...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Hangisi kurallı bir cümle değildir ?
    A ) Dün çok yağmur yağdı.
    B ) Dün yağmur yağdığı için dışarı çıkamadım.
    C ) Pencereden yağmurun yağışını izledim.
    D ) Yağmurdan ıslandı sokaktaki kediler.
    Cevap: D
  • 2) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir duygu belirten kelime yoktur ?
    A ) Annem verdiğim hediyeye sevindi.
    B ) Anneme hediye verdim.
    C ) Kalemi kırılınca öfkelendi.
    D ) Kitabını kaybeden arkadaşım üzgündü.
    Cevap: B
  • 3) “ Dün annenin anneler gününü kutladın mı ( )
    - Evet , kutladım ( ) Anneme çiçek verdim ve elini öptüm ( ) “

    Yukarıdaki konuşmada ayraç içerisine sırasıyla hangi noktalama işaretleri konulmalıdır ?

    A ) ( , ) , ( ? ) , ( . )
    B ) ( ? ) , ( ! ) , ( . )
    C ) (? ) , ( . ) , ( . )
    D ) ( , ) , ( , ) , ( ? )
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki olay şimdiki zamanda yapılmaktadır ?
    A ) Dün annemle gezmeye gittim.
    B ) Yazılı oluyoruz.
    C ) Kitabım çantamdan çıkmadı .
    D ) Sabah yatağımı topladım.
    Cevap: B
  • 5) Hangi kelime üç tane yapım eki almıştır ?
    A ) kitapçılarda
    B) gözlükçülük
    C ) kapıcılık
    D ) madenciler
    Cevap: B
  • 6) “El” sözcüğü hangi atasözünde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
    A) El ipiyle kuyuya inilmez.
    B) El öpmekle ağız eskimez.
    C) El atına binen çabuk iner.
    Cevap: B
  • 7) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi zıt anlamlı değildir?
    A) oturmak-kalkmak
    B) unutmak-unutmamak
    C) ölü-diri
    Cevap: B
  • 8) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte en sonda yer alır?
    A) börek
    B) böbrek
    C) böcek
    Cevap: A
  • 9) Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır?
    A) tuzluk
    B) simitçi
    C) şekerler
    Cevap: C
  • 10) “Of” ünlemi hangi cümlede ağrı duygusunu anlatmaktadır?
    A) Of, anam of I
    B) Of, başım of I
    C) Of, hep aynı yemek I
    Cevap: B
  • 11) “Gül, doyasıya güldü.” cümlesindeki altı çizili sözcükler için ne söylenebilir?
    A) karşıt anlamlı
    B) eş anlamlı
    C) eş sesli
    Cevap: C
  • 12) Aşağıdaki kelimelerden hangisinin zıt anlamlısı yoktur?
    A) aç
    B) mor
    C) gel
    Cevap: B
  • 13) Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?
    A) tren
    B) apartman
    C) yımırta
    Cevap: C
  • 14) Aşağıdaki kelimelerle anlamlı cümleler oluşturarak cümlelerin sonuna uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
    korunmak - için – olmalıyız – hastalıklardan – aşı

    ……………………………………………………………………………

    sinemaya - babanla – gideceksin – ne zaman

    ………………………………………………………………
    Cevap:
  • 15) Aşağıdaki eş sesli (sesteş) kelimeleri farklı anlamlarda cümleler içinde kullanınız.
    Göz:……………………………………………………………………………….
    Göz: ………………………………………………………………………………

    Yan:……………………………………………………………………………….
    Yan: ……………………………………………………………………………….

    Diz:………………………………………………………………………………..
    Diz:………………………………………………………………………………...
    Cevap:
  • 16) Aşağıdaki taşıt adlarını alfabedeki sırasına göre numaralandırınız.
    Uçak -- vapur -- gemi -- tren -- tramvay
    Cevap:
  • 17) Aşağıdaki cümlelerdeki bazı sözcüklerin yazımında yazım kurallarına uyulmamıştır. Yanlış yazılmış sözcüklerin altını çizerek doğrusunu yazınız.
    Örnek: evimizi karabaş bekliyor.

    Bugün sinemaya gidelimmi

    hasandan nasıl özür dileyeceğimi bilmiyorum

    esranın kardeşi papatya anaokuluna gidiyor

    dün dolmabahçe sarayına gittik

    Burçininde babası okula gelmiş
    Cevap:
  • 18) Bu deyim; “başkalarına her istediğini yaptırmak” anlamında kullanılır.) Önder Öğretmenin açıklamasını yaptığı deyim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yüreği ağzına gelmek
    B) Parmağında oynatmak
    C) Kulak kabartmak
    Cevap: B
  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti konmaz?
    A) Beni neden aradığını söylemedi
    B) Saat kaçta geldin buraya
    C) Buraya taşınalı kaç yıl oldu
    Cevap: A
  • 20) Senden yakın kim var bana?
    Kalbim, canım bağlı sana!..
    Üzüntüm yok ondan yana
    Sevgim her zaman bir tek sana.
    Arda’nın okuduğu şiirin ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Anne sevgisi
    B) Öğretmen sevgisi
    C) Kitap sevgisi
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder
  • hamzanaz12
  • 2020-12-07

GUZEL BIR SINAVDIR