...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıda verilen boşluklara kutuda verilen kavramlardan uygun olanları yazınız.
    Su - sindirim – vitamin - karbonhidrat – yağ – diyet
    dişler

    1) Besinlerin küçük parçalara ayrılarak kana geçmesine ........................................... denir.
    2) Vücudumun ihtiyacı kadar besin tüketmeye ……………………………… denir.
    3) Ekmek, makarna ve şekerli gıdalarda bol miktarda bulunan besin içeriğidir.....................................
    4) Vücudumuzun p’i ………..……….dur
    5) ……………………. ….. besinleri kesmeye, kopartmaya, ufalamaya, öğütmeye yarar.
    6) fındık, ceviz, zeytin ……………………….…… açısından zengindir
    7) Besinlerde A,B,C,D,E ve K gibi ………………………..… vardır.
    Cevap: .
  • 2) Öğretmen Fen Bilimleri dersinde öğrencilerden sağlığa zararlı maddelerle ilgili bir afiş hazırlayıp altına da bununla ilgili bir slogan yazmalarını istemiştir.
    Buna göre; afişin altına aşağıdakilerden hangisini yazması daha uygun olur?

    A) Sigara ormanları yok eder.
    B) Sigara sıkıntıları yok eder.
    C) Sigara ve alkol trafik kazalarına sebep olur.
    D) Sigara tüketen kendini tüketir.
    Cevap: D
  • 3) I- Son kullanma tarihine bakmak
    II- İçerdiği katkı maddelerine bakmak
    III- Rengine bakmak
    Paketlenmiş besin maddelerini tüketirken yukarıdakilerden hangisine ya da hangilerine dikkat etmek gerekir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I ve II
    D)I ve III
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdaki ifadelerden hangisi diş sağ­lığımız açısından yanlış bilgidir?
    A) Yemeklerden sonra ve yatmadan düzenli olarak dişlerimizi fırçalanmalıyız.
    B) Altı ayda bir diş kontrollerimizi yaptırmalıyız.
    C)Süt, yoğurt gibi bol kalsiyum içeren besinler tüketmeliyiz
    D) Ceviz, fındık gibi kabukları sert yiyecekleri dişlerimizle kırarak, dişlerimizin gücünü arttırmalıvız.
    Cevap: D
  • 5) Aşağıdaki cümlelerde doğru olanların başına (D) yanlış olanların başına ise (Y) yazınız.
    (.....) Besinleri azı dişlerimiz ile öğütürüz.
    (.....) Mide boşaltım sistemi organıdır.
    (.....) Sigarada bulunan nikotin insanı sigaraya bağımlı yapar.
    (.....) Sindirilen besinlerin çoğu emilerek kana karışır.
    (.....) Vücudumuzdaki kanın
    Cevap: .
  • 6) Ayhan futbol oynarken düşüp dizini ve kolunu yaralamıştır. Ayhan'ın yaralarını iyileştiren besin içeriği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Su
    B) Mineraller
    C) Karbonhidratlar
    D) Proteinler
    Cevap: D
  • 7) Dişlerimizin büyüklüklerinin farklı olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ağzımızda dizilişerinin gereği olarak
    B) Değişik görevleri yerine getirmek için
    C) Sıvıları rahat içebilmek için
    D) Dişlerde çürümenin olmaması için
    Cevap: A
  • 8) Aşağıda verilen organ ve yapıları görevleri ile eşleştiriniz.
    A-Yemek borusu B-İnce bağırsak C-Ağız D-Kalın bağırsak E-Mide

    Sindirimin başladığı organ olup, besinler küçük parçalara ayrılır.
    Besinlerdeki su ve minerallerin emilimini Sağlayan organdır.
    Yutak ile mide arasında bulunur.
    Besinler 2-3 saat kalıp, bulamaç haline getiren organımızdır.
    Besinlerin sindirimi biter ve kana karışmasını sağlar.
    Cevap: .
  • 9) Aşağıda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler ve vücuttaki görevleri karşılaştırılmıştır.
    Karşılaştırmalardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Vitaminler –Düzenleyici
    B) Proteinler-Yapıcı ve onarıcı
    C) Yağlar –Düzenleyici
    D) Karbonhidratlar – Enerji verici
    Cevap: C
  • 10) Ayni yaş ve vücut ölçülerine sahip Ömer ve Efe oyun oynarken kollarından yaralanırlar.Yaralarının yeri ve büyüklüğü ayni olduğu halde Efe’nin yarası daha çabuk iyileşmiştir.
    Bunun sebebi sizce aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Efe daha çok patates,makarna ve salata yemiştir.
    B) Ömer,daha çok et,sebze ve unlu mamullerle beslenmiştir.
    C) Efe,daha çok balık,süt,sebze ve makarna türü besinlerle beslenmektedir.
    D) Ömer,daha çok makarna, et ve şekerli besinlerle beslenmektedir.
    Cevap: C
  • 11) Aşağıda boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz.
    1. ....... vitamininin vücutta kullanılabilmesi için güneş ışığı gereklidir.
    2. Sigarada bulunan ........................... bağımlılık yapan bir maddedir.
    3.Yediğimiz besinlerin kan yoluyla hücrelere girebilecek kadar küçük parçalara ayrılması olayına .................................. denir..
    4. Sindirim kanalı ..................da başlar ve ..................te sona erer.
    5. Yetişkin bir insandaki kesici diş sayısı ..........., toplam diş sayısı ise .............dir.
    6. 6 ayla 3 yaş arasında çıkan dişlere ....................................... denir.
    7. .................................., vücutta oluşan atık maddelerin vücuttan atılmasıdır.
    8. Ağızda bulunan ............................., ............................ ve ..................................... sindirime yardımcı olan yapılardır.
    9. ..................... içeren besinleri kâğıda sürersek şeffaf bir leke oluşur.
    10. C vitamini en çok ............................. ve .......................... lerde bulunur.
    Cevap: .
  • 12) Sindirim kanalındaki sindirim yapmayan yapıları yazınız.




    Cevap: .
  • 13) Vücudumuzda boşaltım yaptığımız yapıları yazınız.




    Cevap: .
  • 14) Besinlerin kana geçtiği yerdir
    Besinleri çorba kıvamına getirir
    Sindirilmeyen maddeler ve posalar buraya gelir.
    Yukarıda hangi sindirim organı ile ilgili bilgi verilmemiştir?

    A)Mide
    B)Ağız
    C)İnce bağırsak
    D)Kalın bağırsak
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdakilerden hangisi köpek dişleri görevidir?
    A)Yiyeceklerin ufalanıp öğütülmesini sağlar.
    B)Yiyecekleri koparmaya ve parçalamaya
    C)Yiyecekleri ısırmaya yarar.
    D)Yiyecekleri bölmeye yarar.
    Cevap: C
  • 16) Salgılarıyla besinleri karıştırıp kasılıp gevşeme hareketi ile çalkalar, bulamaç haline getirir.
    Yukarıda sözü edilen organımız hangisidir?

    A) Mide
    C) ince bağırsak
    B) Yemek borusu
    D) kalın bağırsak
    Cevap: A
  • 17) Annesi Özge’ye daima doğal besinler yemesi gerektiğini söylüyor.Buna göre Özge Aşağıdakilerden hangisini yememelidir?
    A ) yumurta
    B ) çikolata
    C ) portakal
    D ) tereyağı
    Cevap: B
  • 18) Yediğimiz besinler sindirim için vücutta hangi yolları izlerler?
    A-) ağız – yemek borusu- yutak- mide-ince bağırsak
    B-) ağız- yutak- yemek borusu- mide- ince bağırsak
    C-) yutak- ağız- yemek borusu- mide- ince bağırsak
    D-) ağız- yutak- mide- yemek borusu- ince bağırsak
    Cevap: B
  • 19) Dişler ağız içerisinde görevlerine göre farklı sayılarda bulunabilir.
    Buna göre, aşağıda verilen diş çeşitlerinden hangisinin sayısı daha fazladır?

    A) Kesici dişler
    B) Yirmi yaş dişleri
    C) Köpek dişleri
    D) Azı dişleri
    Cevap: A
  • 20) Türkiye de sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklarla mücadele eden ve toplum bilinci oluşturmaya çalışan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kızılay
    C) TEMA
    B) AKUT
    D) Yeşilay
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder