...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) "Mağazanın sorumluluğunu, oğluna gönül rahatlığıyla bırakabilirsin artık."cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Sınavdan sonra güzelce dinlenip bu yorgunluğun acısını çıkaracağım.
    B) İşlerimi ayarlayınca bir süre gönlümce tatil yapacağım.
    C) Sorularımı hazırladım, artık içim rahat; maça gidebiliriz.
    D) Benim içim kan ağlıyor; senin umurunda bile değil.
    Cevap: C
  • 2) Bahar gelsin şu dağlara çıkayım
    Belki derdimize çare bir çiçek
    Toplayıp devşirip derman edeyim
    Açılan yaramı sara bir çiçek
    Bu şiirin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bahar özlemi
    B) Dağlar ve çiçekler
    C) Çiçeklerin güzelliği
    D) Çiçeklerin çeşitliliği
    Cevap: A
  • 3) Gözden çıkarmak
    Gözden kaçırmak
    Gözden kaybolmak
    Gözden düşmek
    Aşağıdakilerden hangisi, verilen deyimlerden birinin açıklaması olamaz?

    A) Dalgınlıkla görmemek
    B) Ortadan çekilmek veya görünmez olmak
    C) Bir mal, para, değer yargısı vb. varlığın elden çıkarılmasını kabul etmek
    D) Tedirgin etmek, yakışıksız görünmek
    Cevap: D
  • 4) ‟O” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri olarak kullanılmıştır?
    A) O sene kıtlık olduğu için köylüler çok zor günler geçirmişti.
    B) O bugüne kadar hiçbir arkadaşına kötü söz söylemedi.
    C) O benim çok severek okuduğum bir kitaptı.
    D) Sizin geçen yıl almayı düşündüğünüz ev o muydu?
    Cevap: B
  • 5) “Kara haber tez duyulur.” cümlesindeki ″kara″ sözcüğünün yerine aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilirse cümle zıt bir anlam kazanmış olur?
    A) yalan
    B) iyi
    C) kötü
    D) siyah
    Cevap: C
  • 6) Zafere giden yolda önüme pek çok engel çıktı ama …
    Bu cümle, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanamaz?

    A) amacımdan asla vazgeçmedim.
    B) hayallerim beni hep kamçıladı.
    C) engeller hiçbir zaman hayallerimden büyük olmadı.
    D) her insanın yorulduğu anlar vardır.
    Cevap: D
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da / de”nin yazımı yanlıştır?
    A) Böyle de yapılmaz ki ama!
    B) Bayrağımız da, yurdumuz da kutsaldır.
    C) Deniz de kum, bende para…
    D) Yağmur yağınca araba da yıkanmış oldu.
    Cevap: C
  • 8) Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir.

    Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

    A) İletişim kurmak, birçok sorunu ortadan kaldırır.
    B) Aynı dili konuştuğu hâlde anlaşamayan birçok insan vardır.
    C) İnsanların birbiriyle anlaşması konuştukları dile değil paylaştıkları duyguya bağlıdır.
    D) İnsanlar içlerinde taşıdıkları duyguları çevresindekilerle rahatça paylaşmalıdır.
    Cevap: C
  • 9) Bu bahar toplayınca son günlerimizi,
    Coşalım, haydi coşalım! Ve rüzgâr
    Gibi denize doğru koşalım, çocuklar!
    Umut en güzeliyse dünyalarımızın

    Bu dizelerde aşağıdaki sözcük türlerinden hangisinin örneği yoktur?

    A) ünlem
    B) edat
    C) bağlaç
    D) zamir
    Cevap: A
  • 10) 1. gerçekleştirmenin
    2. en
    3. yolu
    4. rüyaları
    5. iyi
    6. uyanmaktır

    Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

    A) 4 – 1 – 6 – 2 – 5 – 3
    B) 4 – 1 – 2 – 5 – 3 – 6
    C) 2 – 5 – 3 – 4 – 1 – 6
    D) 2 – 5 – 3 – 6 – 4 – 1
    Cevap:
  • 11) Masanın üzerinde; güneşli bir havada, bir su birikintisinde parlayan yağ lekeleriyle bin bir renkli halkalar vardı. Senelerden beri silinmemiş ve yer yer mürekkep lekelerine bulanmış olan masanın üzerinde beyaz ve yuvarlak bir mürekkep kutusu ve uçları kırılmış iki kamış kalem duruyordu.

    Parça aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisiyle yazılmıştır?

    A) Tanımlama
    B) Açıklama
    C) Betimleme
    D) Öyküleme
    Cevap: D
  • 12) Sevincinden ağlayan, gülen, haykıran rüzgâr
    Kalplere sevinç, umut ve inanç getiriyor.
    Getiriyor en büyük konuğunu
    Akdeniz şelale diyarına bu sabah ıraklardan…

    Bu dizelerde kişileştirilen varlık aşağıdakilerden hangisidir?

    A) rüzgâr
    B) konuk
    C) kalp
    D) şelale
    Cevap: A
  • 13) “Mi'' edatı hangisinde soru edatıdır?
    A) Zengin mi zengin bir adamdı.
    B) Burada mı oturuyorsunuz.
    C) Mektubu okudun mu anlarsın.
    D) Okullar tatil oldu mu içime hüzün çöker.
    Cevap: A
  • 14) Şiir değiştirir insanı. Bir okuyucu sevdiği şairi tanımadan başka, tanıdıktan sonra başka bir insandır. Çok sevdiğiniz, hoşunuza giden şiirlerle ilk karşılaşmalarınızı düşünün. Gece ise uykunuz açılmıştır. Bir daha, bir daha okumak, ezberlemek, yakınlarınıza dinletmek istersiniz okuduğunuz şiiri. Yaşama isteğiniz artmıştır. Bir coşku, bir katkıdır yaşamınıza. Artık değişmiş, zenginleşmiştir kişiliğiniz.
    Yukarıdaki paragrafın konusu nedir?

    A) Şiirin insan hayatını etkilediği
    B) Şairleri tanımak gerektiği
    C) Şiir okumanın bir ihtiyaç olduğu
    D) Şiirin hoşça vakit geçirttiği
    Cevap:
  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı yoktur?
    A) Sarı eve beş merdiven çıktıktan sonra ulaştık.
    B) Küçük havuzda ördekler yüzüyormuş.
    C) Yüksek duvardan atlayıp kolunu kırdı.
    D) Bazı öğrenciler çok konuşuyor.
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder