...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız.
    ( ) Kesici dişler, yiyecekleri kesip koparmaya yarar.
    ( ) Ekmek,makarna ve patateste bol miktarda protein vardır.
    ( ) Kanı süzerek atık maddelerden arındıran organ böbreklerdir.
    ( ) Sürtünme kuvvetinin artması cismin hareketini hızlandırır.
    ( ) Kuvvet cetvelle ölçülür.
    ( ) Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir.
    ( ) İdrar kesesinde biriken idrar anüsten dışarı atılır.
    ( )Havada hareket eden cisimlere hava direnci etki eder.
    ( ) Gemilerin uçlarının V şeklinde tasarlanması su direncini artırmaya yöneliktir.
    ( )Sürtünme kuvveti sayesinde yürüyebilir,yazı yazabiliriz.
    Cevap:

  • 2) Aşağıdakilerden hangisi,yüzeyle cisim arasındaki sürtünmeyi azaltmak için yapılmaz?
    A) Kapı menteşelerini yağlamak
    B) Betonun üstüne halı sermek
    C) Tahtaları cilalamak
    D) Taşlı yollara asfalt dökmek
    Cevap: B

  • 3) Aşağıdaki olayların yukarıda verilen hangi hal değişimine örnek olduğunu yanlarına yazınız.
    Buzluğa koyduğun bir bardak suyun buz olması:
    Islak çamaşırların asıldıktan sonra kuruması:
    Kar yağdıktan sonra güneş açına karların suya dönüşmesi:
    Soğuk havalarda soba yanan odanın camında su damlaları oluşması:
    Cevap:

  • 4)





    Cevap:

  • 5) Bir oyuncak arabaya kuvvet uygulanarak arkasından itilip, bırakılıyor. Bu araba en çok hangi zeminde yol alır? 
    A) Fayans 
    B)Çakıllı
    C) Toprak 
    D) Tahta
    Cevap: A

  • 6) Aşağıda verilen cümlelerde doğru olanların başına ‘D’, yanlış olanların başına ‘Y’ harfi koyunuz.
    ( ) 1. Düzenli ve dengeli beslenmek; her besin grubundan bol bol tüketmek demektir.
    ( ) 2. Ağır cisimlerin tabanlarındaki sürtünme kuvveti, hafif cisimlerin tabanlarındaki sürtünme kuvvetinden daha fazladır.
    ( ) 3. Enerji verici besin maddeleri yağlar ve karbonhidratlardır.
    ( ) 4. Kanı süzerek zehirli maddelerden temizleyen organımız üreterdir.
    ( ) 5. Uçaklarının burnunun sivri olması hava direncini arttırarak hareketi kolaylaştırır.
    ( ) 6. Solunum sistemi tarafından oluşturulan karbondioksit akciğerlerimiz ile vücudumuzdan atılır.
    Cevap:

  • 7) I-Kışın kar lastiği takmak.
    II-Kapı menteşelerini yağlamak.
    III-Masanın altına tekerlek takmak.
    Verilenlerden hangisi ya da hangileri sürtünmeyi azaltmak için yapılmıştır?

    A) Yalnız I
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: B

  • 8) Aşağıdaki olayların yukarıda verilen hangi hal değişimine örnek olduğunu yanlarına yazınız.
    Buzun suya dönüşmesi:
    Ele dökülen kolonyanın kokusunun odaya yayılması:
    Kaynayan suyun tencere kapağında damlalar oluşturması:
    Soğuk havalarda çimenlerde beyaz tanelerin oluşması:
    Dondurmanın külahtan akmaya başlaması:
    Naftalinin kokusunun eşyalara yayılması:
    Cevap:

  • 9) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A)Erime sırasında madde dış ortamdan ısı alır
    B)Sıvı buharlaşırken dış ortama ısı verir.
    C)Havadaki su buharının doğrudan katıya dönüşmesine kırağılaşma denir.
    D)Kışın odanızdaki pencerenin buğulanması yoğuşmaya örnektir.
    Cevap: B

  • 10) Kanı süzerek atık maddelerden temizleyen organımız hangisidir?
    A) İdrar kesesi                            
    B) Üreter
    C) Üretra                                      
    D) Böbrekler
    Cevap: D

  • 11) Aşağıdakilerden hangisi ağzımızda bulunan diş çeşitlerinden değildir?
    A)Azı dişi                                      
    B)Kesici dişler
    C)Yirmilik dişler                         
    D)Yemek dişleri
    Cevap: D

  • 12) Grip soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için “C vitamini” alması önerilen birine seçeneklerdeki besin çiftlerinden hangisini tüketmesini söyleyebiliriz?
    A)Et,yumurta
    B)Süt,bal
    C)Portakal, limon
    D) Ekmek,makarna
    Cevap: C

  • 13) Sürtünme kuvvetiyle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Temas gerektiren bir kuvvettir.
    B) Her zaman hareketle aynı yöndedir.
    C) Hareketli cisimleri yavaşlatmada ya ada durdurmada etkilidir.
    D) Pürüzlü yüzeylerde her zaman daha büyüktür.
    Cevap: B

  • 14) Yoğuşma olayında madde hangi halden hangi hale geçer?
    A) Katıdan gaza                         
    B) Sıvıdan katıya
    C) Gazdan sıvıya                       
    D) Katıdan sıvıya
    Cevap: C

  • 15) Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı yaşam için yapılması gerekenlerden değildir?
    A) Sigaradan uzak durmak
    B) Alkolden uzak durmak
    C) Dengeli beslenmek
    D) Sadece sebze ve meyve tüketmek
    Cevap: D




  • Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.