...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) aşağıdakilerden hangisi sosyal bilgilerin gelişmesinde rol oynamaz ?
    A) TDK
    B) TTK
    C) Dil,Tarih-Coğrafya fakültesinin açılması
    D) FUTBOL OYNAMAK
    Cevap: D
  • 2) • Aşırı yağış
    • Eğimli arazi
    • Bitki örtüsünün tahribi
    Verilenlerin tamamı bir araya gelince aşağıdaki doğal afetlerden hangisi gerçekleşir?

    A. Sel
    B) Deprem
    C) Yangın
    D) Kuraklık
    Cevap: A
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi depremin etkilerini azaltmak için yapılacak uygulamalardan biridir?
    A) Çok katlı binalar yapmak
    B) Evleri gevşek zemine yapmak
    C) Binalarda dayanıklı malzeme kullanmak
    D) Fay hatları yakınlarına yerleşmek
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdaki kelimeleri uygun olan yere yerleştiriniz*
    Girişimci- kapital-hammadde—işbirliği

    a)Bir ürürnün meydana gelebilmesi için işlenen hammadeye…………………denir.
    b)Tarımda ,ticarette ve endüstride yeni üretim alanları oluşturan kişiye…………..denir.
    c)Bir girişimcinin kullandığı ana para ,alet ve makinelara………………denir.
    d)Çalışma ortaklığına …………….denir.
    Cevap:
  • 5) Aşağıdaki yerlerden hangisinde çay üretimi yapılır?
    a)Çukurova
    b)İzmir
    c)Marmara Bölgesi
    d)Rize ve çevresi
    Cevap: D
  • 6) Yurdumuzun Akdeniz ve Ege kıyılarında etkisini gösterir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Tanımlanan bu iklim tipinin adı nedir?
    a- Çöl iklimi
    b- Kutup iklimi
    c- Karasal iklim
    d- Akdeniz iklimi
    Cevap: D
  • 7) Bir girişimci ,bir bölgede yatırım yapmadan önce ilk olarak hangi konuyu araştırır?








    Cevap:
  • 8) Hangi doğal afetten korunmak için ağaçlandırmaz yapılmaz?
    a- Sel
    b- Heyelan
    c- Deprem
    d- Erozyon
    Cevap: B
  • 9) Aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin etkisi baraj ve ağaçlandırma yapılarak azaltılabilir?
    a- Deprem
    b- Sel
    c- Yangın
    d- Erozyon
    Cevap: B
  • 10) Aşağıdaki göllerden hangisi İç Anadolu Bölgesi’ndedir?
    a) Manyas Gölü
    b) Van Gölü
    c) Tuz Gölü
    d) Burdur Gölü
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz ikliminin özelliğidir?
    a) Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlıdır.
    b) Yazları serin, kışları ılık ve her mevsim yağışlıdır.
    c) Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlıdır.
    d) Yazları sıcak ve yağışlı, kışlar soğuk ve kuraktır.
    Cevap: B
  • 12) Yurdumuzun tahıl ambarı olarak bilinen yöre hangisidir?
    A)İstanbul ve çevresi
    B)Konya ve çevresi
    C)İzmir ve çevresi
    D)Çukurova ve çevresi
    Cevap: B
  • 13) Toprağın rüzgar ve suyla taşınması aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Erozyon
    b) Heyalan
    c) Sel
    d) Deprem
    Cevap: A
  • 14) Üç kenarı denizlerle çevrili kara parçasına ne denir?
    a) ada
    b) yarımada
    c)ova
    d)vadi
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerle doldurunuz
    kırkpınar güreşleri - peri bacaları – milliyetçilik ilkesi - çağdaşlaşma - kına gecesi

    1.Düğünden bir gün önce ……… ………. yapılır.
    2. ……… ………… Nevşehir ilimizin doğal güzelliklerindendir.
    3. …………. …………… Marmara Bölgesine özgü bir ata sporudur.
    4. Atatürk’ün …………………… anlayışında taklitçiliğe yer yoktur.
    5. …………… ………… milli birlik ve beraberliğimizin temel taşıdır.
    Cevap:
  • 16) Aşağıdakilerden hangisi doğal varlıklardan değildir?
    a)Kaplıcalar
    b)Ormanlar
    c)Kaleler
    d)Nehirler
    Cevap: D
  • 17) “Atatürk, Türk devletinin demokratik bir yönetim şekli olan Cumhuriyet’le yönetilmesini istiyordu.’’
    Aşağıdakilerden hangisi Atatürk'ün bu düşüncesini gerçekleştirmek için yaptığı inkılâplardan biridir?

    a) Saltanatın kaldırılması
    b) Şapka inkılâbı
    c) Yeni ölçme sisteminin kabul edilmesi
    d) Medreselerin kapatılması
    Cevap: A
  • 18) Aşağıdakilerden hangisi Ege yöresine özgü bir müzik veya oyun türüdür?
    a) Halay
    b) Horon
    c) Bar
    d) Zeybek
    Cevap: D
  • 19) Bir grupta kararlar nasıl alınır?
    a) Büyüklere danışılır
    b) Herkes kendi istediğini yapar.
    c) Grup sorumlusu alır
    d) Grup üyeleri ile birlikte alınır.
    Cevap: D
  • 20) Karadeniz bölgesinde iklim, her mevsim yağışlı ve ılımandır. Aşağıdakilerden hangisi bu iklim şartlarında yetişmez?
    A) çay
    B) pamuk  
    C) mısır
    D) fındık
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder