...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) ’’Voleybol oynamayı seviyordu "yalnız" okul takımına seçilemedi.’’ Cümlesindeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
    A)ama
    B)fakat
    C)çünkü
    D)ancak
    Cevap: C
  • 2) ”ileri” sözcüğü, hangi cümlede “mecaz” anlamda kullanılmıştır?
    A) Balık tutabilmek için oltayı daha ileri atmalısın.
    B) Şu masayı biraz daha ileri çekebilir misin?
    C) Ama sen de çok ileri gitmeye başladın.
    D) Fazla ileri gitmeyin artık dönüyoruz.
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de”nin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
    A. Çocuklar arka bahçede oynuyor.
    B. Son yıllarda çevre kirliliği iyice arttı.
    C. Kardeşim de her gün bunu izler.
    D. Aradığım kitap dolabım da duruyormuş.
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi noktanın kullanım alanlarından değildir?
    A) Tamamlanmış cümlenin sonuna konur.
    B) Tarihlerin yazılışında sayıların arasına konur.
    C) Hitap için kullanılan sözcüklerden sonra konur.
    D) Kısaltmalardan sonra konur.
    Cevap: C
  • 5) .Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde “bir kimsenin yerini almak” anlamında kullanılmıştır?
    A) Ağzını tutabilseydi ortalık karışmazdı.
    B) Bana takım tutmadığını söylemişti.
    C) Aysel de iyi bir insan ama Çiğdem’in yerini tutamaz.
    D) Sözü vermişti bir kere artık tutmalıydı.
    Cevap: C
  • 6) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde koyu yazılmış sözcüğün yazımı yanlıştır?
    A)    Çünki sen bu işi bilmiyorsun.
    B)   Herkes kapısının önünün süpürse bütün kent tertemiz olur.
    C)    Yalanla yanlışın arkadaşlığı felaket getirir.
    D)    Çocukların kibritle oynaması yangına sebep oluyor.
    Cevap: D
  • 7) (1) Futbol 22 kişiyle oynanan bir spor dalıdır. (2) Herkesin izlerken zevk aldığı bir şeydir. (3) Bir futbol maçı normal süre olarak 90 dakika oynanır. (4) Bu süre sonunda rakibine üstünlük sağlayan takım galip sayılırı.
    Futbol ile ilgili bilgi verilen cümlelerden hangisi “öznel” cümledir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: B
  • 8) Güzel günler göreceğiz çocuklar / Güneşli günler / Motorları maviliklere süreceğiz / Güzel günler göreceğiz / Güneşli günler…
    Yukarıdaki dizelerde hangi duygu ağır basmaktadır?

    A) Sevinç
    B) Özlem
    C) Umut
    D) Hüzün
    Cevap: C
  • 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul” söz konusudur?
    A) Olayları iyi ve kötü yanlarıyla değerlendirmeliyiz.
    B) İnsanları anlamak ne kadar zor!
    C) Onun hastalığı en çok beni düşündürüyor.
    D) Görürsen selamımı söyle.
    Cevap: D
  • 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere “ancak” sözcüğü getirilemez?
    A) Her şey ………... bizimle gelmek istedi.
    B) Sizinle ….……… bir şartla anlaşabilirim.
    C) Ali çok yaramaz ………….. oldukça zekidir.
    D) Gerçeği anladı …………. iş işten geçmişti.
    Cevap: A
  • 11) Aşağıdaki metinde verilen altı çizili sözcüklerin eş anlamları sırasıyla hangi seçenekte verilmiştir?
    A) anı – yüz – ak – armağan
    B) armağan – ak – yüz – hatıra
    C) armağan – siyah – yüz - hatıra
    D) kara – armağan – yüz – hatıra
    Cevap: C
  • 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "renkli" kelimesi soyut bir kavramı nitelemektedir?
    A) Renkli kişiliğiyle herkesi etkiledi.
    B) Elindeki renkli kalemleri beğendim.
    C) Bence bahçeye renkli ampul takalım.
    D) Bu renkli kumaşlardan elbise dikelim.
    Cevap: A
  • 13) Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi yan anlamda kullanılmamıştır?
    A) Ayakkabının burnu yırtıldı.
    B) Kapı kolu arızalandı.
    C) Onun ayağı kırıldı.
    D) Masanın gözünden kalem aldım.
    Cevap: C
  • 14) Eğer bir iş yapabileceğine inanırsan, ne kadar güç olursa olsun başarırsın. Ama kendini dünyadaki en basit şeyi bile yapamayacak biri olarak görürsen, köstebek tepecikleri bile gözüne tırmanamayacağın kadar yüksek görünür.
    Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın konusudur.

    A)Kendine inanmanın önemi
    B)Engellerden yılmamak
    C)Zorluklarla başa çıkmak
    D)Başarıya ulaşma yolları
    Cevap: A
  • 15) “Güzel havalarda annemler büyük Göksu Parkı'na doğru gezintiye çıkarlardı. Küçük ördeklere yem atarlardı.”
    Bu parçada geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi, varlıkların özelliklerini bildirmemektedir?

    A) güzel
    B) büyük
    C) yem
    D) küçük
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder