...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır?
    A) Onu biliyor, yardım ediyordu.
    B) Elma, portakal ve çilek vitamin deposudur.
    C) Kış, ayları çok sert geçer.
    D) Güzel, hoş, tatlı bir arkadaştı.
    Cevap: A
  • 2) Aşağıdakilerden hangisinde “parmak” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?
    A)Parmak kadar çocukla uğraşıyor.
    B)Bu meseleyi parmağına doladı ya kurtuluş yok.
    C)Gariptir ki işaret parmağı diğerlerinden küçüktür.
    D)Öğretmenimiz, bu konuya iyi parmak bastı.
    Cevap: C
  • 3) Öğrenciler okul bahçesinde toplandılar.”cümlesindeki tamlamanın türü nedir?
    A) Belirtili isim tamlaması
    B) Zincirleme isim tamlaması
    C) Sıfat tamlaması
    D) Belirtisiz isim tamlaması
    Cevap: D
  • 4) Bir bölüşme sonunda payına ayrılmak
    Yer çekiminin etkisiyle boşlukta, yukarıdan aşağıya inmek
    Değeri azalmak
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “düşmek” sözcüğü numaralanmış anlamlarından birini karşılamamaktadır?

    A) Havada uçan kuş, vurulmuş gibi birdenbire düştü.
    B) Çocuğun ateşi, ilaç içince hemen düştü.
    C) Mirastan, bana ormandaki eski ahşap ev düştü.
    D) Dolar, son bir ayda tam 70 kuruş düştü
    Cevap: D
  • 5) 1) Serdar, sabah uyandığında çocuklar hâlâ uyuyordu. (2) Karısı biraz ödünç ekmek almak için komşuya gitmişti. (3) Serdar pencerenin kenarından sokağa bakınca yolun kenarında oturan ihtiyar bir adam gördü. (4) Yaşlı adamın üzerinde eskimiş bir gömlek ve rengi soluk bir pantolon vardı.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

    A) 1.
    B) 2.
    C) 3.
    D) 4.
    Cevap: B
  • 6) 1- Selam olsun bizden güzel dünyaya.
    2- Bahçelerde hâlâ güller açar mı?
    3- Selam olsun sonsuz güneşe, aya.
    4- Işıklar, gölgeler suda oynar mı?

    Numaralanmış dizelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır?

    A) 1.
    B) 2.
    C) 3.
    D) 4.
    Cevap: A
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?
    A) Bağlamayı gitardan iyi çalıyor.
    B) Arkadaşlarına hep saygı gösteriyor.
    C) Farklı işlerde çalışmayı seviyor.
    D) Büyüyünce öğretmen olmak istiyor.
    Cevap: A
  • 8) İnsanlar, elindeki papatyanın değerini bilmek varken hayallerinin ötesindeki gül bahçelerinin özlemi ile yanar tutuşur. O gül bahçesinin olmadığını anladığı an, elindeki papatyanın yaprakları dökülmüştür, yapacak bir şey kalmamıştır artık.
    Paragrafın ana düşüncesi hangi seçenektedir?

    A-İnsan, hep yeni bir hayat peşinde koşmalıdır.
    B- Sürekli az olanla yetinmek gelişmeyi engeller.
    C- Kişi elindekiyle yetinmeli, onu değerlendirmelidir.
    D- Elimizdeki iyiden daha iyiler olabileceğini düşünmeliyiz.
    Cevap:
  • 9) İtle yatan bitle kalkar.” atasözüne anlamca en yakın atasözü hangisidir?
    A) Emeksiz yemek olmaz.                            
    B) Bal bal demekle ağız ballanmaz.
    C) Kurt dumanlı havayı sever.                    
    D) Üzüm üzüme baka baka kararır.
    Cevap: D
  • 10) “Sabah” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin yapılma zamanını bildirmemektedir?
    A) Sabah, orada pazara gideriz.
    B) Bu konuyu sabah görüşürüz.
    C) Sabah, güneşin aydınlattığı zamandır.
    D) Derslerime sabah çalışmak istiyorum.
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da/de”nin yazımı doğrudur?
    A) Böylede yapılmaz ki ama!
    B) Bayrağımızda, yurdumuzda kutsaldır.
    C) Denizde kum, bende para…
    D) Yağmur yağınca arabada yıkanmış oldu.
    Cevap: C
  • 12) Burada ilkbahar, kırkikindi yağmurlarıyla başlar. Sabah parlak ve mavi bir gökyüzünde, ısıtmayan soğuk bir güneş görünür. Saat daha on biri bulmadan, doğudan mı batıdan mı bilmem, bir kara bulut belirir; on dakika sonra bardaktan boşanırcasına bir yağmur, şakır şakır, durmadan yağar.
    Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bulutların rengi
    B) Şehir manzarası
    C) Kırkikindi yağmurları
    D) Gökyüzünün parlaklığı
    Cevap:
  • 13) (1) “Sol Ayağım” 100 Temel Eser içerisinde yer alan kitaplardan biridir. (2) Sürükleyici, eğlenceli ve ilham verici bir cesaret öyküsüdür. (3) Beyin felciyle dünyaya gelmiş ve tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamış Christy Brown tarafından yazılmıştır. (4) Yazar, bu eserinde sol ayak parmaklarıyla yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı çocukluğunda nasıl öğrendiğini anlatmaktadır.

    Numaralanmış cümlelerin hangisinde “kişisel duygu ve düşünceler” ifade edilmiştir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: B
  • 14) Sevgili Özgür( )
    Askerden dönmeni sabırsızlıkla bekliyoruz( ) seni hepimiz çok özledik( )

    Yukarıdaki mektupta yay ayraçla gösterilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

    A) (,) (.) (!)
    B) (.) (,) (!)
    C) (,) (,) (.)
    D) (,) (.) (…)
    Cevap: C
  • 15) "Kızarmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "olgunlaşmak" anlamında kullanılmıştır?
    A) Havalar ısınırsa domatesler hemen kızarır.
    B) Fırıncı ekmeklerin yeni kızardığını söyledi.
    C) Arkadaşını görünce yüzü kızardıkça kızardı.
    D) Sıcaktan boynu ıstakoz gibi kızarmış.
    Cevap: A
  • 16) (1)Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini duyuyoruz. (4) Kitaptaki şiirlerin çoğu sevgi, ayrılık, özlem gibi kişisel temalar üzerine yazılmış.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: C
  • 17) Düzenli olarak okuyan kişi kültürel olarak kendini geliştirir. Farklı hayatları farklı coğrafyaları tanıma fırsatı bulur. Hem de bunun için uzun yollar gitmesi gerekmez. Dünya ayağına gelir. Ayrıca boş zaman kavramı olmaz. Her anı dolu dolu yaşar.

    Yukarıdaki paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Okuma-yazma bilmenin faydaları
    B) Farklı kültürleri, farklı ülkeleri bilmenin faydaları
    C) Düzenli okumanın faydaları
    D) Kitapların dünyayı ayağımıza getirmeleri
    Cevap:
  • 18) Yeteneklerin en değerli olanı, bir sözcüğün yettiği yerde iki sözcük kullanmamaktır.

    Bu cümleye göre "yeteneklerin en değerlisi" aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kelimeleri doğru telaffuz edebilmek
    B) Sözcükleri kendi anlamında kullanabilmek
    C) Kendini ifade etmek için duygularla kelimeler arasında bağ kurabilmek
    D) Bir konuyu az kelimeyle özlü bir şekilde anlatabilmek
    Cevap:
  • 19) 1. Bulutların dağılmasıyla gökyüzünün yedi rengi de beliriverdi birdenbire.
    2. Büyükler, saçakların altlarına kaçarken çocuklar ıslanmak için gülerek koşuyorlardı.
    3. Rüzgârla birlikte gri bulutlar, güneşin ışıklarına yol vermeye başladılar.
    4. Gökkuşağının altından geçebilmek için birbirleriyle yarıştılar çocuklar bu sefer de.
    5. Yağmur yüklü gri bulutlar her yeri kaplamıştı.6. Gök gürültüsüyle birlikte sağanak da başladı.

    Numaralandırılmış cümleler, olayların oluş sırasına göre nasıl sıralanmalıdır?

    A) 4, 2, 3, 1, 6, 5
    B) 4, 5, 1, 6, 3, 2
    C) 5, 4, 3, 2, 1, 6
    D) 5, 6, 2, 3, 1, 4
    Cevap:
  • 20) Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
    A) Yine de bu habere sevinmen gerekmezdi.
    B) Sonuçta, sanatı düz mantıkla anlamamız gerekmez.
    C) Sosyal bir varlık olarak insan, çevresiyle iyi ilişkiler kurar.
    D) Öyleyse kendimize güveni artıracak etkinlikler yapmalıyız.
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder