...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Mert, top oynarken kolunu kırmıştır. Doktor, Mert'in kolu iyileşene kadar en çok neler yemesini söylemiş olabilir?
    A) Karaciğer, et, süt, yumurta
    B) Mısır, balık, su, yeşil sebzeler
    C) Makarna, tahıl, patates, sebze
    D) Bitkisel yağlar, balık, tereyağ, yeşil sebzeler
    Cevap: D
  • 2) Sindirim sistemiyle ilgili aşağıda verilen ifadelerin hangisi yanlıştır ?
    A)Dişler sayesinde çiğnenen besinler daha küçük parçalara ayrılır. B) Yutak besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar. C)Yemek borusu kasılıp gevşeyerek besinlerin parçalanmasına sağlar. D)Posa içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir.
    Cevap: D
  • 3) “Ben dengeli besleniyorum.” diyen bir kişi aşağıda verilenlerden hangisini yapmaktadır?
    A)Her çeşit besinden yeterince tüketmektedir.
    B)Hayvansal besinleri çokça tüketmektedir.
    C)Et, süt, yumurta ve bal ile beslenmektedir.
    D)Bol vitaminli yiyeceklerle beslenmektedir.
    Cevap: A
  • 4) Ekmek, hamburger, sütlaç, cacık ve baklava yiyen bir öğrenci aşağıda verilenlerden hangisini en fazla oranda almıştır?
    A) Karbonhidrat
    B) Protein
    C) Yağ
    D) Su ve mineral
    Cevap: A
  • 5) Yetişkin bir kişinin ağzında toplam kaç kesici diş bulunur?
    A- 32
    B- 16
    C- 8
    D- 4
    Cevap: A
  • 6) En çok turunçgiller (portakal, mandalina) maydanoz, çilek, domateste) bulunan vitamin hangisidir?
    A) A vitamini
    B) B vitamini
    C) C vitamini
    D) D vitamini
    Cevap: C
  • 7) Hasan Öğretmen öğrencilerine doğal besinlerle beslenmeleri gerektiğini söylemiştir.
    Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi öğretmenin öğrencilerine söylediği
    doğal besinlerden biri değildir?

    A)Su
    B) Süt
    C) Çikolata
    D) Bal
    Cevap: C
  • 8) Sindirim sisteminin ilk ve son bölümü hangi seçenekte doğru verilmiştir?
    a) Ağız- kalın bağırsak
    b) Yutak- ağız
    c) Ağız- anüs
    d) Mide- anüs
    Cevap: C
  • 9) Gelişim çağındaki öğrenciler aşağıdaki besin gruplarından hangisine daha fazla ihtiyaç duyarlar?
    A)Vitamin
    B)Mineral
    C)Protein
    D)Yağ
    Cevap: A
  • 10) Aşağıdaki cümlelerin başına doğru ise “D” , yanlış ise “Y” harfi koyunuz.
    1. ( ) Yetişkin bir insanın ağzında 32 tane diş vardır.
    2. ( ) Yutak, soluk borusu ve kalın bağırsak da sindirim gerçekleşmez.
    3. ( ) Temizlenecek kan böbreklere böbrek toplardamardan girer.
    4. ( ) Sigara içen hamile kişilerin bebeklerinde şekil bozukluğu görülmesi daha fazladır.
    5. ( ) İnsanlar sağlıklı büyümek için sadece protein içeren besinler almalıdır.
    6. ( ) Buğday, mısır, yulaf ve arpada bol miktarda karbonhidrat vardır.
    7. ( ) Mide boşaltıma yardımcı organlardan birisidir.
    8. ( ) Mineraller vücutta düzenleyici olarak görev yapar.
    9. ( ) Sindirilen besinler vücuda kan yoluyla dağılır.
    10. ( ) Balık, ayçiçeği ve zeytinde bol miktarda yağ vardır.
    Cevap: .
  • 11) Ercan 25 yaşında bir gençtir. Ağzındaki dişleri sağlıklı ve tamdır.

    Buna göre Ercan'ın ağzındaki diş türlerinin isimlerini, görevlerini ve kaç tane olduklarını aşağıdaki tablodaki uygun yerlere yazınız.




    Cevap:
  • 12) Aşağıdakilerden kaç tanesi boşaltım sisteminin sağlığı açısından gereklidir?
    İdrar uzun süre tutulmamalıdır
    Temizliğe özen gösterilmeli
    Günde en az 2 litre su içilmeli
    Böbrekler ve ayaklar soğuktan korunmalı
    Süt ve süt ürünleri aşırı tüketilmemeli

    A) 2       
    B) 3   
    C) 4
    D) 5
    Cevap: C
  • 13) sihirli bir okul otobüsüyle fen öğretmenleri Burcu ile sindirim sistemi gezisine çıkan 5-A sınıfı bu gezi boyunca sırasıyla hangi organ ve yapılara giderler?





    Cevap: .
  • 14) Aşağıda görevleri verilen sindirim sistemi yapı ve organlarının isimlerine ait harfleri cümlelerin yanındaki boşluklara yazınız.
    ………… Sindirilen besinlerin kana karıştığı yerdir.
    …………. Dışkının vücut dışına atıldığı yerdir.
    …………. Sindirimin başladığı ilk organdır.
    ………….. Besinlerin bulamaç haline getirildiği organdır.
    ………….. Su, mineral ve vitaminlerin son kez emildiği yerdir.
    ………… Soluk borusu ile yemek borusunu ayıran kapaktır.
    ……….... Besinleri ağızdan mideye taşıyan organdır.
    Cevap: .
  • 15) Hasan gazetede aşağıdaki haberi okumuştur. Haberde 65 dereceye kadar ısınan demiryolu raylarının eğrilmesi sonucu yük treninin raylardan çıktığı yazmaktadır. Rayların eğrilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) Büzülme
    B) Genleşme
    C) Erime
    D) Süblimleşme
    Cevap: B
  • 16) Aşağıdaki cümlelerde parantez içerisine, doğru ise D, yanlış ise Y harfini yazınız.
    ( ) Mineraller vücutta düzenleyici olarak görev yaparlar.
    ( ) Her öğünde değişik besin maddelerinden yeterli miktarda tüketilmelidir.
    ( ) Patates, şeker pancarı, makarna karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir.
    ( ) Vitaminler canlıların sağlıklı yaşamaları için gereklidir.
    Cevap: .
  • 17) Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.
    1. Yetişkin bir insanda ……… adet diş bulunur.
    2. Besinlerin dişler yardımı ile parçalanıp tükürük salgısı ile ıslatıldığı yere ……………….. denir.
    3. Besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına …………………………………. denir.
    4. Büyümemizi ve gelişmemizi sağlayan, vücudumuza enerji veren yiyecek ve içeceklere ………………….. denir.
    Cevap: .
  • 18) Besinlerin türünü belirlememizi sağlayan durumlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Ekmeğin üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında mavi-mor renk oluşur.
    B) Etin üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında sarı renk oluşur.
    C) Yağlar kâğıda sürüldüğünde şeffaf renk oluşur.
    D) Süte nitrik asit damlatırsak sarı renk oluşur.
    Cevap: .
  • 19) Aşağıda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler ve vücuttaki görevleri karşılaştırılmıştır.
    Karşılaştırmalardan hangisi yanlış verilmiştir?

    A) Vitaminler –Düzenleyici
    B) Proteinler-Yapıcı ve onarıcı
    C) Yağlar –Düzenleyici
    D) Karbonhidratlar – Enerji verici
    Cevap: D
  • 20) Aşağıdakilerden hangisinde ‘DİYET’ en iyi şekilde açıklanmıştır?
    A) Besinlerin tadının daha iyi alınabilmesi
    B) Dişlerimizde çürük oluşumunun engellenmesi
    C) Besinlerin daha kolay yutulabilmesi
    D) Besinlerin sindiriminin daha hızlı yapılabilmesi
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder