüreğindeki sevgiydi her yanı kuşatan.
    C) Haber bir anda bütün şehre yayılmışdı.
    D) Zorluklardan kaçmıyacağını biliyorum.
    Cevap: B
  • 20) Bazı insanlar kendileri için zararlı gördükleri ve bu nedenle yapmak istemedikleri bazı işleri arkadaşlarının yoğun baskısı altında yapmak zorunda kalabilir, onları gücendirmemek için “Evet!” veya “Belki!” diyebilirler. İstemeden yapılan işler de kişiyi mutsuz eder. Başkalarını mutlu etmek için sıkıntıya düşer insan. Böyle durumlarda arkadaşlarınızı kırmadan ya da kırmayı göze alarak gerekçelerinizi uygun bir dille anlatarak “Hayır!” diyebilirsiniz.

    Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sağlıklı iletişimin yolu başkalarının kalbini kırmamaktır.
    B) Yeri geldiğinde insanlar “Hayır” demeyi bilmelidir ki başkalarını kırmamak adına kendini mutsuzluğa sürüklemesin.
    C) Hayatını başkalarının isteklerine göre şekillendiren insanların kendilerine ait başarıları da olamaz.
    D) İnsanların kalbini kırmamak için söyleyeceğimiz her sözü düşünmeliyiz.
    Cevap:
Yorum Yap
Gönder