Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi insanların bir arada yaşamasında etkisi olan bir öğe değildir?
    A)Bayramlar
    B)Düğünler
    C)İmece
    D)Seyahat
    Cevap: D
  • 2) Aşağıdakilerden hangisi, Mustafa Kemal’in devlet yönetiminde halkın söz sahibi olmasını sağlamak için yaptığı yeniliklerle ilgili değildir?
    A) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması
    B) Cumhuriyetin ilan edilmesi
    C) Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
    D) Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesi
    Cevap: C
  • 3) Hülya Hanım diyor ki: “ Evimde bir eş ve anne, okulda öğretmen, tenis kulübünde sporcu, alış veriş merkezinde müşteri, tiyatroda seyirciyim.”
    Bu durum aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?

    A) Hülya Hanım, çalışkan bir insandır.
    B) Hülya Hanım, iyi bir annedir.
    C) Hülya Hanım, gruplar içerisinde sorumluluk alan birisidir.
    D) Hülya Hanım’ın farklı gruplar içinde farklı rolleri vardır.
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi ovanın tanımıdır?
    a- Karaların denize doğru uzanmış kısımlarıdır.
    b- Akarsular tarafından parçalanmış geniş düzlüklerdir.
    c- İki dağın ya da dağ sıralarının arasında kalan derin çukurlardır.
    d- Derin akarsu vadileri ile parçalanmış yüksek veya hafif engebeli düzlüklerdir.
    Cevap: C
  • 5) Balıkçılık en çok hangi bölgemizde yapılmaktadır?
    a)Karadeniz Bölgesi
    b)Ege Bölgesi
    c)Marmara Bölgesi
    d)Akdeniz Bölgesi
    Cevap: A
  • 6) Ülkemizde çay sadece Karadeniz bölgesinde yetiştiril, bunun nedeni nedir?
    a-İklimi elverişli olduğundan
    b- İnsanların çalışkan olmaları
    c- Çok çay içtiklerinden
    d- Çayı çok sevdiklerinden
    Cevap: A
  • 7) Bir bölgede gerçekleştirilen ekonomik faaliyetler insanların meslek seçiminde nasıl etkili olabilir?








    Cevap:
  • 8) Aşağıdakilerden hangisi doğal varlıklarımızdan DEĞİLDİR?
    a)Kaplıcalar
    b)Ormanlar
    c)Kaleler
    d)Nehirler
    Cevap: C
  • 9) İç Anadolu Bölgesi’nin doğal koşulları düşünüldüğünde hangi ürünün yetiştirilmesi bu bölgede olanaksızdır?
    a) buğday
    b) muz
    c) şeker pancarı
    d) arpa
    Cevap: B
  • 10) Sürekli çağdaşlaşmayı ve yeniliklere açık olmayı öngören Atatürk ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Devletçilik
    B) İnkılapçılık
    C)Milliyetçilik
    D)Halkçılık
    Cevap: B
  • 11) Aşağıdaki akarsulardan hangisi Ege Denizine dökülmez?
    a) Bakırçay
    b)Büyük Menderes
    c) Kızılırmak
    d) Gediz Nehri
    Cevap: C
  • 12) Ege bölgesinde gezi yapan bir turist kafilesi aşağıdakilerden hangisini görebilir?
    a) Balıklı göl
    b) Efes Kütüphanesi
    c) Şehitler Abidesi
    d)Sümela manastırı
    Cevap: B
  • 13) Evlilikte kadının mağdur olmaması, yasalar önünde eşit olması için hangi yenilik yapılmıştır?
    a) Laiklik
    b) Soyadı Kanunu
    c) Seçme ve seçilme hakkı
    d) Medeni Kanun
    Cevap: D
  • 14) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun sözcükleri yazınız.
    bozkır - Marmara - ova - karasal - Karadeniz

    a) Çevresine göre alçakta kalmış düzlüklere ………………………………denir.
    b) ………………………………………………..ikliminde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır..
    c) Nüfusun en fazla olduğu bölgemiz………………………………………..Bölgesi’dir.
    d) Kızılırmak ve Yeşilırmak…………………………………………….. dökülen akarsularımızdır.
    e) İlkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz kuraklığı ile sararan ot topluluğuna……………………..denir.
    Cevap:
  • 15) Yurdumuzun kapladığı alan bakımından en büyük gölü aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Tuz Gölü
    B) Abant Gölü
    C) Van Gölü
    D) Beyşehir Gölü
    Cevap: C
  • 16) İklimin aşağıdaki özelliklerden hangisine etkisi azdır?
    A)Ulaşıma
    B) Yer altı kaynaklarına
    C) Tarıma
    D) Giyim şekline
    Cevap: B
  • 17) Çevresine göre alçakta kalan ve üzerinde tarım yapılan geniş düzlükler aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tepe
    B) Plato
    C) Ova  
    D) Vadi
    Cevap: C
  • 18) Dağların denize paralel uzanması, kıyıdan iç kesimlere ulaşımı zorlaştırır. Bu özellik aşağıdaki bölgelerimizden hangisiyle ilgilidir?
    A) Ege Bölgesi
    B) Marmara Bölgesi
    C) Karadeniz Bölgesi  
    D) İç Anadolu Bölgesi
    Cevap: C
  • 19) Balıkçılık denildiğinde ilk akla gelen bölgemiz hangisidir?
    A) Akdeniz bölgesi
    B) Karadeniz bölgesi  
    C) Ege bölgesi
    D) Marmara bölgesi
    Cevap: B
  • 20) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin etrafını çevreleyen denizlerden değildir?
    A) Akdeniz
    B) Karadeniz
    C) Atlas Okyanusu
    D) Ege
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder