...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) “Demokrasi” için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A. İfade özgürlüğü vardır.
    B. Kişisel haklara saygı vardır.
    C. Sınırsız özgürlükler vardır.
    D. Herkesin yasa önünde eşitlik hakkı vardır.
    Cevap: C
  • 2) Bir ürünü başka bir ülkeden satın almaya verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
    A)ekonomi
    B) ihracat
    C) ithalat
    D) ticaret
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi sağlık alanında hizmet veren bir kuruluş değildir?
    A) Tuzla Devlet Hastanesi
    B) LÖSEV
    C) Orhanlı Sağlık Ocağı
    D) Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgenin kültürel özelliğini göstermez?
    A) Giysiler
    B) Oyunları
    C) Akarsuları
    D) Yiyecekleri
    Cevap: C
  • 5) Ülkemiz hangi kıtalarda bulunmaktadır?
    A) Asya-Avrupa
    B) Asya-Afrika
    C) Avrupa-Afrika
    D) Asya-Amerika
    Cevap: A
  • 6) Aşağıdaki kurumlardan hangisinin idarecileri halk tarafından belirlenmez?
    A) TBMM
    B) Belediye
    C) Muhtarlık
    D) Mahkeme
    Cevap: D
  • 7) Ülkemizde şu anda yürürlükte olan anayasa hangisidir?







    Cevap:
  • 8) Serkan Bey temel amacı, toplumda aileye, bireye zararı olan sigara, içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemek olan bir sivil toplum örgütünde gönüllü olarak hizmet vermektedir.
    Buna göre, Serkan Bey’in hizmet verdiği sivil toplum örgütü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yeşilay
    B) Kızılay
    C) Türk Böbrek Vakfı
    D) AÇEV
    Cevap: A
  • 9) Devlet tarafından konulan, herkesin uyması zorunlu olan , yaptırıma bağlı olan kuralların her birine ………………denir.
    Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

    A) kural
    B) gelenek
    C) töre
    D) yasa
    Cevap: D
  • 10) Bilim adamlarının bulduklarıyla yetinmeyip çeşitli kaynakları incelemesi bilim adamını›n hangi özelliğinin sonucudur?
    A) araştırmacı
    B) planlı
    C) tarafsız
    D) bilgili
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdaki sivil toplum örgütlerinden hangisinin etkinlikte bulunduğu alan yanlış verilmiştir?
    ) Lösemili Çocuklar Vakfı - Sağlık
    B) Milli Eğitim Vakfı – Eğitimin desteklenmesi
    C) TEMA Vakfı - Doğal Çevrenin Korunması
    D) Kızılay – İçki, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan alışkanlıklarla mücadele etmek
    Cevap: D
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi anayasanın değiş- tirilmeyecek hükümlerinden biri değildir?
    A. Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.
    B. Başkent Ankara’dır.
    C. Milli marş İstiklal Marşı’dır.
    D. Cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıldır.
    Cevap: D
  • 13) TBMM aşağıdakilerden hangisini yapamaz?
    A. Yasaları değiştirebilir.
    B. Yeni yasalar yapabilir.
    C. Anayasanın ilk 3 madde hariç tüm yasalarını değiştirebilir.
    D. Suç işleyen insanları anayasaya göre yargılayabilir.
    Cevap: D
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin doğal güzelliklerine örnek gösterilemez?
    A. Peri Bacaları
    B. Pamukkale travertenleri
    C. Topkapı Sarayı
    D. Van Gölü
    Cevap: C
  • 15) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
    ( ) Sivil toplum kuruluşlarında gönüllük esastır.
    ( ) Gelenek ve göreneklerimiz yazılı kurallarımızdandır.
    ( ) Cumhuriyet halkın egemenliğine dayanan yönetim biçimidir.
    ( ) Tekerleğin icat edilmesi bir çok teknolojik gelişmeye vesile olmuştur.
    ( ) Buluşlar insanların ihtiyaçları doğrultusunda yapılmıştır.
    ( ) Sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ücretlerini devletten alırlar.
    ( ) Düğünler,bayramlar insanları bir araya getiren kültürel ögelerdir.
    ( ) Yeşilay’ın amacı, toplumda aileye, bireye zararlı olan içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemektir.
    ( )Türk devleti; ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.
    ( )Yazılı ve yazısız kuralların en önemli özelliği Toplum hayatını düzenlemesi
    Cevap:
Yorum Yap
Gönder