Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi içerdiği besin yönüyle diğerlerinden farklıdır?
    A) Makarna
    B)Salata
    C)Ekmek
    D) Bisküvi
    Cevap: B
  • 2) Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    A- Süt----D vitamini
    B- Limon----C vitamini
    C- Karaciğer----A vitamini
    D- Portakal----B vitamini
    Cevap: D
  • 3) Kahvaltıda çay, ekmek, kızarmış patates,reçel ve domates yiyen biri hangi besin grubunu eksik almıştır?
    A- Karbonhidrat
    B- Yağ
    C- Protein
    D- Vitamin
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimeler ile tamamlayınız.
    emilim – karbonhidrat – proteinler –
    pasif içici –yapıcı - onarıcı– yağlar– yutak –– sindirim – anüs –

    1) …………………. insan vücudunda yapıcı ve onarıcı olarak görev yapan besin içeriğidir.
    2) Vücudumuzda enerji verici olarak görev yapan besin içerikleri karbonhidratlar ve …………….dır.
    3) Besinlerin kana karışabilecek kadar küçük parçalara kadar ayrılması işlemine ……………….. denir.
    4) Sigara içenlerin etrafında bulunup, sigara dumanından etkilenen kişilere ……………………….. adı verilir.
    5) Sindirim sonucu oluşan atık madde ………………………… dışarı atılır.
    6) Sindirilmiş besinlerin ince bağırsaktan kana karışması olayına …………………. denir.
    7) Proteinler ……………………. ve ……………………… besin maddeleridir.
    8) Canlılar gereksinimleri olan enerjiyi ……………………………………...alırlar.
    9) Ağızdan gelen besinler ……………………………… ile yemek borusuna gönderilir.
    Cevap: .
  • 5) Salgılarıyla besinleri karıştırıp kasılıp gevşeme hareketi ile çalkalar, bulamaç haline getirir.Yukarıda sözü edilen organımız hangisidir?
    A) Mide
    C) İnce Bağırsak
    B) Yemek Borusu
    D) Kalın Bağırsak
    Cevap: A
  • 6) Söndürülmeden atılan izmaritler, ormanlık alanlarda bırakılan şişeler yangınlara neden olur.
    Yukarıdaki cümle ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Sigara ve alkol kullanımı çevreye zarar verir.
    B)Sigara ve alkol kullanımı kişinin sağlığına zarar verir.
    C)Sigara ve alkol kullanımı insan sağlığını ve çevreyi etkiler.
    D)Alkol zararlı bir maddedir.
    Cevap: A
  • 7) Sindirimi tamamlanan besinler aşağıdakilerden hangisi ile taşınır?
    A) Kan
    B) Ter
    C) İnce bağırsak
    D) Su
    Cevap: A
  • 8) Dengeli beslenmeyi en iyi açıklayan tanım aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Meyve ve sebze tüketmektir.
    b) Her çeşit besinden yeterince tüketmektir.
    c) Et, süt, yumurta tüketmektir.
    d) Taze besin tüketmektir.
    Cevap: B
  • 9) Ayşe, her gün kahvaltıda yumurta, süt, bal, peynir ve reçel yemektedir.
    Buna göre Ayşe, kahvaltıda hangi besin çeşidini tüketmemiştir?

    A)Karbonhidrat
    B)Protein
    C)Yağ
    D)Mineral
    Cevap: B
  • 10) Aşağıdaki besin maddelerinden hangisi kağıda sürdüğümüzde kağıdı şeffaflaştırır?
    A) kesme şeker     
    B) ceviz      
    C) yumurta akı     
    D) ekmek
    Cevap: C
  • 11) Kilolu bir çocuk olan Merve, fazla kilolarından kurtulmak ve daha sağlıklı olmak istemektedir. Bunun için öğünlerinden ekmek, makarna ve pilav gibi besinlerden hiç yememeye, bunların yerine sadece meyve ve sebze yemeye kara vermiş. Merve’nin bu kararını dengeli beslenme açısından değerlendiriniz?





    Cevap: .
  • 12) Murat , fen bilimleri öğretmeni Burcu ‘nun verdiği ödevi yapmak gün boyunca yediği besinleri bir kağıda yazmış ve onları besin türlerine göre ayırmış. Sizde Murat’a ödevinde yardım ederek aşağıda Murat’ın yediği besinleri içeriklerine göre ayırınız.





    Cevap: .
  • 13) Ahmet bir süre koştuktan sonra terliyor.
    Terleme esnasında vücuttan uzaklaştırılan atık maddeler ve uzaklaştıran organ hangisinde doğru verilmiştir?

    Atık maddeler Organ
    A) İdrar ve su Deri
    B) Karbondioksit Akciğer
    C) Tuz ve su Böbrek
    D) Tuz ve su Deri
    Cevap: C
  • 14) Şekilde sindirim sistemindeki bazı organlar sayılar ile gösterilmiştir.
    “Sindirilen besinlerin kana geçtiği organ” kaç numara ile gösterilmiştir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: D
  • 15) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz .
    1-Besinlerin vücudumuza alınmasına ……………………….. denir.
    2-Uyuma, koşma, yürüme, konuşma, ve düşünme gibi faaliyetler için vücudumuzun ……………………… gereksinimi vardır.
    3-Besinlerde A,B,C,D,E ve K gibi ………………………………….. vardır.
    4-Vücudun ihtiyacı olan besinlerin yeterli ve düzenli bir şekilde alınmasına ……………… ……………………….. beslenme denir.
    5-Besinlerin vücudumuzda parçalanarak kana geçebilecek hale gelmesine ………………….. …….. denir.
    6- Vücudumuzda sindirimin başladığı yer……………………. ’dır.
    7- Limon portakal, mandalina, kivi gibi besinlerde bol miktarda………. Vitamini bulunur.
    Cevap: .
  • 16) Aşağıdaki cümlelerde parantez içerisine, doğru ise D, yanlış ise Y harfini yazınız.
    ( ) Son kullanma veya tüketim tarihi geçmiş ürünler satın alınmalıdır.
    ( ) Zeytin, ayçiçeği, ceviz gibi besinlerin içinde protein bulunur.
    ( ) Kesici dişler 8 tanedir.
    ( ) Böbrek sindirim sistemi organlarındandır.
    Cevap: .
  • 17) Aşağıda verilen vitaminleri ve görevlerini doğru şekilde eşleştiriniz.
    A vitamini ( ) Kemik ve diş gelişimi için yararlıdır. Ör: Yoğurt
    B vitamini ( ) Büyümeye yardımcı olur. Deri ve göz sağlığı için yararlıdır. Ör: Havuç
    C vitamin ( ) Vücut direnci, diş ve diş eti sağlığı için önemlidir. Ör: Turunçgiller
    D vitamini ( ) Büyüme bağışıklık ve cilt sağlığı üzerine etkilidir. Ör: Elma
    E vitamini ( ) Sinir ve kas gelişimi, dikkat dağınıklığını önlemek ve hafıza için gereklidir. Ör: Ceviz
    Cevap: .
  • 18) Elif aşağıdakilerden hangilerini tüketirse dengeli ve yeterli beslenmiş olur?
    A) Cips – kola – kraker
    B) Kuru fasulye – pilav – salata
    C) Makarna – patates – tatlı
    D) Et – süt - yumurta
    Cevap: D
  • 19) Aşağıdakilerden hangisinde ‘DİYET’ en iyi şekilde açıklanmıştır?
    A) Protein ağırlıklı beslenmektir?
    B) Sağlık sorunları nedeniyle bazı gıdaların tüketilmemesidir.
    C) Dengeli ve yeterli beslenmektir.
    D) Günlük besin ihtiyacımızdan daha az besin tüketmektir.
    Cevap: C
  • 20) Dişlerimizin sağlığı için aşağıdakilerden hangisini yapmamalıyız?
    A) Dişlerimizi günde en az 2 kere fırçalamalıyız.
    B) Dişlerimizle sert cisimler kırmalıyız.
    C) 6 ayda bir diş doktoruna gitmeliyiz.
    D) Çok sıcak ve çok soğuk içecekler içmemeliyiz.
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder