...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi iskeletin bölümlerinden biri değildir?
    A) Kafatası
    B) Omurga
    C) Göğüs kafesi
    D) Diz kapağı
    Cevap: A
  • 2) a. Vücudun dik durmasını sağlar.
    b. Kaslarla birlikte vücudumuza şekil veriri.
    c. Vücudumuza destek olur.
    d. Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılar.
    Yukarıda verilen seçeneklerden hangisi iskeletin görevlerinden değildir?

    A) Yalnız a
    B) Yalnız d
    C) c ve d
    D) a, b ve c
    Cevap: B
  • 3) “Kemiklerin birleşme yerine ……………. denir.”
    cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A)Kas
    B)Eklem
    C)Deri
    D)Tırnak
    Cevap: B
  • 4) Egzersiz yapan birisinin kalbinin, oturan birisinin kalbinden daha hızlı çarpmasının nedenini açıklayınız.









    Cevap:
  • 5) Aşağıdaki cümlelerin doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” koyalım.
    1. ( ) Heyecan, korku ve sevinç nabız sayısını arttırır.
    2. ( ) Kanı vücudumuza pompalayan organ kalptir.
    3. ( ) Kemiklerin birbirine bağlandığı yere kas denir.
    4. ( ) Soluk alıp verme sırasında karbondioksiti alıp oksijeni dışarı atarız.
    5. ( ) Karaciğer, kanın vücutta dolaşımını sağlayan organdır.
    6. ( ) Oksijen bakımından zengin olan kana temiz kan denir.
    7. ( ) Doktorlar kalp atışımızı stetoskop adı verilen alet ile dinler.
    8. ( ) Vücudun enerji ihtiyacı, oksijen ve besinle karşılanır.
    9. ( ) Vücudumuzda bir tane akciğer vardır.
    10. ( ) İskeletimizi oluşturan kemiklerin hepsi aynı biçim ve yapıya sahiptir.
    Cevap:
  • 6) Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi kemiğimizin güçlenmesini sağlar?
    A) Karpuz
    B) Ekmek
    C) Süt
    D) Çay
    Cevap: C
  • 7) “Vücudumuzu bir ağ gibi sararak kanın her yere ulaşmasını …………… sağlar.” cümlesindeki boşluğa hangisi yazılmalıdır?
    A) Damarlar
    B) Eklemler
    C) Derimiz
    D) Kaslar
    Cevap: A
  • 8) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A) İskelet içi organlarımızı korur.
    B) Kafatası kemikleri hareketlidir.
    C) Kaslar gevşeyince incelir ve uzar.
    D) Omurga, omur kemiklerinden oluşur.
    Cevap: B
  • 9) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D) yanlış olanların başına (Y) harfi koyunuz.
    ( ) Kafatası beynimizi, göğüs kafesi kalbimizi ve akciğerlerimizi dış etkenlerden korur.
    ( ) Solunum sırasında diyafram da görevalır.
    ( ) Soluk alma sırasında havanın izlediği yol; ağız, gırtlak,yutak, soluk borusu ve akciğerler şeklinde gerçekleşir.
    ( ) Vücudumuza aldığımız oksijen ve besin kan yoluyla taşınır.
    ( ) Kalbimiz akciğerlerimizin arasında göğüs boşluğumuzun sol tarafında yer almaktadır.
    ( ) Kalp tarafından pompalanan kanın damarlarda yaptığı etkiye nabız denir.
    ( ) Yetişkin bir insandaki nabız sayısı dinlenme anında 80 – 100 arasındadır.
    ( ) Düzenli yapılan egzersiz vücudumuzun dayanıklılığını azaltır.
    ( ) Kanı vücuda pompalayan organ kalptir.
    ( ) Vücudumuzun dik durmasını sağlayan iskelet kısmına omurga denir.
    Cevap:
  • 10) I. Göğüs kafesi genişler.
    II. Diyafram kası düzleşir.
    III. Akciğerlere oksijen girer.
    IV. Diyafram kası kubbeleşir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi soluk verirken meydana gelir?

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    Cevap: A
  • 11) Ali, iskeletimizin görevlerini sayarken aşağıdakilerden hangisini yanlış söylemiştir?
    A) Kalbi korumak
    B)Kasları oluşturmak
    C)Vücuda şekil vermek
    D)Vücuda destek olmak
    Cevap: B
  • 12) Solunum organlarını yazınız.









    Cevap:
  • 13) Solunum yaparken, nefes neden burundan alınır? Açıklayınız.








    Cevap:
  • 14) İskelet sistemimizin görevleri nelerdir? Maddeler halinde yazınız.








    Cevap:
  • 15) Aşağıdaki cisimlerden hangisinde
    yavaşlama hareketi görülür?

    A. Durağa yaklaşan otobüste
    B. Pistten kalkan uçakta
    C. Balkondan düşen mandalda
    D. İstasyondan ayrılan trende
    Cevap: A
  • 16) Derimizin altında bulunan vücudumuzu bir zırh gibi saran yapı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Eklemler
    B) Kaslar
    C) Kemikler
    D) Yağlar
    Cevap: D
  • 17) Aşağıdakilerden hangisi hareket etmemizi sağlayan yapılardan biri değildir?
    A) Kanımız
    B) Kemiklerimiz
    C) Kaslarımız
    D) Eklemlerimiz
    Cevap: A
  • 18) Aşağıdakilerden hangisi burnumuzun görevlerinden biri değildir?
    A) Koku alma organımızdır.
    B) Nefes alırken havayı nemlendirir ve ısıtır
    C) Havadaki toz parçaçıklarını tutarak akçiğerlerimize temiz havanın gitmesini sağlar
    D) Sadece güzel kokuları almakla görevlidir
    Cevap: D
  • 19) oluk verirken akçiğerimizden çıkan hava ilk olarak aşağıdakilerden hangisine gider?
    A) kalp
    B) soluk borusu
    C) gırtlak
    D) yutak
    Cevap: B
  • 20) Kanın damarlarımıza yaptığı etkiye ne denir?
    A) nabız
    B) egzersiz
    C) besin
    D) enerji
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder