Taşınıyoruz! yeni, daha güçlü ve daha çok sınavlarla mebsinavlari.com adresine taşınıyoruz.
...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıda verilen ifadelerde noktalı yerlere verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.
    açık - yutak - gırtlak – diyafram-omurga – burun – kas – nabız- kanın - enerji

    1-).......................... kasılıp gevşeyerek soluma yardımcı olur.
    2-)Ağızla burunun birleştiği yerde bulunan yapıya …………………… denir.
    3-)Kalp, kasılıp gevşeyerek ………………….. bütün vücuda dağılmasını sağlar.
    4-)…………………….. kalbin bir dakikadaki atış sayısıdır.
    5-)Egzersiz sırasında vücudun …………………… ihtiyacı artar.
    6-)…………………. kemiklere bağlıdır ve birbirlerine zıt olarak çalışır.
    7-)Karbondioksit bakımından zengin olan kan ………………….. kırmızı renktedir.
    8-)Başımızın dik durmasının sağlayan iskelet bölümüne ………………………. denir.
    9-)…………………… aldığımız havayı ısıtır ve nemlendirir.
    10-)Soluk borusunun başlangıç kısmına ……………………. denir.
    Cevap:
  • 2) Vücudumuza şeklini veren yapıya ne denir?
    A) Eklemler
    B) Kaslar
    C) İskelet
    D) Vücud
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdakilerden hangisi soluk alıp vermede görevli organlardan biri değildir?
    A) Burun
    B) Soluk borusu
    C) Karaciğer
    D) Akciğer
    Cevap: C
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi vücudumuza hareket veya destek sağlayan yapılardan biri değildir?
    A) Akciğer
    B) Kas
    C) Eklem
    D) Kemik
    Cevap: A
  • 5) Soluk alma sırasında havanın izlediği yolu, sırasına göre yazınız?
    1 ………………………………………….
    2 ………………………………………….
    3 ………………………………………….
    4 ………………………………………….
    5 ………………………………………….
    Cevap:
  • 6) Aşağıdaki cümlelerdeki boş bırakılan yerleri aşağıdaki uygun kelimelerle tamamlayınız.
    egzersiz - eklem - nabız - yavaş - hızlı - kısa - damar - burun - kalp - göğüs kafesi - akciğerlerdir - boyundan - el bileğinden – iskelet - diyafram - kas - kırmızı

    1) Kan, vücudumuzdaki tüm yapı ve organlara …………………………………… yoluyla taşınır
    2) Vücudumuzu dik tutan, şekil veren, destek sağlayan yapıya ………….………….………..….. denir.
    3) Kalp atışının damarlarda hissedilmesine ……………………………….. denir.
    4) İskeletin kalbimizi ve ciğerlerimizi koruyan bölümü,……………………………………………..…..dır.
    5) ………………………., vücudumuza kan pompalar.
    6) Nabız sayımız ..................................... ölçülebilir.
    7) Solunuma yardımcı akciğerlerin altında bulunan yapıya ………………………………………denir.
    8) Kirli kanın temizlendiği yer ………………………………
    9) Kemiklerin birleştiği yerlere ………………………….. denir.
    10) Uyuyan bir çocuğun nabzı, spor yapan bir çocuğa göre daha …………………………atar.
    Cevap:
  • 7) Kemik ve kaslarımızın gelişmesini sağlamak amacıyla yaptığımız düzenli hareketlere ne ad verilir?
    A) Dinlenme
    B) Uyku
    C) Oyun
    D) Egzersiz
    Cevap: D
  • 8) Aldığımız havayı ısıtarak nemlendiren aynı zamanda temizleyen organımız hangisidir?
    A) Akciğerler
    B) Burun
    C) Yutak
    D) Soluk borusu
    Cevap: B
  • 9) İskelet ve kas sağlığının korunabilmesi için aşağıdaki davranışlardan hangisi yapılmamalıdır.?
    A) Düzenli spor
    B) Bilinçli egzersiz
    C) Isınmadan spor
    D) Sırada dik oturma
    Cevap: C
  • 10) Aşağıdakilerden hangisi doğru nefes alıp-verme şeklidir?
    A) Ağızdan alınıp ağızdan verilen.
    B) Burundan alınıp burundan verilen.
    C) Burundan alınıp ağızdan verilen.
    D) Ağızdan alınıp burundan verilen
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi iskeletin temel kısımlarından değildir?
    A) Kafatası
    B) Kalça kemiği
    C) Göğüs kafesi
    D) Omurga
    Cevap: A
  • 12) Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    A. kafatası = yassı kemik
    B. omurga kemikleri=kısa kemik
    C. bilek kemikleri=uzun kemik
    D. bacak kemikleri=uzun kemik
    Cevap: A
  • 13) Aşağıda verilen ifadeleri kutucuktaki sözcüklerden yararlanarak uygun şekilde doldurunuz.
    kas – stetoskop – göğüs kafesi – Güneş – kan – kalsiyum - oksijen – damar – karbondioksit – artar – uyku

    1. Kalbimizin sesini dinlemeye yarayan araç ……………………………………..tur.
    2. Solunum sırasında havadan …………………… alır, havaya …………………………………..veririz.
    3. Egzersiz sırasında nabız sayımız …………………………
    4. Akciğerimizi ve kalbimizi dış etkilerden …………………………………………korur.
    5. Kemiklerin üzerini kaplayan ve hareket etmemizi sağlayan yapılardan biri de …………………tır.
    6. Oksijeni vücudumuza …………….adı verilen sıvı taşır.
    7. Nabız sayımızın en düşük olduğu zaman, ………………….zamanıdır.
    8. Sütün içerisinde kemiklerimizin güçlenmesini sağlayan ………………………………vardır.
    9. Kan, vücudumuzda …………………….adı verilen boru şeklindeki yapılarda dolaşır.
    10. En büyük D vitamini kaynağımız ………………………….’tir.
    Cevap:
  • 14) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A) Süt ve süt ürünlerini yeterinde tüketmeliyiz.
    B) Et, balık, tavuk ve yumurta gibi besinleri tüketmeliyiz.
    C) Düzenli olarak spor yapmalıyız.
    D) Çok yumuşak yatakları tercih etmeliyiz.
    Cevap: D
  • 15) Aşağıdaki etkinliklerden hangisini yapan kişide nabız en düşüktür?
    A ) Merdiven çıkma
    B ) Futbol oynama
    C ) Uyuma
    D ) Yürüyüş yapma
    Cevap: C
  • 16) Kalp ve akciğerlerin sesini dinlemek için aşağıdaki aletlerden hangisi kullanılır?
    A. teleskop
    B. mikroskop
    C. stetoskop
    D. termometre
    Cevap: C
  • 17) İskelet ve kas sağlığımızı korumak için aşağıdakilerden hangisini yapmamalıyız?
    A. Ani hareketlerden kaçınmalıyız.
    B. Düzenli egzersiz yapmalıyız.
    C. Dengeli ve yeterli beslenmeliyiz.
    D. Güneşten uzak durmalıyız.
    Cevap: D
  • 18) İskelet kemiklerini bir birine bağlayan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Eklemler
    B) Kaslar
    C) Kemikler
    D) Yağlar
    Cevap: A
  • 19) Bisiklete binmek, yürüyüş, hafif koşu gibi belli bir alanda düzenli olarak tekrar eden vücut hareketlerine ne denir?
    A) egzersiz
    B) nabız
    C) enerji
    D) beslenme
    Cevap: A
  • 20) Egzersiz yaparken vücudumuzda nasıl değişiklikler gözlemlenir?
    A) Soluk alıp vermemiz sıklaşır.
    B) Nabzımızda herhangi bir değişiklik olmaz.
    C) Vücudumuz dinlenme halindeymiş gibi hareket eder.
    D) Uykuda harcadığımız kadar enerji harçarız.
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder