...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme vardır?
    a) Çocuk ufak ufak adım attı.
    B)İki tane ekmek aldım.
    c) Okulumuz çok güzel
    d)Sınavımız gayet güzel geçti.
    Cevap: A
  • 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?
    A) Cümlenin sonuna nokta işareti konur.
    B) Fen ve Teknoloji dersi sınavı bu hafta yapılacak.
    C) Mekke’de hacılar ihrama bürünür.
    D) Çemberin alanını bulmayı seneye öğreneceğiz.
    Cevap: D
  • 3) Hangi cümlede benzetme yoktur?
    A) Düşünce goncadır, dil tomurcuk.
    B) Bacak kadar çocukla çekişmiş.
    C) Sonuncu olduğuna çok üzülüyordu.
    D) Pelin, cin gibi bir öğrenciydi.
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin eş seslisi yoktur?
    A. köy 
    B. koy  
    C. yaş 
    D. dal 
    Cevap: A
  • 5) Dünya medeniyet tarihinin en eski ve gelişmiş medeniyetlerinden biri olan Hititlerin, Anadolu’nun bağrında bıraktığı eserler hâlâ görkemini korumaktadır.
    Bu cümleden “Hititler” ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi kesin olarak çıkarılır?

    A. Anadolu’ya nereden geldikleri bilinmektedir.
    B. Anadolu tarihinin bilinen ilk uygarlığıdır.
    C. Anadolu’nun kültürel varlığına katkı sağlamışlardır.
    D. Bıraktıkları eserler, dünyadaki uygarlıklar üzerinde belirleyici olmuştur.
    Cevap: C
  • 6) Aladağlar bir sonbahar fırtınasında yaptığı şalı boynuna dolamış. Hasat yapılmış elma ve vişne bahçeleri kışı bekliyor.
    Bu metinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

    A) Konuşturma
    B) Abartma
    C) Benzetme
    D) Kişileştirme
    Cevap: D
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
    A) Genç, tıp dergisini alıp bir kaç makale okudu.
    B) Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te dünyaya gelmiştir.
    C) Bu çiçekler yalnızca dağ eteklerinde yetişir.
    D) Son yıllarda THY’nin yolcu sayısı çok arttı
    Cevap: B
  • 8) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi diğerlerinden farklıdır?
    A) Kırmızı -al
    B) Dar -geniş
    C) Kapalı -açık
    D) Kısa -uzun
    Cevap: A
  • 9) Aşağıdakilerin hangisinde “kök” sözcüğü terim anlamda kullanılmıştır?
    A) İnşaat alanındaki çınarı kökünden söktüler.
    B) Verilen sözcüğü kök ve eklerine ayırdık.
    C) Türk’lerin kökü Orta Asya’ya dayanıyor.
    D) Karşımıza çıkan sorunun köküne inmeliyiz.
    Cevap: B
  • 10) “Bugün öğretmenimiz bir duyuru yaptı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?
    A) Neden?
    B) Ne zaman?
    C) Kim?
    D) Ne?
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı yere “veya” yazmak uygun olur?
    A) Arkadaşlarımın güzel ........... çirkin olmasına önem vermem.
    B) Kardeşimi çok seviyorum ........... bazen beni çok kızdırıyor.
    C) Sana bir sır vereceğim ........... kimseye söylemeyeceksin.
    D) Kapı çaldı ........... açtığımda kağıda kimsecikler yoktu.
    Cevap: A
  • 12) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Bu sorunu çözmenin mutlaka bir yolu vardır.
    B) Evin arka duvarını tablo gibi boyamışlar.
    C) Önündeki kâğıda rastgele resimler çiziyordu.
    D) Yüzünü bahçeye bakan pencereye çevirdi.
    Cevap: A
  • 13) “Ben, yazdığım bir hikâyenin on yıl sonra da yüz yıl sonra da okunacak bir değer taşımasını isterim.” diyen bir yazar, aşağıdakilerden hangisini vurgulamıştır?
    A) Hikâyelerini anlaşılır bir dille yazdığını
    B) Hikâyelerinin kalıcı olmasını amaçladığını
    C) İleride hikâyelerinden çok para kazanacağını
    D) Yazdığı hikâyenin herkesçe sevilmesini beklediğini
    Cevap: B
  • 14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı vardır?
    A) Duvarların rengini çok beğendim.
    B) Odada iki kapılı bir dolap vardı.
    C) Balıkçıdan üç kilo hamsi almış.
    D) Müzik dersi bugün saat 11.00’de başlayacak.
    Cevap: A
  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı vardır?
    A) Dere, yemyeşil bir çayırın ortasından akıyordu.
    B) Odasının penceresini ardına kadar açmıştı.
    C) Yumuşak tüylü bir canlının bileklerime süründüğünü hissettim.
    D) Ayağını yere öyle güçlü basardı ki yollar titrer, dağlar sarsılırdı.
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder