Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi bir isim tamlaması değildir?
    A) Duygunun yoğunluğu
    B) Düşüncenin güzelliği
    C) Kalp ağrısı
    D) Yorgun asker
    Cevap: D
  • 2) Eser” kelimesi hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?
    A)Atatürk’ün eserleri bundan sonra da yaşayacak.
    B)İlkbahar yağmurları, kardan eser bırakmadı.
    C)Tedaviden sonra hastalıktan bir eser kalmadı.
    D)Eski halinden hiç eser kalmadı.
    Cevap: A
  • 3) Sekizimiz odun çeker
    Dokuzumuz ateş yakar
    Kaz kaldırmış başını bakar
    Kırk gün oldu kaynatırım kaynamaz

    Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Benzetme
    B) Kişileştirme
    C) Abartma
    D) Konuşturma
    Cevap: B
  • 4) Artık, zamanın kıymetini bilerek yaşıyorum.
    Yazar, bu cümlede aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

    A) Zamanı verimli kullanmanın önemini
    B) Önceleri zamanın değerini bilmediğini
    C) Zamanın çabuk geçtiğini
    D) Zamanın önemini bilenlerin mutlu olacağını
    Cevap: B
  • 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
    A) Çamaşırları mandallayarak çamaşır ipine astı.
    B) Bozulan bilgisayarımın yerine yenisini alacağım.
    C) Yurt dışına ilk defa gideceği için biraz tedirgindi.
    D) Asansörü kullanmak yerine merdivenden inmeyi tercih etti.
    Cevap: C
  • 6) Aşağıdakilerin hangisinde virgülün kaldırılması cümlenin anlamını değiştirir?
    A) Minik, sehpayı odadan odaya taşırken kırdı.
    B) Adam, tanıyormuşçasına baktı bana.
    C) Bahçe, ev, salon tıpkı aklım gibi dağınıktı.
    D) Hayır, seni tanıyamıyorum artık.
    Cevap: A
  • 7) Hangi cümlede deyimin açıklaması yanlıştır
    A.. Elden gitmek: Bir şeyi yitirmek, o şeysen yoksun kalmak.
    B.. Eline kalmak: Ondan başka yardım edeni olmamak, yalnız ona muhtaç kalmak.
    C-. Ele almak: Suçlu bir kimseyi yakalatmak.
    D-. El kaldırmak: Birine, bir şeye vurmaya kalkışmak.
    Cevap:
  • 8) Aşağıdaki kelimelerden hangisi farklı bir kökten türemiştir?
    A) İlgili
    B) Bilgili
    C) Görgülü
    D) Saygılı
    Cevap: A
  • 9) “Bahçeye çıkdı. Onu bekliyecekti. Oysa ki o çokdan uzaklaşmıştı.” cümlesinde kaç yazım yanlışı vardır?
    A) 2
    B) 1
    C) 4
    D) 3
    Cevap: C
  • 10) “Ben kendimi şair sanarak değil, şair olmanın gereğine inanarak ve şiirin gereğini yerine getirmek için bu alanda sıkı ve düzenli bir çalışma yürütebileceğini kabul ederek işe başladım.” diyen bir kişi için hangisi söylenemez.
    A- İnandığı şeylerin peşinde gittiği.
    B- Sorumluluk sahibi olduğu.
    C- Disiplinli çalışmaya karar verdiği.
    D- Başarılı bir şair olduğu.
    Cevap: D
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "neden-sonuç" ilişkisi vardır?
    A) Yağmur yağmadığı için bütün tarlalar kurumuştu.
    B) Önceden çok yaramazdı ama şimdi uslandı.
    C) Yeryüzünde tek dostum sensin.
    D) Çevreyi kirletmek doğru değildir.
    Cevap: A
  • 12) “Arkadaşı ile kardeşi geçen hafta tatile uçak ile gitmiş.” cümlesindeki “ile” kelimelerinin görevi hangi seçenekte doğru verilmiştir?
    A) Bağlaç – Bağlaç
    B) Edat – Edat
    C) Edat – Bağlaç
    D) Bağlaç – Edat
    Cevap: D
  • 13) Nerede insan varsa orada umut vardır. Vişnelerin karaya çalan kırmızısı gibi, incirlerin sayılmakla bitmeyen oyuncak çekirdekleri gibi, bir odanın penceresinden bir çırpıda girip bir portakalın yuvarlağını kaplayan bir gün ışığı gibi, bir kelebeğin kanadına konan yağmur damlası gibi umut…

    Bu parçanın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Umutsuzluk insanı karamsarlığa sürükler.
    B) Bazı kimseler hayattan kopuk yaşar.
    C) Umudunu yitiren insanlar yaşayamaz.
    D) İnsanın olduğu yerde umut vardır.
    Cevap: D
  • 14) 1. Bulutların dağılmasıyla gökyüzünün yedi rengi de beliriverdi birdenbire.
    2. Büyükler, saçakların altlarına kaçarken çocuklar ıslanmak için gülerek koşuyorlardı.
    3. Rüzgârla birlikte gri bulutlar, güneşin ışıklarına yol vermeye başladılar.
    4. Gökkuşağının altından geçebilmek için birbirleriyle yarıştılar çocuklar bu sefer de.
    5. Yağmur yüklü gri bulutlar her yeri kaplamıştı.6. Gök gürültüsüyle birlikte sağanak da başladı.

    Numaralandırılmış cümleler, olayların oluş sırasına göre nasıl sıralanmalıdır?

    A) 4, 2, 3, 1, 6, 5
    B) 4, 5, 1, 6, 3, 2
    C) 5, 4, 3, 2, 1, 6
    D) 5, 6, 2, 3, 1, 4
    Cevap:
  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
    A) Yine de bu habere sevinmen gerekmezdi.
    B) Sonuçta, sanatı düz mantıkla anlamamız gerekmez.
    C) Sosyal bir varlık olarak insan, çevresiyle iyi ilişkiler kurar.
    D) Öyleyse kendimize güveni artıracak etkinlikler yapmalıyız.
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder