...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisinde “parmak” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?
    A)Parmak kadar çocukla uğraşıyor.
    B)Bu meseleyi parmağına doladı ya kurtuluş yok.
    C)Gariptir ki işaret parmağı diğerlerinden küçüktür.
    D)Öğretmenimiz, bu konuya iyi parmak bastı.
    Cevap: C
  • 2) (1) Çalışan insanın dinlenmesi gerekir.(2) Çok çalışan iyi dinlenir.(3) Çünkü yorgun ve dinlenme ihtiyacı olan bir adam, hiçbir yararlı iş yapamaz.(4) Uykusuz geçirdiğimiz bir geceden sonra, beynimizin neredeyse çalışmayı reddettiği o korkunç sabahları hepimiz biliriz.
    Paragrafın bütünlüğüne uymayan cümle hangisidir?

    A) 4
    B) 3
    C) 2
    D) 1
    Cevap: A
  • 3) Hangi cümlede büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir hata vardır?
    A.. Muhabbet Kuşları neşeli hayvanlardır.
    B.. En lezzetli inci kefalleri Van Gölü’ndedir.
    C.. Mustafa Kemal Lisesi bu yıl altmış kişi alacakmış.
    D.. 8. Ulusal Kitap Fuarı haftaya açılacakmış.
    Cevap: A
  • 4) Hangi cümle bir metnin sonuç bölümünden alınmış olabilir?
    A-. Hastalıkların tedavisinde farklı yöntemlerin uygulandığı bilinmektedir.
    B-. İlaç sanayinin her geçen yıl geliştiğini biliyoruz.
    C-. Bu yüzden, özellikle doktor önermedikçe ilaç almamak gerekir.
    D-. Bu yöntemlerin yarardan çok zarar getireceğini düşüneniniz oldu mu?
    Cevap:
  • 5) Dil, yalnızca bir anlaşma aracı değildir. Milli kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında dilin çok büyük bir önemi vardır. Böylece ortak bir kültür yoluyla nesiller arasında bir bağ kurulmuş olur. Çünkü milli kültürümüzün en canlı, en birleştirici örnekleri, Türkçe yazılmış sanat 10-. Dil, yalnızca bir anlaşma aracı değildir. Milli kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasında dilin çok büyük bir önemi vardır. Böylece ortak bir kültür yoluyla nesiller arasında bir bağ kurulmuş olur. Çünkü milli kültürümüzün en canlı, en birleştirici örnekleri, Türkçe yazılmış sanat eserleridir. Bu eserler, milli şuuru meydana getirir, milli birliği sağlar…

    Anlam bütünlüğü dikkate alındığında paragrafın hangi cümleyle tamamlanması uygun olur?

    A) Millet ve yurt sevgisini besleyip güçlendirir.
    B) Türkçe, yaşayan canlı ve doğal bir dildir.
    C) Her ulusun bir dili vardır.
    D) Her türlü duygu ve düşünceyi anlatmaya elverişlidir.
    Cevap:
  • 6) (1) Olgun insanlar yalnız çocuklara değil, herkese affedici, kusura pek aldırmaz bir yüzle bakarlar. (2) Bu dünya öyle çatık kaşla dolaşmaya, kalp kırmaya değer bir dünya değildir. (3) Onun için güler yüzlü insanlar arasında yaşayanların hayatı daha tatlı geçer. (4) Unutmayalım ki dünya kimseye kalmaz.
    Numaralı cümlelerin hangisi bir önceki cümledeki yargının açıklayıcısıdır?

    A- 3
    B- 4
    C- 1
    D- 2
    Cevap:
  • 7) İnsanlar, elindeki papatyanın değerini bilmek varken hayallerinin ötesindeki gül bahçelerinin özlemi ile yanar tutuşur. O gül bahçesinin olmadığını anladığı an, elindeki papatyanın yaprakları dökülmüştür, yapacak bir şey kalmamıştır artık.
    Paragrafın ana düşüncesi hangi seçenektedir?

    A-İnsan, hep yeni bir hayat peşinde koşmalıdır.
    B- Sürekli az olanla yetinmek gelişmeyi engeller.
    C- Kişi elindekiyle yetinmeli, onu değerlendirmelidir.
    D- Elimizdeki iyiden daha iyiler olabileceğini düşünmeliyiz.
    Cevap:
  • 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Elif ellerini iki yana doğru açtı.
    B) Utku’nun başarısızlığı bizi üzdü.
    C) Sınav heyecanından gözüme uyku girmedi.
    D) Kuşların sesini kulağımla duydum.
    Cevap: C
  • 9) “Geçen hafta Bursa’ya bir yolculuk yaptım.” cümlesi aşağıdaki cümlelerden hangisiyle tamamlanırsa öznel bir yargı oluşur?
    A) Şehrin girişine hayvanat bahçesi yapılmış.
    B) Uludağ karlarla kaplıydı.
    C) Yeni yapılan otoyoldan gittim.
    D) Bir kez daha etkilendim gördüğüm güzellikten.
    Cevap: D
  • 10) ‘’Küçük ağacın arkasından bize bakıp güldü.’’
    Yukarıdaki cümlede hangi sözcükten sonra virgül konursa anlam değişir?

    A) Küçük
    B) Ağacın
    C) Bize
    D) Bakıp
    Cevap: A
  • 11) “Gazeteye geldiğinde kapıda biriken kalabalığı gördü” cümlesinde aşağıdaki hal eklerinden hangisi yoktur?
    A) yönelme
    B) belirtme
    C) ayrılma
    D) bulunma
    Cevap: C
  • 12) I. Hay aksi, çorbayı taşırdım ( )
    II. Davete katılsam mı, bilmiyorum ( )
    III. O öyle bir insan ki ( )
    Yukarıdaki cümlelerde ( ) ile belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

    A) (!) (?) (…)
    B) (.) (.) (…)
    C) (!) (?) (.)
    D) (!) (.) (…)
    Cevap: D
  • 13) Yolculuğumuz sabaha karşı bittiğinde artık Diyarbakır’ın sıcak toprağındaydık. Babamın yıllar önce terk edip dönmediği evinin önündeydik şimdi. Yeşilden habersiz kuru toprak yol, bizi evin bahçesine davet ediyordu. Kapıya geldiğimde “Neden geldiniz?” gibi bakan babaannem ve dedemi gördüm…

    Parça anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanabilir?

    A) Otobüsten inip eve doğru koştum. Sanki yıllar önce de buralardaydım da şimdi özlemle tekrar geliyordum.
    B) Yaşlanmış, kederlenmiş gözlerle baktılar bana. Korkarak yaklaştım ve öptüm onları.
    C) Yemek yerkenki konuşmalarımız onların da beni çok özlediklerini söylüyordu.
    D) Hayvanların yanına gittim. Köyde kimse yaşamıyordu sanki. Hem ürkütücü hem de mutluluk veren bir duygu vardı içimde.
    Cevap:
  • 14) "Kızarmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "olgunlaşmak" anlamında kullanılmıştır?
    A) Havalar ısınırsa domatesler hemen kızarır.
    B) Fırıncı ekmeklerin yeni kızardığını söyledi.
    C) Arkadaşını görünce yüzü kızardıkça kızardı.
    D) Sıcaktan boynu ıstakoz gibi kızarmış.
    Cevap: A
  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Şehrin güzelliklerinden bahsediyordu.
    B) Okulun bahçesinde spor yapıyoruz.
    C) Güliver’in Gezilerini okudun mu?
    D) Bu zamanlarda gerçek dost bulmak çok zor.
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder